Een jager is aangehouden door de politie op verdenking van het vergiftigen van een aantal vogels. De dode dieren, waaronder een blauwe kiekendief, lagen in een jachtveld in het Friese Hallum. De politie trof de jager daar in de buurt aan.
In de auto van de man lag een met gif bewerkte eend. Waarschijnlijk wilde de jager het vergiftigde dier gebruiken als middel om roofvogels te lokken. Ook werden in de auto verboden loodhagelpatronen gevonden. De politie deed daarop huiszoeking bij de jager en daarbij werden verboden munitie en verboden bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. De jager is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.
Steeds vaker
Vooral in Friesland komt helaas vaker geweld tegen roofvogels voor. In 2012 kwamen er bij de regionale milieupolitie 122 meldingen binnen van onder andere nestverstoring en vergiftiging van roofvogels. Het jaar daarvoor waren dat er 117. Door de inzet van vergiftigd aas sterven ook steeds vaker dassen, vossen en andere aaseters.
Om hier iets tegen te doen, heeft Friese Milieufederatie in de zomer van 2013 een meldpunt voor geweld tegen roofvogels opgericht. Via het meldpunt hopen milieuorganisaties en de politie meer te weten te komen over vergiftigingen en andere vormen van agressie tegen roofvogels. Zo werden in juni 2014 meerdere bomen omgezaagd met daarin nesten van roofvogels. Waarschijnlijk ging het om nesten van buizerds. De politie vermoedt dat de dader s ‘avonds of s ‘nachts te werk gaan. Het zou mogelijk zelfs om meerdere daders gaan. Omdat broedplaatsen van vogels worden beschermd in de Flora-en Faunawet is het omzagen van bomen met nesten verboden.
Motief
Arnaud de Vries van de Friese Milieufederatie zegt dat het nog steeds lastig blijft om een duidelijke oorzaak aan te wijzen:
“De daders vormen geen homogene groep. Soms zijn het bijvoorbeeld weidevogelliefhebbers die vinden dat roofvogels schade toebrengen aan de natuur, met name aan de weidevogelstand. Voor een jager zou concurrentie van de roofvogel een motief kunnen zijn.”
Bron :
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Oh, ja, Hallum ligt in noordwest Friesland, de muizenplaag in Zuidwest Friesland.
…en dan janken als er een muizenplaag ontstaat, nadenken meneertje !
muizenplagen en roofvogelvervolging hebben geen enkel verband,neemt niet weg dat deze s..kkel keihard aangepakt moet worden.
Verklaar u nader…
Roofvogels houden toch mede de muizenpopulatie in toom ?
Ja, roofvogels eten muizen, maar een muizenexplosie is nooit in te dammen door roofvogels.
Als er een muizenplaag aan het ontstaan is gaan roofvogels en uilen daarop reageren door grotere legsels. maar dit duurt dus maanden voordat die jongen echt grote hoeveelheden muizen nodig hebben, en we hebben het hier over meer dan tienduizend muizen per hectare! en dat maal duizenden hectares.Dan doet een kerkuilenpaartje met 6 jongen echt niks,die vreten misschien 2000 muizen per jaar.
Bedankt voor de toelichting, weer wat bijgeleerd :-)
Gelukkig zijn we niet alleen afhankelijk van de roofvogels die muizen eten maar ook vossen ( als ze niet opgejaagd worden )
Het is ook gewoon zonde van deze prachtige vogels, mensen moeten de natuur meer zijn gang laten gaan, die hebben het al eeuwen lang zelf geregeld toch ?