Onderzoekers in Japan hebben een nieuwe soort zeester ontdekt. Het dier kreeg de naam Paragonaster hoeimaruae. Deze zeester heeft een opvallende rode en beige kleur, vijf armen en een spanwijdte van iets meer dan tien centimeter.
De rood-met-beide Paragonaster hoeimaruae zeester werd ontdekt dankzij een samenwerking tussen onderzoekers van de Universiteit van Tokio, vissers en medewerkers van aquaria en musea. De onderzoekers ontdekten de zeester voor de kust van het Izu-schiereiland ten zuiden van Tokio. Ook in de Japanse zee werd er een gezien. Het dier heeft volgens hoofdonderzoeker Itaru Kobayashi vijf armen en is ‘prachtig rood aan de oppervlakte en beige aan de onderkant’.
‘Hoei-maru’
Het team verzamelde tussen 2021 en 2023 verschillende soorten uit heel Japan. Daarvoor gebruikte men garnalen- en krabbenkooien uit de vissersindustrie in Hokkaido en Shizuoka, respectievelijk het noorden en midden van Japan. Daarnaast deed men ook boomkoronderzoek, waarbij een groot net over de bodem van de oceaan wordt gesleept. De naam van de zeester is afgeleid van het vissersschip ‘Hoei-maru’ dat het exemplaar als eerste had verzameld.
Zeesterren zijn stekelhuidigen, verwant aan zee-egels en zeekomkommers. En hoewel ze er misschien slap en ongevaarlijk uitzien, zijn het belangrijke roofdieren. Ze eten vooral weekdieren, krabben en schaaldieren. Het voortplantingsproces is opmerkelijk: één keer per jaar laat een vrouwtje uit haar armen zo’n 2 miljoen eitjes los als een mannetje vlakbij is. Het mannetje doet hetzelfde maar dan met zaadcellen. De dieren beginnen als larven en groeien langzaam. En dan kunnen sommigen uiteindelijk groeien tot een spanwijdte van 1,7 meter of tot wel 50 armen hebben. Naast deze nieuwe soort, zijn er al zo’n 2000 zeestersoorten bekend. Van de Pseudarchasteridae familie, waartoe ook deze nieuwe soort behoort, werden tot nu toe vier ondersoorten aangetroffen in Japanse wateren.
Meer zeesterren als verrassing
Tijdens het onderzoek kwamen de onderzoekers ook zeesterren tegen die nog nooit eerder in Japan gevonden waren, zoals de Gephyreaster swifti, met een spanwijdte van zo’n 30 centimeter. Voorheen was het dier alleen geregistreerd langs de Pacifische westkust van de Verenigde Staten en Canada. Kobayashi vertelt:
“Er leven ongeveer 250 zeestersoorten rond Japan, maar toch waren we verrast dat zo’n grote soort over het hoofd was gezien. Ons onderzoek benadrukt hoe de diversiteit aan soorten in Japanse wateren nog steeds wordt onderschat. Het laat ook zien hoe belangrijk het is voor vissers, aquaria, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen om samen te werken zodat we onze oceanen en mariene biodiversiteit beter begrijpen.”
In Nederland zijn bij lange na niet zoveel zeestersoorten te vinden als in Japan, en deze nieuwe soort zullen we waarschijnlijk ook niet snel tegenkomen. Maar de gewone zeester (Aterias Rubens) met een doorsnede van 10 tot 30 centimeter, is wel in Nederlandse wateren te vinden. Ook de gewone kamster en de gestekelde zonnester kan je tegenkomen op het strand.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma