“In mei leggen alle vogels een ei.” Wie kent het spreekwoord niet? Het is zo langzamerhand volop lente en die periode staat in het teken van nieuw leven, maar wat nu als je onverhoopt zulk nieuw vogelleven helemaal alleen aantreft in je tuin? Geen ouders in de buurt, kwetsbaar en nog niet in staat om te vliegen. Het gebeurt regelmatig.
De Vogelbescherming adviseert het diertje dan toch echt met rust te laten. Als het lukt, kun je het eventueel van de grond op een hogere plek plaatsen in de beschutting van een boom of struik. Katten natuurlijk uit de buurt houden en mocht het vogeltje verwondingen hebben, bel dan met een vogelopvang in de buurt.
Met rust laten lijkt niet logisch, je wilt een dier in nood immers helpen. De Vogelbescherming zegt daarover dat tenzij het diertje gewond is, het heel goed kan dat je getuige bent van normaal en natuurlijk vogelgedrag. Jongen groeien snel en wanneer het nest te klein wordt, moeten ze er uit. De jongen brengen dan de eerste dagen op de grond door en lijken verweesd. De ouders zijn echter nog volop bezig met de verzorging en zoeken voedsel voor het vogeltje en herkennen het en vinden het terug dankzij de bedelroep. Na een aantal dagen, kan het jong vliegen en begint het grote-voor-zichzelf-zorgen.
De Vogelbescherming benadrukt dat het belangrijk is dat een jong vogeltje de kunst van het overleven afkijkt van de ouders. De natuur is in die zin ook genadeloos. Niet alle jongen zullen overleven, alleen de sterkste.
Bron: De Vogelbescherming.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Als het jong nog kaal is, dan is het uit het nest gegooid en zal het niet overleven als je het niet opneemt naar een warme plek, je kunt proberen het zelf op te voeden bij een warme kruik of nog beter een warmtelamp, maar de kans is best wel groot dat het alsnog dood gaat, want ze worden vaak niet voor niets uit nest gegooid, er mankeerd vaak wat aan wat wij niet zien.