In de bossen rond Deurne (Noord-Brabant) maken jagers zich schuldig aan ernstige dierenmishandeling, zo meldt Omroep Brabant. De jagers slaan jonge vosjes dood tegen een boom en voeren reeën illegaal bij, om ze vervolgens makkelijker te kunnen afschieten. Ook vogelnesten moeten het ontgelden: ze worden met regelmaat beschoten.

Vosjes - Vossenburcht
Vos | Foto: Wikimedia Commons

Bedreigd

De klokkenluider, die niet langer zijn mond kon houden, wordt sinds hij de gruwelijkheden naar buiten bracht, bedreigd:

“Meer dan eens word je ‘s nachts gebeld en dan laten ze het geluid van een mitrailleur door de telefoon klinken,” zo verklaarde hij aan Omroep Brabant.

Ernstige dierenmishandeling

Jonge vosje worden ernstig mishandeld en gruwelijk afgemaakt:

“De uitgegraven jonge welpen worden ter plekke tegen een boom dood geslagen. Ik heb dit met eigen ogen gezien. Dit noem ik middeleeuws barbaars gedrag.”

Martien Bots, voorzitter van de Wildbeheereenheid, ontkent de beschuldigingen:

“In het verleden is er weleens sprake van geweest dat vogelnesten van schadelijke vogels werden beschoten en dat er speciaal voor de jacht gefokte fazanten in het bos werden losgelaten. Nu zouden we dit soort zaken niet meer toestaan.”

Betrouwbaar

Maar de klokkenluider is volgens gemeenteraadslid Wilbert van Deursen uit Deurne een betrouwbare bron en ook de Faunabescherming Nederland sluit zich hierbij aan. Van Deursen heeft bewijzen: foto’s van een omgeploegde vossenburcht in de bossen bij Deurne. Hij verklaart:

“Ja, als je het huis van de vos kapot maakt, dan vertrekt hij. De vos is de enige natuurlijke vijand van de jager en die moeten ze niet.”

Voeren en afschieten

Wanneer Wethouder van Deursen en een verslaggever van Omroep Brabant zelf een kijkje gaan nemen in de bossen bij Deurne, vinden zij een geheime voederplaats voor reeën. Handenvol maïs vinden ze hier, waar de dieren op af moeten komen, om vervolgens vanuit een toren op 30 meter afstand doodgeschoten te worden. Er is onduidelijkheid over of deze manier van ‘jagen’ is toegestaan.

Bekijk hieronder een reportage van Omroep Brabant

Bron: Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor