Na decennia van strijd in het parlement kregen wilde dieren in Engeland en Wales 10 jaar geleden eindelijk een verbod waar de overgrote meerderheid van de bevolking achter stond: The Hunting Act 2004. Hiermee werd de jacht met honden op wilde dieren zoals vossen, herten, hazen en nertsen verboden. Schotland verbood deze bloedsport al eerder, in 2002. (In Noord-Ierland bestaat een dergelijk verbod helaas nog niet.) Dit jaar staat het jachtverbod op de tocht, vanwege de landelijke verkiezingen in mei.

jachtverbod-engeland-wales
© Nottingham Hunt Saboteurs

Bevolking tegen bloedsport
Iedereen kent ze wel; de traditionele beelden van het Britse platteland, met veelal elitaire ruiters in rode jasjes op glanzende paarden, die met een meute honden een doodsbange vos achtervolgen en laten verscheuren, uit naam van traditie en sport. In 2005 werd hier, althans in theorie, een streep door getrokken. Na jaren van intensief campagnevoeren door organisaties waaronder the League Against Cruel Sports, International Fund for Animal Welfare (IFAW) en the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), trad de wet die jacht met honden verbood eindelijk in werking in februari 2005. In 2014 liet the League Against Cruel Sports een nieuwe opiniepeiling uitvoeren, waaruit bleek dat 80% van de ondervraagden nog steeds tegen de jacht op vossen is, 86% tegen de jacht op herten en 88% tegen de jacht op hazen. De meerderheid van de bevolking is dan ook nog steeds voorstander van het jachtverbod.

Mazen en rookgordijnen
Desondanks vindt jacht op wilde dieren zoals vossen nog veelvuldig plaats, vanwege mazen in de wet. Ontheffingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld om (pluim)vee te beschermen tegen vossen. Jachtpartijen vinden ook illegaal plaats: slipjachten waarbij een kunstmatig spoor wordt uitgezet voor de honden zijn namelijk legaal, maar worden geregeld gebruikt als dekmantel. Het is bijzonder moeilijk om aan te tonen dat een jachtpartij illegaal plaatsvindt en de politie neemt veelal niet de moeite om dit te onderzoeken. Sterker nog, dierenliefhebbers die jachtpartijen fotograferen en filmen om ze op legale wijze proberen te dwarsbomen (‘sabs’), worden door de wetshandhavers juist als relschoppers beschouwd.

Jachtsaboteurs bedreigd
Jachtsaboteurs (‘sabs’) dragen meestal maskers of bivakmutsen, omdat de verhouding met de jagers die ze achtervolgen erg grimmig kan worden en herkenning zelfs gevaarlijk kan zijn. Het is voorgekomen dat huisdieren van sabs zijn vergiftigd, auto’s zwaar werden beschadigd en ook intimidatie op de werkvloer komt voor. Hoe hoog de gemoederen oplopen blijkt ook uit onderstaande foto, waarbij een dode vos in de auto van een sab in Noord-Ierland werd gegooid:

jachtverbod-engeland-wales
© Hunt Saboteurs NI

In september 2014 raakte een 42-jarige vrouw ernstig gewond toen een gefrustreerde jager haar met zijn paard onder de voet liep. Zeven gebroken ribben en een ingeklapte long waren het gevolg.

Honden en paarden ook de dupe
Niet alleen ontbreekt het de jagers aan elk respect voor het leven van wilde dieren, ook de honden die ze bij jachtpartijen gebruiken raken geregeld gewond. Aanrijdingen door auto’s zijn niet ongebruikelijk en in november 2014 kwamen honden om nadat ze, tijdens het volgen van een spoor, door een trein werden geraakt. Vorige week schoten Ierse schapenboeren honden dood die op hun terrein lammetjes doodbeten tijdens een jachtpartij waarbij de meute niet onder controle was. Paarden worden gedwongen over allerlei gevaarlijke obstakels te springen en komen hier niet altijd zonder kleerscheuren vanaf.

Jagen nog steeds populair
Ondanks de invoering van de Hunting Act tien jaar geleden worden wilde dieren nog steeds op gruwelijke wijze gedood, omdat de wet te weinig en niet kordaat genoeg wordt gehandhaafd en er nog uitzonderingen zijn. Jacht met terriërs op dassen in hun burchten is bijvoorbeeld nog toegestaan. Hoewel het overgrote deel van de bevolking tegenstander is van dit wrede ‘vermaak’, zijn nog zo’n 45.000 mensen in Engeland en Wales lid van een jachtgroep.

jachtverbod-engeland-wales
© Beds & Bucks Hunt Sabs

Politieke inzet
Dierenwelzijnsorganisaties pleiten er dan ook voor de wetshandhaving aan te scherpen met nieuwe maatregelen. Jagers willen vanzelfsprekend juist dat het verbod wordt ingetrokken. 2015 is een spannend jaar, want in mei zijn er landelijke verkiezingen in Engeland. De kans is groot dat bij een overwinning van de Conservatieve Partij (Tories) de jagers hun zin krijgen en de vossenjacht weer gelegaliseerd wordt, terwijl de Labour Party (sociaaldemocraten) het verbod juist zal handhaven en verbeteren.

Hoe zou jij je voelen?
The League Against Cruel Sports maakte onderstaande confronterende video, om mensen bewust te maken van de wreedheid van jacht, gezien vanuit het perspectief van het opgejaagde dier. Herroepen van de Hunting Act mag geen optie zijn.

Bronnen: The Guardian, The Telegraph, League Against Cruel Sports ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde