Binnen enkele decennia veranderde Jadav Payeng (47) in zijn eentje een kaal stuk grond in Noord-India, in een nieuw bosecosysteem.

Jadav Peyang
Foto: vindhyabachao.org

Meer dan 30 jaar geleden zaaide de tiener Jadav ‘Molai’ Payeng verschillende zaadjes op een lege zandbank. Dit deed hij vlakbij zijn geboorteplaats in het noorden van India in de regio Assam. Niet lang erna bedacht hij dat hij hele zijn leven wilde toewijden aan dit project. Hij verhuisde daarom naar een plek dichterbij de zandbank, waar hij fulltime bezig kon zijn met het creëren van een nieuw bosecosysteem. Vandaag de dag beslaat dit stuk grond zo’n 1360 acre (ruim vijfenhalve vierkante kilometer), wat Payeng alleen en op eigen kracht voor elkaar heeft gekregen. Het begon allemaal in 1979, toen er door de hoge vloed een groot aantal slangen op de zandbank aanspoelde. Payeng was 16 jaar oud toen hij de plek vol zag liggen met de dode reptielen. Dat was het keerpunt in zijn leven.

“De slangen overleden in de hitte, zonder bescherming van bomen. Ik ging zitten en huilde om hun levenloze lichamen. Ik heb het bosbeheer gewaarschuwd en vroeg hen of ze er bomen konden planten. Ze zeiden dat niets op die plek zou kunnen groeien. Ze vroegen mij om er bamboe te proberen te laten groeien. Het was pijnlijk, maar ik heb het gedaan. Niemand hielp me, niemand kon het iets schelen.”

Terwijl het jaren heeft geduurd om internationale erkenning te krijgen voor Payeng’s opmerkelijke levenswerk, duurde het niet lang voordat de dieren gebruik maakten van dit nieuwe bos. Payeng bracht zelfs mieren over naar zijn ecosysteem om het natuurlijke evenwicht zoveel mogelijk na te bootsen. Al gauw veranderde de schaduwloze zandbank in een zelfvoorzienend biotoop waar veel verschillende dieren konden leven. Het bos, genaamd Molai Forest, is nu een veilige haven voor een groot aantal vogels, herten, neushoorns, tijgers en olifanten. Ondanks de opvallendheid van Payeng’s project, leerde het bosbeheer in de omgeving dit nieuwe bos pas kennen in 2008. Sinds die tijd erkennen ze zijn moeite als zeer opmerkelijk, maar ze hebben er nog wel hun twijfels bij.

 “We staan versteld van Payeng”, vertelt Gunin Saikia, assistent conservator van het bos. “Hij is er 30 jaar lang mee bezig geweest. Wanneer hij in een ander land had gewoond was hij tot held verklaard.”

Bron @Piepvandaag.nl Jaimy Visser