Hoewel wolven en lynxen in Duitsland beschermde diersoorten zijn, blijken ze met grote regelmaat te worden doodgeschoten, in klemmen te belanden of vergiftigd te worden. Vaak is blinde haat het motief, maar ook geld speelt een rol. Zo levert een lynxhuid in China nog altijd een fiks bedrag op. Volgens de Duitse omroep ARD reageert de overheid slap op het doden van de beschermde dieren.

lynxen
Doodgeschoten lynx in Beieren – Bron: screenshot ARD (video)

Het Beierse Woud is een geweldige biotoop voor lynxen, maar wordt ook wel de Bermudadriehoek genoemd voor de dieren, omdat ze regelmatig spoorloos verdwijnen. Recent werd nog een zwanger vrouwtje doodgeschoten, drachtig van 3 jongen. Hoewel het gebied uitermate geschikt is voor de lynx, leven er hooguit 20. Zij worden door natuurbeschermers nauwlettend in de gaten gehouden met bewegingscamera´s. Iedere geschoten lynx wordt daarom meteen gemist. Gemiddeld halen de lynxen door de jacht in het gebied hun derde verjaardag niet, terwijl ze 15 tot 17 jaar oud kunnen worden.

De wolven hebben het vooral zwaar te verduren in Brandenburg, waar naar schatting 80 dieren leven. Tegen de wolven bestaan veel vooroordelen en dit resulteert in het regelmatig doodschieten door jagers. Ook zijn vergiftigde wolven gevonden in het gebied. Zelfs de Duitse jagersvereniging heeft hartgrondig afstand genomen van het doodschieten van wolven door leden, hoewel niet altijd duidelijk is of het gaat om stropers of ‘erkende’ jagers.

Behalve dat de huid van een lynx op de zwarte markt veel geld oplevert en vooral in China zeer gewild is, bestaat ook de verdenking dat veel jagers hun buit zien als een trofee. Hoewel het niet is toegestaan, worden de dieren opgezet, zodat ze als pronkstuk kunnen dienen. Het vermoeden bestaat dat de preparateurs en de jagers onder één hoedje spelen, zo meldt de Duitse omroep. Uit beelden, opgenomen met een verborgen camera, bleek het makkelijk te zijn om bij een preparateur aan een opgezette lynx te komen.

De politie zou volgens de ARD niet of nauwelijks optreden en geen serieus sporenonderzoek doen wanneer er weer een dier gedood is. Directeur Heribert Hofer van het Leibniz-instituut, waar onderzoek wordt gedaan naar de gedode wolven en lynxen:

“Wij hebben gehoord dat mensen die een dode wolf vonden van de politie te horen kregen dat ze zelf maar de sporen veilig moesten stellen. Door deze onprofessionele aanpak kan al snel de indruk ontstaan dat het doden van wolven en lynxen eigenlijk getolereerd wordt.”

Ook blijkt dat het ‘officiële’ onderzoek naar de dood van lynxen en wolven vaak door jagers zelf wordt gedaan. De Duitse overheid acht het aanstellen van speciale beschermingseenheden niet noodzakelijk, omdat het politieapparaat voldoende zou functioneren.

Bron: ARD ©PiepVandaag.nl Bart van Riel