Japan wil een einde aan het verbod op de commerciële walvisjacht. Het land heeft daartoe een voorstel ingediend tijdens een conferentie van de International Whale Commission (IWC) in Brazilië.
Volgens de Japanners heeft de populatie walvissen zich voldoende hersteld om een duurzame commerciële jacht weer te rechtvaardigen. In het Japanse plan staat:
“De wetenschap is duidelijk: er zijn bepaalde soorten walvissen waarvan de populatie gezond genoeg is om duurzaam te worden geoogst. Japan stelt daarom voor een comité op te richten dat zich inzet voor duurzame walvisvangst.”
“Wetenschappelijk onderzoek”
Australië en Nieuw-Zeeland zijn felle tegenstanders van de commerciële walvisjacht. Japan blijft ondanks het verbod op deze majestueuze zeezoogdieren jagen onder het mom van “wetenschappelijk onderzoek”.
Natuur- en milieubeschermers, zoals Sea Sehepherd, zetten zich al jaren in voor de bescherming van de walvissen en proberen te oorkomen dat de Japanners de dieren kunnen vangen. Dat heeft regelmatig geleid tot grimmige en zelfs levensgevaarlijk confrontaties. Zo hebben de Japanse walvisvaarders met hun schip Shonan Maru de Ady Gil van Sea Shepherd moedwillig geramd en doen zinken in de ijzige wateren van Antarctica, terwijl er bemanning aanwezig was op de boot, waaronder Animals Today-auteur Laurens de Groot.
In 2014 dient er een zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, die oordeelt dat de Japanse walvisjacht geen wetenschappelijk doel dient. Japan moet stoppen met het vangen van walvissen bij Antarctica, maar gong door met de walvisjacht.
De conferentie van de IWC in Brazilië duurt tot en met vrijdag. Het is niet bekend wanneer er over het voorstel van Japan wordt gestemd.
Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?