Een potje met kleverige pasta. Dat is wat overblijft van jaguars in Suriname die ten prooi zijn gevallen aan stroperij voor een Chinees ‘medicijn’. World Animal Protection meldt dat er op extreem wrede wijze in Suriname op deze dieren gejaagd wordt, in de onterechte overtuiging dat pasta van ingekookte jaguar gezondheidsvoordelen zou bieden.
World Animal Protection deed onderzoek naar het stropen van jaguars en de uitkomsten zijn schokkend. Net als leeuwen en tijgers wordt in Aziatische landen ook ten onrechte gedacht dat lichaamsdelen van een jaguar geneeskrachtige werking zouden hebben.
Een bekend middeltje is een soort kleverige pasta die wat weg heeft van lijm. Hiervoor wordt een dode jaguar tot wel een week gekookt, waarna de ingedikte kleverige restanten onder meer zouden helpen tegen gewrichtsaandoeningen en gebrekkige seksuele prestaties. Geen van deze claims berust op enige waarheid.
Lang lijden
Het stropen is een vreselijk proces, zo vertelt campagnemanager Karin Bilo van World Animal Protection:
“Wilde jaguars worden opgejaagd en beschoten, waarbij ze lang niet altijd direct worden gedood, en vaak lang lijden. Daarnaast worden jonge jaguars uit het wild gehaald om als ‘huisdier’ te worden gehouden. De dieren worden in kleine kooien gestopt en gevoerd met koeienmelk of suikerwater, tot ze veel te groot zijn geworden en de eigenaren niet meer weten wat ze ermee moeten.”
Naar verluidt zouden uit de kluiten gegroeide ‘huis’jaguars gedood worden en opgegeten door van oorsprong Chinese Surinamers.
Grote bedreiging
Wereldwijd leven er nog zo’n 173.000 jaguars en volgens de IUCN zijn ze “bijna bedreigd”. Hun aantal is in de afgelopen twintig jaar met zo’n 25 procent gedaald en zijn inmiddels uitgestorven in El Salvador en Uruguay. Naast Suriname leeft de jaguar in Argentinië, Brazilië. Colombia en een aantal andere Zuid-Amerikaanse landen, plus de VS.
De illegale handel maakt dat het dier nu ook in Suriname bedreigd wordt. Debet is mede de ontbossing, waardoor de jaguars leefgebied verliezen. Hierdoor komen ze vaker in botsing met mensen en zijn over het geheel genomen makkelijker te vinden door de nietsontziende stropers.
Lees ook:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel