Vanuit de bossen in het zuiden van Amerika klinkt een hoopvol geluid. Lang leefden deze roofdieren in dit gebied, maar werden verdreven door boze boeren en fervente jagers. Jaguars kunnen waarschijnlijk weer terugkeren naar dit dunbevolkte gebied.
Oorspronkelijke bewoner maakt terugkeer
Gedurende honderden jaren leefde een van de grootste katachtige op de wereld vrij op Amerikaans grondgebied. In de staten Arizona en New Mexico genoten ze dan ook van de vrijheid die de bergen ze schonken. Totdat Amerikaanse overheidsfunctionarissen, maar ook gewone burgers, op deze slinkse dieren gingen jagen en ze vergiftigden. Hierdoor kwamen ze op de lijst van bedreigde diersoorten en uiteindelijk op de lijst van de Amerikaanse Endangered Species Act. Vanaf dit jaar gaat daar misschien verandering in komen. Een studie geeft aan dat het oorspronkelijke gebied weer leefbaar gemaakt kan worden voor de oorspronkelijke bewoners. Overvloed aan water zorgt ervoor dat deze plek perfect is voor de jaguar. Deze katachtige jaagt namelijk veel op vis, schildpadden en kaaimannen. Jaguars komen grotendeels voor in Latijns-Amerika, maar door de muur bij Mexico die voormalig Amerikaanse president Donald Trump heeft laten bouwen kunnen de dieren niet meer van verschillende gebieden wisselen.
Dat is waarom de onderzoekers nu de juiste tijd en plek hebben gevonden om tussen de 90 en 150 jaguars los te gaan laten. En zo weer de oude tijden laten herleven. De onderzoekers vertellen:
“We zien de herintroductie van de jaguar in de bergen van centraal Arizona en New Mexico als essentieel voor het behoud van de diersoort, het herstel van ecosystemen en het terugbrengen van het natuurlijke gedrag van de jaguars.”
Iberá Project
Het herintroduceren van de door velen genoemde Amerikaanse panter, brengt een stukje verleden terug. In de bergen van Arizona en New Mexico wonen twee inheemse groepen die over twaalf procent van het gebied gaan. De White Mountain Apache en de San Carlos Apache zorgen er samen voor dat de natuur en de bijbehorende dieren beschermd zijn tegen buitenstaanders. Vandaag de dag zijn er betere manieren om het samenleven met de jaguar te vergemakkelijken en zo conflicten te vermijden. Het Iberá Project in Argentinië is daar een geweldig voorbeeld van. In dit park bevinden zich meerdere bedreigde diersoorten waaronder wolven, rivierotters, capibara’s en de Yacaré kaaiman. 1.381 km² om vrij te bewegen en de populatie van verschillende diersoorten weer te doen stijgen. In het Nationale Iberá Park is de missie om (bijna) uitgestorven diersoorten te redden, waaronder ook de jaguar.
A #Jaguar mother and her two cubs have been successfully reintroduced into Iberá National Park. May they be safe!😻🤗#Argentina pic.twitter.com/EAI57jQOmf
— Auron (@auron83591234) April 22, 2021
Alleen maar voordelen
Met dank aan nieuwe wetten wordt de jaguar steeds minder vaak gedood voor de prachtige vacht die dit dier zo gewild maakt bij stropers. Toch lukt het deze diersoort niet om uit zichzelf te groeien. WAN and Peace 4 Animals stellen aan de kaak dat door boskap voor palmolie, soja en papier hun leefgebied steeds kleiner wordt. Op deze plek in Amerika leven maar zo’n 381.000 mensen en is dus een uitgelezen plek om te beginnen. Door de terugkeer van dit krachtige dier zal het ecotoerisme groeien, wat in het gebied één van de grootste bronnen van inkomsten is. 53 miljoen mensen zullen van dit plan gaan profiteren. Niet alleen financieel, maar ook door het minder kappen van de bossen en meer aandacht aan de natuur, cultuur en jaguars. Eric Sanderson, WCS Senior Conservation Ecologist en hoofdauteur van de studie meldt:
“De jaguar leefde in deze bergen lang voordat de Amerikanen dat deden. Indien gezamenlijk met de bevolking, zou herintroductie de economie van deze regio en de ecologie van dit ongelooflijke deel van het jaguars kunnen verbeteren voor mens en dier.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Maury Senden