Natuuronderzoeker Jane Goodall ontvangt de Templeton-prijs voor haar levenswerk op het gebied van chimpansees en hun gedrag. Het prijzengeld gaat naar haar stichting, die zich inzet voor de bescherming van chimpansees.

Templeton-prijs
Jane Goodall wint Templeton-prijs voor haar levenswerk | Foto: United Nations Photo/flickr

Chimpansees

Jane Goodall reisde in de jaren zestig naar Tanzania om onderzoek te doen naar chimpansees en dierlijke intelligentie. Goodall bestudeerde het gedrag van de dieren en raakte gefascineerd door hun familierelaties en groepsverhoudingen. 26 jaar lang onderzocht ze de dieren en ze schreef tientallen boeken over hun gedrag en het belang van natuurbehoud. Ze kwam met revolutionaire inzichten, zoals dat de mens genetisch 98 procent identiek is aan de chimpansee. Met haar bevindingen heeft Goodall heel wat stof doen opwaaien in de wetenschappelijke wereld, omdat haar ontdekking afweek van wat destijds gedacht werd over chimpansees.

Al decennialang zet ze zich in voor betere bescherming van wilde dieren en natuurbehoud. Haar stichting, the Jane Goodall Institute, werkt met lokale gemeenschappen en zorgt voor veilige leefgebieden voor chimpansees en gorilla’s. De educatieve tak van de stichting, Roots and Shoots, is actief in 67 landen. De 1,5 miljoen dollar aan prijzengeld “zal een enorm verschil maken voor onze programma’s over de hele wereld”, aldus Goodall.

Templeton-prijs

De Templeton-prijs gaat naar individuen die de kracht van de wetenschap gebruiken om vragen te stellen over het universum en het doel van de mensheid. Winnaars uit het verleden zijn onder andere aartsbisschop Desmond Tutu en de Dalai Lama. Volgens Heather Templeton Dill, president van de John Templeton Foundation, is het werk van werk van Goodall een voorbeeld van “nederigheid, spirituele nieuwsgierigheid en ontdekking.” Ze benadrukt Goodalls invloed:

“Haar ontdekkingen hebben de kijk van de wereld op dierlijke intelligentie ingrijpend veranderd en ons begrip van de mensheid verrijkt.”

Boodschap

Goodall heeft ook nog een boodschap voor de wereld:

 “We moeten de niet-duurzame levensstijl van zo velen van ons veranderen. We hebben zoveel meer dan we eigenlijk nodig hebben. En we hebben het rare idee dat we onbeperkte economische ontwikkeling kunnen hebben op een planeet met uitputtende natuurlijke hulpbronnen en een groeiende populatie van mensen en vee.”

Ze bekritiseert tevens de huidige manier van landbouw:

“De commerciële landbouw verwoest enorme gebieden aan habitat voor graan om de miljarden dieren te voeden. En er worden ook veel fossiele brandstoffen gebruikt in het proces.”

Kleine dingen

Hoewel de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de klimaatcrisis bij landen ligt, maken volgens Goodall ook de kleine dingen die individuen doen een verschil.

“Als je het gevoel hebt dat je de enige bent die plastic afval opraapt, minder vlees eet of de fiets pakt in plaats van de auto, dan heb je misschien het gevoel dat het geen enkel verschil maakt. Maar er is een groeiend bewustzijn van het feit dat we echt anders met de natuur om moeten gaan.”

Volgens Goodall is dat bewustzijn deels versterkt door de pandemie.

Doorgaan

Ze noemt zichzelf liever een pleitbezorger dan een “agressief klinkende” activist want ze gelooft dat “mensen alleen van binnenuit zullen veranderen. Dus om mensen te veranderen, moet je hun hart bereiken.” Ondanks haar 87 jaar is Goodall niet van plan snel met pensioen te gaan.

“Het kan niet, of wel? Als ik wist dat wat ik doe geen verschil maakt, zou ik opgeven. Maar ik krijg zoveel berichten die zeggen: ‘Je hebt de manier waarop ik denk, veranderd. Ik beloof je dat ik mijn steentje zal bijdragen.’ Dus ik blijf zo lang mogelijk doorgaan.”

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma