Naast directe effecten van de jacht op de populatie van de bejaagde diersoort zijn er ook vele indirecte effecten. Zo is bekend dat bejaagde muildierherten wegtrekken naar minder aantrekkelijke gebieden waar ook minder voedsel voor handen is, met als gevolg dat de dieren verzwakken en de soort vervolgens ook door onsuccesvollere reproductie.
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de jacht op bruine beren in Zweden heeft nu aangetoond dat een indirect gevolg ervan is dat mannetjesberen aangezet worden tot het doden van jongen (infanticide).
21 jaar observeren
Gedurende een periode van 21 jaar, van 1990 tot en met 2011, volgden wetenschappers 180 berinnen en hun jongen verspreid over een gebied van 13.000 vierkante kilometer in de boreale bossen van Zweden. Doodsoorzaak nummer 1 voor bruine beren ouder dan een jaar, is de jacht. Tijdens het berenjachtseizoen dat begin augustus start en duurt tot midden oktober, is het men toegestaan een individuele beer te doden. Vrouwtjesberen met jongen mogen niet worden bejaagd.
81 procent
Dat is echter nog geen garantie dat de jongen het zullen redden. Maar liefst 81 procent van alle overlijdensgevallen van jonge bruine beren vindt namelijk plaats tijdens het jachtseizoen. Dit komt doordat wanneer een mannetjesbeer wordt gedood door de jacht, een ander diens plaats inneemt. Mochten er in het gebied jongen van de gedode mannetjesbeer leven, dan worden die door het nieuwe mannetje gedood. Het voordeel hiervan voor de nieuwkomer is dat de vrouwtjesbeer weer vruchtbaar en beschikbaar wordt voor voortplanting.
Afname
Volgens de onderzoekers is infanticide verantwoordelijk voor een afname van de populatie bruine beren van 13% gedurende het jachtseizoen.
Bronnen: news.sciencemag.org & NU.nl ©PiepVandaag.nl