In Italië is een wetsvoorstel aangenomen waardoor de pelsdierfokkerij vanaf 2022 geleidelijk afgeschaft wordt. Dit zal leiden tot de sluiting van de laatste vijf nertsenboerderijen. Dierenrechtenactivisten in en buiten Italië vieren het nieuws.
In 2011 werd in Italië al een wetsvoorstel ingediend om de bontindustrie te verbieden. Helaas heeft dit het toen niet gered en kreeg Europa te maken met een ‘keurmerk‘ om dierenleed te maskeren. Karen Soeters, oprichter van AnimalsToday, noemde dit:
“…een laatste stuiptrekking van een industrie die in onze huidige samenleving geen enkel bestaansrecht meer heeft.”
.
.
Gelukkig wordt de pelsdierfokkerij nu in steeds meer Europese landen verbannen. In Italië is het met ingang vanaf volgend jaar verboden om dieren te fokken en doden puur voor hun vacht. Als het besluit van de senaat eind dit jaar door het parlement wordt bekrachtigd, zal dit het leed van tienduizenden dieren beëindigen. De fok was al opgeschort vanwege corona en wordt nu hoogstwaarschijnlijk omgezet in een definitief fokverbod. Het besluit wordt gezien als een belangrijke overwinning voor dierenrechtenorganisaties, vooral omdat Italië een toonaangevend land is op het gebied van mode. Onder meer PETA heeft zich, samen met dierenrechtenorganisaties in Italië, ingezet tegen de pelsdierfokkerij. Mimi Bekhechi, directeur van internationale programma’s bij PETA:
“PETA is het Italiaanse parlement dankbaar voor de erkenning dat bont toebehoort aan dieren die het vanaf hun geboorte dragen en voor het inluiden van een nieuw tijdperk, waarin nertsen niet langer zullen worden gekooid, gemarteld en gedood met gas in de naam van de mode.”
In Nederland zijn eind 2020 de laatste nertsenfokkerijen versneld gesloten vanwege de vele coronabesmettingen onder nertsen. Er vindt nu geen bontfok meer plaats in Nederland. Oorspronkelijk had deze wrede industrie in 2024 de deuren moeten sluiten.
.
.
De Italiaanse bontvereniging (AIP) verzet zich tegen het voorgenomen besluit. Voorzitter Roberto Tadini noemt de actie ‘een klap in het gezicht’ en vreest daarnaast dat het sluiten van lokale fokkerijen de deur opent voor illegale import uit landen zonder protocollen, waaronder China. Hoewel er waarheid in dit argument schuilt, lijkt de populariteit van bont in zijn geheel af te nemen. Bekhechi zegt hierover:
“Nu de grootste namen in de Italiaanse mode – Armani, Versace, Valentino en Gucci – geen bont meer gebruiken, is het duidelijk dat de industrie echt dood en ter ziele is.”
De stap van Italië volgt op een groeiende trend in Europese landen en de mode-industrie om bontproducten geleidelijk te verbieden, waarbij het tijdschrift Elle onlangs de promotie van bont uit redactionele en reclame-inhoud heeft verbannen.
.
.
De laatste pelsdierfokkerij moet in Italië uiterlijk op 30 juni 2022 de deuren sluiten. De fokkerijen kunnen beroep doen op 3 miljoen euro aan EU-Italië fondsen wanneer zij hun activiteiten omzetten. Onze wens voor het nieuwe jaar is dat landen waar nog geen verbod geldt zullen volgen, voor een bontvrij Europa en de rest van de wereld.
Bronnen:
- Bont voor Dieren
- PETA
- Wanted in Rome
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap