Jonge gehoornde spookkrabben hebben een prachtig mechanisme om zich te beschermen tegen vijanden. Ze passen hun kleur namelijk aan aan hun omgeving. 

Gehoornde spookkrab - krabben
Gehoornde spookkrab | Foto: Wikimedia Commons

Zodra een krab zich over het strand beweegt heeft hij op het nattere deel (donkerder) een andere kleur dan op het drogere deel (lichter).

Op kiezelstenen krijgen de dieren zelfs patronen op hun schild. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Cambridge ontdekt.

Voor het onderzoek werden Ocypode ceratophthalmus, oftewel gehoornde spookkrabben, bestudeerd in Singapore. In tegenstelling tot veel andere experimenten werden de dieren in hun natuurlijke omgeving, namelijk op het strand, onderzocht.

De belangrijkste kleurveranderingen zijn gekoppeld aan het dag- en nachtritme. Een krab veranderde bijvoorbeeld niet van kleur in de schaduw maar zodra de schemer invalt wordt hij langzaam donkerder.

De kleurverandering is alleen waargenomen bij jonge krabben. Volwassen dieren hebben een harder schild harder waardoor pigment minder snel kan worden af- en aangevoerd. De onderzoekers denken ook dat volwassenen de kleurwisseling minder nodig hebben omdat zij mogelijke gevaren in hun omgeving beter kunnen inschatten.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl