Voor het eerst in een halve eeuw is een vinvis voor commerciële doeleinden gedood. Japanse walvisjagers sleepten een mannetjesvinvis op het ‘moederschip’ nadat het dier doorboord was met een harpoen.
Enkele maanden geleden kondigde Japan aan de jacht op de op een na grootste walvissoort, de vinvis, voor commerciële doeleinden te willen hervatten. Hoewel er al geruime tijd op andere walvissoorten werd gejaagd, benadrukte de Japanse overheid dat het behoud van het Japanse cultureel erfgoed vereist dat de commerciële walvisvaart wordt uitgebreid. Dit besluit stuitte op felle kritiek van de internationale gemeenschap.
Jacht om commerciële doeleinden
Deze kritiek heeft de Japanse overheid echter niet van haar plannen om te jagen voor commerciële doeleinden doen afzien; integendeel, zij heeft haar voornemens in de praktijk gebracht. Op 1 augustus werd de eerste vinvis van ongeveer 55 ton en 20 meter lang binnengehaald op het nieuwe, speciaal voor de walvisjacht ontwikkelde ‘moederschip’ van Japan. Toen de vinvis aan boord werd gebracht, stonden medewerkers klaar om met het karkas op de foto te gaan, waarna het met grote messen werd verwerkt. Vervolgens werden de stukken opgeslagen in de vriescontainers van het schip, om bij aankomst op land het vlees op de Japanse markt te brengen.
Het massale ‘moederschip’ van Japan dat wordt gebruikt voor de walvisjacht voor commerciële doeleinden is de Kangei Maru. Dit is een gloednieuw fabrieksschip dat fungeert als drijvende verwerkingsfabriek voor walvisvlees. Het schip staat ook wel bekend als ‘het grootste drijvende slachthuis ter wereld’. De kosten voor dit fabrieksschip bedroegen 45 miljoen.
Inmiddels zijn nog meer vinvissen ten prooi gevallen aan deze Japanse praktijken. De teller zou nu op vijf staan. De Japanse regering heeft een vergunning afgegeven om nog veel meer slachtoffers te maken dit jaar: maar liefst 376 walvissen mogen gedood worden voor commerciële doeleinden.
Jachtinitiatieven Japan
De hernieuwde jachtinitiatieven van Japan voor commerciële doeleinden vormen een ernstige bedreiging voor de vinvissen, die in de afgelopen eeuwen bijna tot uitsterven werden bejaagd. Ongeveer vijftig jaar geleden stelde de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) daarom een verbod in op de jacht op vinvissen. Tot op heden heeft de vinvispopulatie zich nog steeds niet volledig kunnen herstellen van de intensieve jacht. Nog altijd wordt de vinvis als bedreigde diersoort beschouwd.
De acties van Japan hebben bovendien gevolgen voor andere diersoorten. Vinvissen spelen als walvissoorten een cruciale rol in het ecosysteem van de oceaan. Ze zorgen voor de verspreiding van voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van plankton, dat op zijn beurt een belangrijke voedselbron is voor vele andere diersoorten. Bovendien is de helft van de zuurstof op aarde afkomstig van plankton. Ook kunnen walvissen tonnen aan CO2-uitstoot opnemen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius