Verwilderde katten waarvan niet bekend is wie de eigenaar is en katten die zich niet laten vangen moeten worden afgeschoten. Dat vindt de Nederlandse Jagersvereniging, die van mening is dat alle provincies een ontheffing voor het doodschieten van zogenaamd verwilderde katten in hun jachtregels moeten opnemen. In Utrecht, Friesland en Noord-Brabant is het nog steeds toegestaan om katten in het buitengebied dood te schieten.
De jagers vinden dat de katten niet in de Nederlandse natuur thuishoren omdat ze een massaslachting zouden aanrichten onder wilde dieren en een gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid. Voor de Jagersvereniging dus een mooi excuus om de dieren dood te kunnen schieten:
“Verwilderde katten komen uit nestjes die huiskatten ergens in de natuur achterlaten. De moederpoes gaat terug naar huis en de kittens moeten zelf overleven. Tot nu toe worden zulke dieren wel gevangen, gesteriliseerd en weer vrijgelaten, maar wij zijn daartegen. Het is humaan om een verwilderde kat zonder baasje dood te schieten.”
Als het aan de jagers ligt worden alle katten zonder halsband die buiten de bebouwde kom rondscharrelen binnenkort dus (opnieuw) tot schietschijf verklaard. En om vergissingen te voorkomen moeten volgens de Jagersvereniging katteneigenaren er maar voor zorgen dat hun huisdier niet aan de wandel gaat in de natuur.
Ontwrichten
Frank Wassenberg is lid van de Provinciale Staten Limburg voor de Partij voor de Dieren en bioloog van beroep. Hij heeft een andere visie dan de jagers:
“Als je een aantal katten uit een populatie schiet dan kunnen de anderen zich eerder gaan voortplanten en het probleem, als het al een probleem is, is na een jaar dus alleen maar groter geworden. Jagers helpen de natuur dus niet; ze ontwrichten de natuur.”
Motie
In 2013 werd een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die het afschieten van wilde katten verbiedt. Deze motie is echter nog steeds niet omgezet in wetgeving. Wassenberg hierover:
“Twee jaar na het aannemen van deze motie is er nog helemaal niets gebeurd behalve praten, en met praten red je geen kattenleven.”
De provincies die het afschieten van verwilderde katten hebben geschrapt na het aannemen van de motie lopen vooruit op de wetgeving, maar de 3 genoemde provincies Utrecht, Friesland en Noord-Brabant zijn dat vooralsnog niet van plan.
Ongegrond
De stichting Stray Animal Foundation heeft dit jaar een onderzoek geïnitieerd dat is uitgevoerd door de Wageningen UR. Isabelle Sternheim, voorzitter van de stichting:
“In het rapport met onderzoeksresultaten komt onder meer naar voren dat het beeld dat verwilderde katten een aanslag plegen op klein wild en daarmee het natuurlijk evenwicht aantasten ongegrond is. Afschieten van (verwilderde) katten is dan ook een absolute no-go voor Stray Animal Foundation.”
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
10 Comments
Comments are closed.
Verplichte castratie voor alle landen voor katten en kittens, kunnen ze ook niet meer ingevoerd worden zonder geholpen te zijn. Dit zou al een goede oplossing zijn in de goede richting
Verweg de meeste katten worden nog steeds langs de weg aan bagger gereden omdat hun baasjes zo goed op ze passen.
Dode eekhoorns in Twente hadden ‘kattenbakziekte’
Veel eekhoorns die vorig jaar zomer onder meer in Twente uit bomen vielen, hadden toxoplasmose ofwel kattenbakziekte onder de leden. Dat is gebleken uit onderzoek op de dode eekhoorns, aldus de Zoogdiervereniging en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
Niet alleen in Twente maar ook op andere plaatsen vielen veelal rode eekhoorns, soms al dood, uit de boom. Reden voor de organisaties om mensen te vragen dode eekhoorns op de te sturen. Dat leverde uiteindelijk ruim 350 dode eekhoorns op.
Katten verspreiden toxoplasmose. Mensen en dieren kunnen een besmetting oplopen door kattenpoep aan te raken of door natuurproducten zoals noten en vruchten te eten, die door een kat zijn besmet. Vooral zwangere vrouwen moeten uitkijken, omdat de bacterie schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Omdat er steeds meer verwilderde katten rondlopen, groeit de kans dat andere dieren toxoplasmose oplopen.
Bron: RTV Oost
Ik vind jagers ook niet in de natuur thuishoren !
Precies Anna, als er al iets niet in de natuur thuishoort, dan zijn het jagers.
Laat heel Nederland dit soort geestelijk zieke personen uit de natuur halen en verplicht een jaar lang in therapie doen, hoe ga ik op vriendelijke manier om met andere levende wezens.
Jagers willen het liefst in de naam van hun eigen hobby schieten op alles wat op vier pootjes loopt, ook als dat misschien wel andermans huisdier is. Ze verzinnen elke keer wel wat anders, het in stand houden van de natuurlijke balans enzo.. bah. Weet je wie de natuurlijke balans al tijden lang ernstig verstoren? Mensen.
Wij vonden hier laatst nog een katten schedeltje met een gat. In Brabant mocht je tot voor kort nog (wilde) katten dood schieten. In de ogen van jagers is alles wat zich niet in een woonhuis bevindt ‘wild’. Ik hoor ze wel eens en houdt mijn hart vast, aangezien onze drie poezen graag buiten komen.. en graag lang wegblijven soms. Op een afstand zie je niet of de kat gechipt en op naam geregistreerd staat. Een geregistreerde kat doodschieten is strafbaar, omdat de kat in principe ‘eigendom’ is. Wat gaan ze doen als ze een foutje hebben gemaakt? Oeps, wegmoffelen dan maar?
Op spits.nl e.d. krijgt het nieuwsbericht trouwens wel erg veel bijval van kattenhaters en andere reaguurders die het wel een leuk idee vinden om álle katten die buiten lopen maar dood te maken. Sommige mensen schoppen het zelfs nog verder en vinden dat ‘het gespuis’ wat momenteel Nederland binnen trekt ook maar meegenomen moet worden in de opschoning.
….Soms ben ik bang dat de asocialen het over hebben genomen…
Fijn als je kat vermist is en buiten de bebouwde kom gaat scharrelen, mijn katten lopen ook los, en hebben geen halsband of chip, fijn als je kat word door geschoten, als ik dan die jager tegen zou komen maak ik hem af
Naar aanleiding van het bericht dat jagers willen blijven doorgaan met het afschieten van katten in de natuur en de bij behorende argumentatie het volgende:
katten zouden rabiës overbrengen door besmette vleermuizen te vangen en daardoor zelf besmet te raken.
Dit is klinkklare onzin!
Er is in Nederland nog nooit een door vleermuizen met rabiës besmette kat geweest. Zie onderstaand artikel van het RIVM.
Is er risico voor de kat?
Een kat is een roofdier en zal zich niet snel laten bijten of krabben door een vleermuis. Het is niet bekend dat in Nederland ooit een kat hondsdol is geworden na contact met een vleermuis. Wanneer het toch gebeurt dat een huisdier (kat/hond) gebeten of gekrabd is door een vleermuis, neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan het huisdier tegen hondsdolheid inenten. Maak bij de afspraak aan de dierenarts duidelijk dat er contact is geweest tussen het huisdier en een vleermuis. Als de kat meteen wordt ingeënt, is de kans op infectie minimaal. En zolang de kat zelf niet geïnfecteerd is, draagt deze het virus ook niet over.
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Jaargang_25_2014/Februais
2. Katten richten schade aan het wild door hazen en konijnen te vangen.
Uit eigen jarenlange ervaring en onze dierenadministratie kan ik het volgende verklaren:
Jonge haasjes en konijntjes worden “gevangen” en meegenomen door katten, honden, kinderen en goedbedoelende volwassenen.
Uit 15 jaar onderzoek “Hazen in Nederland” van professor Sim Broekhuizen blijkt:
Hazen worden opgegeten en/of aangevallen door roofvogels, kraaien en eksters, vossen, marterachtigen.
Hazen worden het slachtoffer van infectieziekten zoals coccidiose, pseudo tbc, tularemie, wormen, leverbot etc.
Hazen worden het slachtoffer van verkeer, maaien, vergrote zichtbaarheid in het veld door monoculture landbouw, bouwwerkzaamheden EN Jagers!
Uit Engels onderzoek door de beroemde katten bioloog Roger Tabor blijkt:
Katten op het platteland eten/ vangen; ratten, muizen, mollen, spitsmuizen, zieke en jonge konijnen, soms jonge vogels, insecten, zelden reptielen.
Uit Bateson en Turner (De wereld van de kat) pg. 188 gevonden werd bij onderzoek naar voeding van katten op het platteland:
55% knaagdieren (hazen en konijnen zijn geen knaagdieren), 4% vogels, 2% reptielen, 12,5 % insecten, 26,5 % afval.
3. Katten worden gedumpt in natuurgebieden en overal elders waar men zijn eigen kat of die van de buren maar achter wil laten.
Dat zijn dus tamme huiskatten, die zich vaak slecht staande weten te houden in de natuur en “blij zijn” als we weer “binnen” zijn.
Katten leren het jagen meestal van hun moeder, huiskatten groeien in huis op en leren dus niet goed jagen.
Katten die wel kunnen jagen hebben vaak een specialisatie voor een bepaalde prooisoort.
Het is dus zeker niet zo dat iedere kat een goede jager is en alle wildsoorten bejaagd!
In Limburg verwelkomen we de eerste Europese wilde katten (felis sylvetris) moeten die dan ook afgeschoten worden?
De opmerking dat huiskatten hun nestje in de natuur achterlaten en zelf naar huis gaan is nonsense. Katten proberen juist een veilige plek voor hun jongen te vinden bij voorkeur in huis of dicht bij mensen, omdat daar voedsel voorhanden is.
En wat voor oplossing draag jij aan Jeroen?
Nee zeg, hebben die jagers nog niet genoeg om af te knallen? Straks kun je je kat niet eens meer buiten laten omdat hij zo maar door een jager afgeknald kan worden. Want die lui gaan echt niet uitgebreid dagenlang uitzoeken of een kat bij een thuis hoort. Dit nog los van het feit dat ze helemaal geen katten af zouden moeten knallen. En natuurlijk ook geen andere dieren! Laten die lui eens een normaal tijdverdrijf zoeken in plaats van het vermoorden van prachtige dieren. Geniet gewoon op een gezonde manier van de natuur zonder haar te verstoren en te benadelen. Ontspannen wandelen en je zintuigen de kost geven doet wonderen. Waarom willen die lui toch altijd maar weer dieren afknallen? Dan ben je toch ziek in je hoofd?
Beste Jeroen,
Heb je reaktie gekopieerd, op de site van De Dakloze Kat en Zwerfkatten.
Ik kon het zelf niet beter verwoorden dan dat jij al hebt gedaan, misselijkmakend, die praktijken.