Door de huidige voedselcrisis die Venezuela teistert, is het jagen op wilde dieren een alternatief geworden op het verkrijgen van voedsel in het land. Het is een illegale praktijk. Op deze manier probeert de hongerige bevolking de maag te vullen en de hoge voedselkosten te omzeilen. Dieren in dierentuinen én natuurreservaten worden ernstig bedreigd. Bendes of individuen stelen en doden de dieren voor menselijke consumptie.

wilde diersoorten
Jacht op wilde dieren Venezuela neemt toe door voedselcrisis | Foto: Peter Liu Photography / Foter / CC BY-NC-ND

Venezuela hoort tot één van de 17 landen die 70% van de mondiale biodiversiteit omvat. De Venezolaanse fauna wordt ook bedreigd door andere problemen zoals ontbossing, vervuiling door de winning van petroleum en de illegale handel in wilde diersoorten. En de druk ligt nu hoger door de voedselcrisis, in Venezuela bekend als het ‘Maduro dieet’: winkels blijven leeg en een groot deel van de bevolking lijdt aan ondervoeding. Hierdoor worden diersoorten zoals ezels, schildpadden, flamingo’s, zwijnen, apen, tapirs, dolfijnen, etc als voedselbronnen gezien. Ze verdwijnen in rap tempo uit dierentuinen of natuurgebieden.

wilde dieren
Jacht op wilde dieren Venezuela neemt toe door voedselcrisis| Foto: Pixabay

Rivierdolfijnen
Zo wordt er tegenwoordig veel gejaagd op een beschermde rivierdolfijn die in de Orinoco rivier en het meer van Maracaibo leeft. Een criminele bende werd in 2016 betrapt tijdens het vangen van dolfijnen. Deze bende werd opgerold, maar er zijn meerdere actief in het gebied en de jacht op dit bedreigde dier gaat door. Er wordt geschat dat er per dag drie rivierdolfijnen worde gedood. In november 2017 was dit aantal vier per week. In dit gebied is de visvangst met 85% gedaald door vervuiling door het winnen van petroleum, waardoor de focus nu geheel op de bedreigde rivierdolfijn ligt.

Zeeschildpadden
Een ander diersoort dat ernstig te lijden heeft onder de voedselcrisis is de zeeschildpad. De vangst van diverse soorten zeeschildpadden is enorm gestegen in Venezuela. Het is erg lastig om te schatten om hoeveel schildpadden het gaat, maar aan de hand van het aantal gevonden schildpadschilden, vlees en andere producten afkomstig van de zeeschildpad is er een stijging te zien. Het merendeel wordt verkocht als vlees in Venezuela maar een deel van de vangst wordt verkocht om aan geld te komen, omdat de voedselprijzen in Venezuela enorm zijn gestegen. Zo wordt het verkocht aan Colombia voor consumptie en Azië voor traditionele medicinale doeleinden.

Sancties
Zeer weinig mensen worden gearresteerd voor het stelen, doden en/of verkopen van vlees van wilde diersoorten. Drie mannen die een wilde ezel doodden en het vlees verkochten werden bestraft door 30 dagen lang te moeten verschijnen op een rechtbank. Twee andere mannen die 60 beschermde wilde vogels hadden gevangen om ze illegaal te verkopen als voedsel moesten gemeenschapsdiensten uitvoeren. Er worden dus nauwelijks sancties opgelegd en controles uitgevoerd op de illegale jacht van deze dieren. De dierentuinen zijn zo goed als aan hun lot overgelaten door de Venezolaanse autoriteiten. Het zijn open markten geworden waar men hun honger stilt. De dieren die het overleven sterven van de honger en doden elkaar om aan voedsel te komen. De dierentuinen raken leger en leger. Ondanks de crisis wordt er voedsel ingezameld voor de dieren in de dierentuinen, maar dit is niet genoeg. De dieren zien er uitgehongerd uit.

https://twitter.com/davidsting414/status/1006639099879583744

Volgens Esmeralda Mujica, ex-directeur van de stichting van Dierentuinen en Aquaria (Fundación de Zoos y Acuarios de Venezuela) en lid van de commissie voor het voortbestaan van wilde diersoorten, geeft de situatie weer hoe hongerig en wanhopig de Venezolaanse bevolking is. De voedselcrisis heeft een enorme impact op de Venezolaanse bevolking en de dieren die in dierentuinen leven. President Nicolás Maduro blijft volhouden dat Venezuela niet onder een voedselcrisis gebukt gaat en dat het hierbij gaat om propaganda door de Verenigde Staten.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer