De Indonesische hoofdstad Jakarta verbiedt de handel in honden- en kattenvlees en is daarmee het 21e rechtsgebied in Indonesië dat een einde maakt aan deze barbaarse industrie.
Actievoerders van de Dog Meat Free Indonesia (DMFI) coalitie hebben dit nieuws bevestigd. De maatregel is een reactie op een intensieve campagne van DMFI, waarin de ernstige dierenmishandeling en de risico’s voor de menselijke gezondheid als gevolg van besmettelijke ziekten zoals hondsdolheid aan het licht werden gebracht. CEO van FOUR PAWS, Josef Pfabigan, zegt in een verklaring:
“Dit is echt een historisch en beslissend moment in de strijd om een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees, nu de hoofdstad van Indonesië een verbod op deze wrede handel heeft ingevoerd. FOUR PAWS voert al jaren campagne voor deze kwestie en heeft momenteel een petitie met bijna twee miljoen handtekeningen wereldwijd. Hoewel dit een enorm succes is, kunnen we niet stilzitten. Er moet meer worden gedaan op de hogere regeringsniveaus, want de handel in honden- en kattenvlees leidt nog steeds tot gruwelijke wreedheden tegen naar schatting 30 miljoen dieren per jaar in Azië, waaronder naar schatting 10 miljoen honden in Zuidoost-Azië alleen.”
Marteling van dieren
Het verbod van Jakarta komt vier jaar nadat de centrale regering reageerde op het schokkende onderzoeksmateriaal van DMFI. Hierna riep het alle provinciale, regentschappelijke en stedelijke autoriteiten om actie te ondernemen om de consumptie van honden- en kattenvlees te ontmoedigen. Ook om maatregelen te nemen om de handel aan te pakken. Tijdens een toespraak in september 2019 beschreef de directeur van Veterinaire Volksgezondheid de behandeling van de honden en katten als ‘marteling van dieren’. Hij verklaarde dat hondenvlees of elk ander dier dat niet geregistreerd is als landbouwdier, illegaal is. Ook zouden toeristen Indonesië niet meer bezoeken, veel landen vinden een lage standaard van dierenwelzijn en wreedheid namelijk onaanvaardbaar.
Gestolen huisdieren
In heel Indonesië worden ieder jaar meer dan een miljoen honden en talloze katten gedood voor het vlees. De meeste van hen zijn gestolen huisdieren of zwerfdieren, die van de straat zijn geplukt en illegaal worden verhandeld. Vele dieren sterven tijdens het vervoer, vanwege de hitte, uitdroging of door de wonden die ze hebben opgelopen tijdens de vangst en het transport. De overlevenden worden naar slachthuizen gebracht, waar ze in het zicht van andere honden worden doodgeslagen. Uit onderzoek van DMFI blijkt dat in Jakarta naar schatting 9.520 honden per maand – of ongeveer 340 honden per dag – worden gedood voor het vlees. Hierbij wordt meer dan 95 procent van de honden verhandeld vanuit de provincie West-Java, waar hondsdolheid nog endemisch is. Directeur van campagnes om een einde te maken aan hondenvlees bij Humane Society International, Lola Webber zegt:
“Een verbod op de handel in honden- en kattenvlees in de Indonesische hoofdstad Jakarta is enorm belangrijk, niet alleen vanwege de duizenden dieren die elk jaar worden gedood voor de handel in de stad, maar ook omdat wordt erkend dat deze wrede handel het risico inhoudt dat hondsdolheid wordt verspreid. De rabiësvrije status van Jakarta komt elke dag dat de hondenvleeshandel doorgaat met het verhandelen van honden met een onbekende ziektestatus in de stad in gevaar. We hopen dat de Indonesische regering de volgende stap zal zetten door deze afschuwelijke handel voorgoed te verbieden, zodat in de toekomst geen honden of katten meer onder deze wreedheid hoeven te lijden.”
93 procent voor verbod
Hondenvlees is te koop op markten in Jakarta zoals Pasar Senen en Pasae Cijantung. Leveranciers verkopen ook aan plaatselijke restaurants in de stad. Naar schatting heeft slechts 4,5 procent van de 270 miljoen inwoners van Indonesië ooit hondenvlees gegeten. Uit een landelijke opiniepeiling bleek dat 93 procent van alle Indonesiërs een nationaal verbod steunt. Een vertegenwoordiger van het hoofd van de politie-eenheid van DKI Jakarta zegt in een verklaring:
“Wij zijn zeer behulpzaam en bereid om deze richtlijn te helpen socialiseren naar verkopers en kraampjes die nog steeds hondenvlees verkopen. Dit moet gebeuren zodat de handelaren tijd hebben om ander werk te vinden.”
De beroemde dierenactivisten Hollywood-actrice Kim Basinger, komiek Ricky Gervais en de Britse acteur Peter Egan delen de belangrijke overwinning door een videoboodschap te sturen. Dit deden ze kort nadat het departement voor voedselveiligheid, zeevaart en landbouw het nieuws bevestigde. Basinger zegt in een verklaring:
“Dank u gouverneur Heru voor uw leiderschap bij het nemen van deze moedige en enorm krachtige stap om de wrede, gevaarlijke en illegale handel in hondenvlees in Jakarta te verbieden. Uw acties geven een zeer duidelijke boodschap af – honden zijn geen voedsel. Deze wetten om hondenvlees te verbieden zullen verstrekkende gevolgen hebben voor de bescherming van zowel dieren als mensen. Honden zijn een waar geschenk voor ons allen op deze planeet. Het zijn onze metgezellen die de mensheid loyaal dienen. Ze moeten worden beschermd tegen de misbruikende en onvoorstelbaar wrede handel in hondenvlees.”
Bezorgdheid om volksgezondheid
Wereldwijd neemt het aantal landen, gebieden en steden dat de handel in, het slachten én de consumptie van honden en katten uitdrukkelijk verbiedt, toe. Dit is een gevolg van een groeiende onverdraagzaamheid tegenover dierenmishandeling en zorgen om de volksgezondheid. Nationaal coördinator van de Dog Meat Free Indonesia coalitie, Karin Franken zegt:
“Jakarta’s verbod is een duidelijk voorbeeld voor andere rechtsgebieden dat de handel in honden- en kattenvlees ondraaglijk wreed en gevaarlijk is en zal helpen het publiek bewust te maken van de ernstige gevaren en het dierenleed dat inherent is aan deze handel.”
De handel in hondenvlees is nu verboden in 21 steden en regio’s in heel Indonesië. De districten zijn Karanganyar, Sukoharjo, Semarang, Blora, Brebes, Purbalingga, Mojokerto, Temanggung, Jepara en Magelang. De steden zijn Salatiga, Malang, Semarang, Magelang, Blitar, Mojokerto, Medan, Surabaya en Jakarta.
Naast de 21 locaties in Indonesië is in heel Azië de handel in en de slacht, verkoop en consumptie van honden ook verboden in Taiwan, Hong Kong, de Filipijnen, Thailand en twee grote steden op het vasteland van China. In Zuid-Korea buigt een door de regering opgezette task force zich over een verbod.
#GNvdD: Taiwan verbiedt slachting honden en katten voor consumptie
Dog Meat Free Indonesia is een coalitie van nationale en internationale dierenbeschermingsorganisaties. Het bestaat uit Animals Asia, Jakarta Animal Aid Network, Humane Society International, Animal Friends Jogja en FOUR PAWS. De coalitie stelt de wreedheid van de handel aan het licht. Ook voert het campagne voor een verbod op grond van dierenmishandeling en risico’s voor de volksgezondheid.
Bekijk hier de video van DMFI:
Bronnen:
Lees ook op Animals Today:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer