Door twee geïsoleerde natuurgebieden in Peru met elkaar te verbinden kan een kwetsbare populatie geelstaartwolapen gered worden. De aanleg van de verbindingszone wordt gefinancierd door de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL.
De nieuwe natuurcorridor, met een oppervlakte van ruim 400 hectare, zal een verbinding vormen tussen het toekomstige Montevideo Reservaat en het Los Chilchos Reservaat. Dit laatste reservaat, ongeveer half zo groot als de Veluwe, werd in 2012 dankzij de inspanningen van het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) uitgeroepen tot officieel beschermd natuurgebied. De gebieden worden beheerd door de lokale bevolking en ondersteund door de Peruaanse natuurorganisatie Ucumari.
Landbouw
De Los Chilchos vallei is één van de laatste plekken ter wereld waar nog een gezonde populatie geelstaartwolapen leeft. Ook brilberen en jaguars komen in het gebied voor. Zij worden in hun voortbestaan bedreigd doordat bos wordt gekapt voor de aanleg van akkers of veeteelt. Om de ontbossing tegen te gaan, helpt Apenheul de boeren met het vinden van alternatieve inkomstenbronnen.
Frank Rietkerk van Apenheul: “We brengen hen een duurzame manier van koffieteelt bij. Boeren die eerder tientallen hectaren bos kapten om hun vee te houden, hebben nu genoeg aan één hectare voor hun koffieplantage. Hierdoor kan veel bos bespaard blijven.”
Strategische aankoop
Dankzij de nieuwe verbindingszone wordt het beschermde leefgebied in één klap nog een stuk groter.
“Zulke strategische aankopen van natuur zijn belangrijk om de biodiversiteit voor de toekomst te behouden”, zegt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “In kleine, geïsoleerde stukjes bos is het veel moeilijker voor de dieren om aan voldoende voedsel te komen. Ook is de onderlinge concurrentie en de kans op inteelt groter, wat uiteindelijk kan leiden tot uitsterving van de apen.”
Vijf projecten
Behalve het project in Peru steunt het IUCN NL fonds voor landaankoop dit jaar nog vier andere natuurbehoudsprojecten in Argentinië, Iran, Madagaskar en Vietnam. Hiermee worden onder andere ernstig bedreigde kikkers, guanaco’s, Aziatische jachtluipaarden, lemuren en vele andere bedreigde soorten beschermd. In totaal stelt IUCN NL 288.500 euro beschikbaar voor deze vijf projecten.
Het fonds voor landaankoop van IUCN NL wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
Persbericht IUCN