Zoals alom bekend zijn achtergebleven visnetten in zee een groot gevaar voor het zeeleven. Ook nu is weer een slachtoffer gevallen. Een jonge grijze zeehond werd afgelopen zondag gevonden met een visnet om haar nek. Het touw zat strak om de nek van het dier en had een grote wond veroorzaakt. Al dagenlang zwom de jonge zeehond voor de Noord-Hollandse kust, maar kon niet worden gevangen. Uiteindelijk vond de reddingsbrigade van Callantsoog het dier. Onderweg naar Ecomare stierf de zeehond, uitgeput van stress en koorts.
Na onderzoek bleek de zeehond pas anderhalf jaar oud te zijn en was het ongelukkige dier al enige tijd geleden verstrikt geraakt in het visnet. Omdat zeehonden in de eerste jaren van hun leven snel groeien, is het net steeds strakker om de zeehond gaan zitten. Uiteindelijk veroorzaakte het net snijwonden in de huid en verzwakte het dier zienderogen, met uiteindelijk de dood tot gevolg.
Helaas komen deze vondsten vaker voor. In mei kwam Beau, ook een grijze zeehond, bij Ecomare. Gelukkig kwam voor hem de hulp op tijd en is hij op 13 juni weer vrijgelaten in de Waddenzee.
Overal in zee drijven achtergebleven visnetten. Voor de visserij is het niet rendabel om kapotte visnetten mee te nemen naar de vaste wal. Er moet veel geld worden betaald voor het inleveren van deze netten. Door het achterlaten van de netten sterven helaas vele honderden vissen, vogels en zeezoogdieren.
Gelukkig zijn er ook vissers die kapotte netten wel meenemen naar de wal. Diverse organisaties houden zich ook bezig met het naar de kant brengen van netten en ander afval. Zo organiseert de Stichting De Noordzee elk jaar een aantal strandschoonmaakdagen. In augustus wordt 350 kilometer strand schoongemaakt.
Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven