Hoewel het dier in 1994 al officieel uitgestorven is verklaard, geloven sommige mensen dat de Javaanse tijger nog steeds ronddoolt op het Indonesische eiland in het Meru Betiri Nationaal Park. Vijf cameravallen zijn er geïnstalleerd in de hoop dat binnenkort misschien toch een exemplaar op de foto staat.
De laatst bekende tijger is afgeschoten in 1984. Er zijn in 1987 nog wel sporen gevonden. Daarna bleef het bij onbevestigde geruchten. Begin jaren negentig waren er bij een uitgebreid onderzoek ook al cameravallen geplaatst, maar tevergeefs. Na de uitwerpselen en voetsporen van 1987 is er geen vaststaand bewijs meer gevonden dat er nog Javaanse tijgers in leven zijn. De soort werd na het definitieve rapport van deze laatste zoektocht officieel als uitgestorven beschouwd. Blijvende geruchten hebben toch de hoop dat er zich mogelijk nog een populatie schuil houdt in de 58.000 hectare van het Meru Betiri Nationaal Park doen opleven.
De Javaanse tijger is uitgestorven doordat zijn habitat in de afgelopen eeuw nagenoeg volledig plaats maakte voor rubber-, koffie en rijstplantages. Nadat zijn habitat volledig was verwoest, nam ook zijn belangrijkste prooi, het rusahert, drastisch in aantal af.
“Ik ben optimistisch dat de Javaanse tijger nog steeds bestaat in Meru Betiri”, zegt voorzitter van het park Bambang Darmadja in Antare News. Ook natuuractivist Wahyu Giri Prasetyo is positief. “Ik heb monsters van uitwerpselen uit 2004 waarvan ik sterk overtuigd ben dat die van een Javaanse tijger komen”, verklaarde hij tegenover de Jakarta Globe. “Er zitten haarvezels in die overeenkomen met die van een tijgervacht.”
Indonesië kent nog een tijgersoort die ook slechts een stap verwijderd is van uitsterven, de Sumatraanse tijger. Al in de jaren vijftig is de kleinere Balitijger uitgestorven.
Een stuk naar het noorden hebben cameravallen overigens een zeer mooi resultaat behaald. Op de grens van India en Birma in het Nadampha Tijger Reservaat hebben tachtig cameravallen een schat aan foto’s binnengebracht, waaronder voor de eerste keer ook foto’s van tijgers. Het gebied stond bekend als een ‘leeg’ woud vanwege jarenlange illegale activiteiten als stropen en houtkap. Dat meldt de stichting Panthera donderdag in een persbericht. Naast tijgers fotografeerden de vallen ook luipaarden, goudkatten, nevelpanters en marmerkatten.
Bronnen ©PiepVandaag.nl Barry Wijnandts
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?