Het gaat niet goed met de wilde eend. De populatie wilde eenden is sinds de jaren ‘90 met eenderde afgenomen, zo blijkt uit tellingen van SOVON Vogelonderzoek. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Erik Kleyheeg uit Haastrecht, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie, doet hier onderzoek naar en vraagt het Nederlandse publiek om hulp.
Kleyheeg:
“Er is eigenlijk geen verklaring voor het verdwijnen van de eenden. Het gaat al om zo’n 100.00 broedparen.”
Kleyheeg onderzoekt nu de eendenkuikens:
“Daar weten we weinig van. We weten niet wat er allemaal gebeurt in die fase van hun leven”.
Vrijwel geen enkele één jonge eend lijkt na de geboorte te blijven leven en te volgroeien tot een volwassen eend. “En dat is dus niet de bedoeling”, aldus de onderzoeker.
Kleyheeg wil data verzamelen over de jonge eendjes en vraagt het publiek daarbij om hulp:
“Ik zou graag willen dat mensen jonge eendengezinnen volgen en doorgeven hoeveel jonge eendjes er zijn en hoeveel er over zijn na een week of twee weken (…) Ik wil niet zo heel veel weten. Alleen de datum, de plaats, het aantal en de leeftijd van de eendenkuikens. Dat laatste kun je inschatten door middel van plaatjes op mijn website.”
700 deelnemers
Inmiddels hebben meer dan 700 mensen hun waarnemingen van eendenkuikens gemeld bij KLeyheeg, ook wel Doctor Duck genoemd. Veel van deze mensen blijven de jonge eendengezinnen volgen, om zo te zien hoeveel jongen er blijven leven en groot worden.
Vorig jaar deed Kleyheeg al een pilot-onderzoek, maar om een betrouwbaar resultaten te behalen hij meer data hebben. Hiervoor moet hij eendenjongen meerdere jaren volgen, om zo ook vergelijkingen te kunnen doen tussen de verschillende jaren.
Voorlopige onderzoeksresultaten
Uit de resultaten zover blijkt dat driekwart van de eendenkuikens al in de eerste week na de geboorte verdwijnt. In steden krijgen de eenden minder jongen dan in landelijk gebied. Verder gaan eenden bij milde winters eerder broeden, maar wanneer de kou dan toch komt, gaan de jonge eendjes dood.
Verder wordt onderzocht of de afname van de populatie wilde eenden mogelijk wordt veroorzaakt door roofdieren, voedseltekort of bijvoorbeeld landbouwgif.
Doe mee!
Wil je meedoen aan het onderzoek? Geef je waarnemingen dan door via waarneming.nl of via de website van Kleyheeg.
Bronnen: Omroep West, Omroep West ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Er is toch een periode geweest dat je alleen maar mannetjes eenden zag! De vrouwtjes werden gedood.
Vind het niet vreemd dat er bijna niets meer van over is. De jagers krijgen vrij spel😡
Ilona, werden die vrouwtjes gedood door jagers dan?
Lijkt me niet ,jagers proberen juist de woerden te schieten, de vrouwtjes worden wel gedood door de mannetjes, in de paartijd vechten meerdere oversekste mannetjes om een eendje, en daarbij verdrinkt nogal eens een eendje(eendjes zijn vrouwtjes, woerden mannetjes)
En idd momenteel zien we als het goed is vooral mannetjes, de eendjes zitten goed verscholen te broeden,en als je wel eendjes ziet is dat omdat het broedsel mislukt is.
En jagers krijgen helemaal geen vrij spel, ze krijgen juist steeds meer beperkingen( misschien zijn daar goede argumenten voor)
Zo zie je maar weer Anita, jagers zijn agressief tuig die zich alles kunnen veroorloven, omdat ze rugdekking hebben van de politie.
Zie ook veel vijvers en kanalen waar dat kleine spul niet uit kunnen komen door de hoge bekisting wat er vaak geplaatst word. Heb al vaak gezien dat moedereend op het droge zit en de kuikens niet weten hoe ze bij haar kunnen komen.
Dan heb je ook nog veel huiskatten wat rond loopt in buiten gebieden, die zeer veel jonge vogels vangen.
Maar de laatste jaren zie ik ook wel paartjes wilde eenden die bij elkaar blijven en niet aan broeden beginnen.
Zolang jagers hier wilde eenden afschieten blijven er weinig over om nog te broeden!
Zelfs nadat we hier afgelopen zomer botulisme hebben gehad en het aantal eenden naar bijna 0 was teruggebracht in de vijvers van onze wijk,werden de paar die over waren nog afgeschoten!
Ik heb ze daarop aangesproken maar ze haalden hun schouders op en zeiden dat dat niet mijn zaak was.
Ik ben zelfs door een jager bedreigd en geslagen! Heb ook aangifte daarvan gedaan.
Dus ja,ik snap wel waarom er hier zo weinig zijn.
Anita, werden die eenden geschoten in de wijk? ik neem aan dat die wijk in de bebouwde kom ligt?
Daar mag zowiezo niet gejaagd worden.
Nou….ik heb in de uiterwaarden gewoond en ooit een eend grootgebracht. Een prachtmeid. Zij wist van haar nesten altijd 1 of 2 te redden. Maar zij vertrok, zag haar nog een paar x per jaar. Alles wat daarna geboren werd, door aanderen….alles werd opgevreten door de kraaien. Echt alles.
Jarenlang hebben wij meerdere eendennesten in de tuin mogen hebben. Maar ieder jaar waren alle jongen uit het eerste nest binnen n week weg. Door reigers, snoeken, roofvogels als voedsel voor hun jongen. De jonge pulletjes uit latere nesten bleven wel leven.