Iedere maand worden duizenden mangoesten in alle delen van India gedood voor de haren van verfpenselen. Mangoestharen worden hoofdzakelijk gebruikt in penselen van kunstenaars, met name voor finesse van penseelstreken bij aquarelleren. Hierdoor wordt het voortbestaan van de diersoort in gevaar gebracht.
Het Indiase Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) maakt samen met andere overheidsinstellingen al jaren jacht op handelaren in mangoestharen. Op 24 oktober werd onder de naam Operatie Clean Art een inval gedaan bij meerdere fabrieken en magazijnen in zes Indiase staten. De vangst bestond uit 54.352 schilderkwasten van mangoesthaar en 113 kilogram los haar. 43 mensen zijn gearresteerd. Al twintig jaar doet het WCCB er alles aan om de illegale handel in mangoesthaar te beteugelen, de inval eind oktober was de 28e op rij. Regiohoofd Girisha van het WCCB:
“Voor elke kilo mangoesthaar die in penselen wordt gebruikt zijn zo’n 50 dieren gedood. Van elke mangoest is namelijk maar zo’n 20 gram haar geschikt. We doen ons best om de aanvoer en het productienetwerk te ontwrichten, maar helaas is er maar weinig bekend over deze vorm van wildlife crime. En zolang er vraag is, zullen er mensen zijn die mangoesten doden voor hun vacht.”
Mangoesten over het hoofd gezien
Veel aandacht van overheden en natuurbeschermers gaat uit naar het beter beschermen van de Aziatische olifant en de neushoorn. Maar volgens Girisha worden andere dieren over het hoofd gezien, zoals de kleine mangoest. Zeker als het (nog) geen bedreigde diersoorten zijn:
“De laatste tijd hebben we bewust besloten om de illegale handel in diersoorten die niet echt in de schijnwerper staan, onder de loep te nemen. De illegale handel de afgelopen jaren in schubdierschubben, varanen en nu de mangoest komen hierdoor aan het licht.”
.
.
Schubdieren, of pangolins, zijn het vaakst slachtoffer van de illegale handel in dieren. India is een van de landen waar deze dieren het meest gevangen worden. Aan hun schubben worden in Azië geneeskundige krachten toegekend en hun vlees wordt beschouwd als een delicatesse. En varanen zijn in trek vanwege hun dubbele penis, die ook gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde vanwege veronderstelde ‘beschermende’ krachten.
Ernstige gevolgen voor populatie
Er zijn in India zes verschillende soorten mangoesten. De meest voorkomende is de Indiase grijze mangoest, die ook het meest wordt bejaagd. De handel in mangoesthaar zal volgens deskundigen ernstige gevolgen hebben voor de populatie. Jose Louies van Wildlife Trust of India (WTI):
“We zullen hun verdwijning in eerste instantie niet door hebben, want wie let er nu eigenlijk op mangoesten, maar er komt een moment dat ze er ineens niet meer zijn. We schatten dat er maandelijks 150 kilo aan pure mangoestharen wordt verhandeld, dat betekent dat jaarlijks zo’n 100.000 mangoesten gedood worden voor hun vacht.”
Volgens Tilotama Varma van WCCB is het belangrijk om bewustwording te creëren bij kunstenaars en kunstopleidingen. Vanwege de fijne penseelstreken die met mangoesthaar mogelijk zijn, prefereren sommigen deze kwasten, die ook als ‘duurzaam’ bekend staan. Volgens Girishi heeft het WCCB de handel in mangoestharen sinds begin jaren 2000 in beeld en de laatste tijd de acties opgevoerd. Hij is van mening dat de overvallen en inbeslagnames een afschrikwekkend effect hebben.
De mangoest staat vermeld op India’s Wildife Protection Act van 1972. Het bejagen, bezitten, vervoeren en verhandelen is een misdrijf en kan bestraft worden met een gevangenisstraf tot zeven jaar. De dieren zijn ook beschermd onder de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Deze theoretische bescherming voorkomt echter niet dat de illegale handel in mangoesthaar welig tiert.
Bron:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde