Lang werd gedacht dat de Jerdon’s boomkikker was uitgestorven. Het kikkertje ter grootte van een golfbal was zo’n 150 jaar niet meer in het wild waargenomen. Gedacht werd dan ook dat het beestje was uitgestorven. Lang werd de enige twee (niet levende) exemplaren van de kikker bewaard in het Natural History Museum in Londen. Deze twee kikkers werden door Thomas Jerdon, aan wie de kikker zijn naam heeft te danken, in 1870 zijn gevonden in het Darjeeling district in India.
Nu blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek dat de Jerdon’s boomkikker in 2007 is gespot door bioloog Sathyabhama Das Biju van de Universiteit van Dehli en zijn onderzoeksteam. Biju en zijn team waren niet op zoek naar de kikker, maar werden verrast door een orkest afkomstig uit de bomen in de jungle. De magische geluiden, zoals de onderzoekers ze omschrijven, waren afkomstig van Jerdon’s boomkikkers.
Hoe komt het nou toch dat men al die tijd de kikker niet is tegen gekomen? Ten eerste wordt in het Darjeeling district niet zo heel veel onderzoek gedaan. Ten tweede, en dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden, de kikker verstopt zich. De moederkikker legt haar eitjes in bomen en holen die water opvangen. Als de eitjes uitkomen vallen de kikkervisjes in het ‘vijvertje’ in de boom of het hol. Pas als zij groot genoeg zijn verlaten zij de plek waar ze zijn geboren. Tot die tijd voeden zij zich met eitjes die niet zijn bevrucht. Dit is vrij bijzonder nu de meeste kikkers zich voeden met plantjes. De genitaliën van de moederkikker hebben zich ontwikkeld tot een buisvorm waardoor het makkelijker wordt om de onbevruchte eitjes aan de kikkervisjes te geven. Daarnaast hebben de kikkervisjes gladde mondjes ontwikkeld waardoor het makkelijker wordt om de eitjes op te eten. Dit in tegenstelling tot kikkervisjes van andere kikkersoorten die kleine tandjes hebben om planten te kunnen eten.
Ondanks dat de Jerdon’s boomkikker in 2007 nog volop was te vinden in de gehele regio van Darjeeling is haar voortbestaan onzeker. Een aantal van de gebieden waar Biju en zijn team de kikker in 2007 zijn tegengekomen zijn nu gekapt. Ook is er op een aantal plekken plaats gemaakt voor grote boerderijen. Door de kap van de regenwouden is de kans dat de kikker alsnog uitsterft aanwezig. Biju is blij dat zijn team de kikker nog op tijd heeft kunnen vinden, maar vreest voor zijn toekomst.
Bron: Smithsonian ©PiepVandaag.nl Lianne Raat