In een interview met het Franse persbureau AFP in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaf de bekende primatologe Jane Goodall een fikse waarschuwing af. Volgens haar kunnen de grote mensapen, zoals chimpansees over enkele decennia compleet uitgestorven zijn, wanneer niet snel ingegrepen wordt.
“Als we geen maatregelen nemen, dan verdwijnen die dieren door de vernieling van hun habitat en het verkeer.”
Goodall zegt dat de afgelopen 50 jaar het aantal chimpansees, verspreid over 21 landen, gedaald is van 2 miljoen naar maximaal 300.000:
“Als we niets doen, gaan ze zeker verdwijnen, of zullen er kleine groepen bestaan waar ze moeilijk ontkomen aan inteelt.”
Natuurlijke leefomgeving
De menselijke ontwikkeling snelt voort en zal in 2030, 90% van de natuurlijke leefomgeving van de grote apen in Afrika raken en zelfs 99% ervan in Azië. De habitat wordt vernield door uitputting van de natuurlijke bronnen. Houtkap, mineraal-, olie- en gaswinning laten een spoor van vernieling na.
Goodall:
“We zijn schizofreen: we hebben zo’n ongelooflijke intelligentie, maar het lijkt me dat we het vermogen om in harmonie met de natuur te werken, verloren zijn. De bewijzen voor de klimaatverandering zijn overal. Er zijn politieke leiders die zeggen dat ze er niet in geloven, maar ik denk dat ze misschien gewoon dom zijn.”
PiepVandaag.nl had recentelijk de mogelijkheid om dr. Jane Goodall te interviewen.
Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Triest zoals de mens met de aarde om gaat. Zijn gedrag kenmerkt zich niet bepaald door wijsheid en inzicht. In al zijn vermeende intelligentie vervuilt en vernietigt hij langzaam maar zeker en heel geleidelijk alle leven op aarde. Het is net als met gezond leven. Zolang mensen geen hartinfarct krijgen blijven zij gewoon doorgaan met slecht eten, ingesleten gewoontes en gedrag. Pas wanneer men een enorme klap krijgt is men bereid om na te denken en zijn gedrag aan te passen. Hoe lang gaan wij nog door op de oude weg? Waarom zouden we niet vandaag al beginnen met beter te leven?