Begin vorig jaar dook regisseur James Cameron naar de bodem van de Stille Oceaan. Hij legde samen met zijn team uren beeldmateriaal vast van vreemd, nieuw diepzeeleven.

Sea fan - James Cameron
Sea fan of Gorgonian | Foto: Great Wight Productions / National Geographic

Afgelopen februari vond de vergadering van de Vereniging voor de Wetenschappen van Limnologie en Oceanografie plaats in New Orleans. Hier gaf een onderzoeker een kijkje in deze bizarre nieuwe wereld. Ze presenteerde haar voorlopige bevindingen op basis van analyse van de stapels beelden van de ‘Deepsea Challenge’-expeditie.

Een van de vreemdste nieuwe vondsten is een zeekomkommer die werd gespot in de Challenger Deep. Challenger Deep ligt ongeveer 11 kilometer onder het wateroppervlak en is daarmee de diepste plek van de wereldzeeën. Deze nieuwe zeekomkommer is vrijwel zeker een nieuwe soort, en woont in grote aantallen op deze diepe plek, vertelt Natalya Gallo aan OurAmazingPlanet. Natalya Gallo is doctoraal student en onderzoeker aan het Scripps Institution of Oceanography van de Universiteit van Californië in San Diego.

Het onderzoek heeft waarschijnlijk ook een tweede voorheen onbekende soort aan het licht gebracht, een soort inktvisworm. Deze wormstekige dieren zijn een paar centimeter lang en leven in het midden van het water, boven de zeebodem.

“Als je dit dier voor het eerst ziet lijkt het op een inktvis, vanwege al zijn voedingsappendages,” zei Gallo.

De nieuwe soort kan echter niet officieel wordt bevestigd tot er fysieke monsters worden verzameld.

De video heeft ook de aanwezigheid aangetoond van grote eencellige amoeben (xenophyophores) in de buurt van de Challenger Deep.

Gallo onderzocht ook video’s van expedities naar het nabijgelegen New Britain Trench en Ulithi. Deze video’s openbaarden een gevarieerde mix van het leven. In de New Britain Trench, viel Gallo de aanwezigheid op van honderden gestalkte anemonen, groeiend op lavakussens op de bodem van de sleuf. De zeebodem wordt hier gedomineerd door de lepelworm, een dier dat huist in holen en organisch materiaal uit de zeebodem likt met zijn tong. Ulithi was weer de thuishaven van atollen met een hoge biodiversiteit van sponzen en koralen, vertelde Gallo.

“Slechts een klein deel van de diepe zeebodem volledig is onderzocht, en deze expeditie opent echt je ogen voor hoeveel meer er te doen is, en hoeveel  er nog wacht op ontdekking,” aldus Gallo.

In onderstaande video is James Cameron zelf aan het woord over de resultaten van de expeditie. Daaronder een infographic met informatie over de expeditie [ENG].


Source:OurAmazingPlanet

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp