VIER VOETERSVier Voeters: Eindelijk handhaving van verbod op batterijkooien

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters reageert verheugd op het besluit van de Europese Commissie om Griekenland en Italië voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te brengen. Beide landen zijn in overtreding doordat zij de Richtlijn 1999/74/EC, die batterijkooien voor leghennen verbiedt sinds 1 januari 2012, niet goed geïmplementeerd hebben.

Vier Voeters - kippenkooien - Italië en Griekenland voor EU Hof van Justitie
Kippenkooien | Foto: Vier Voeters International

“Slechts een maand geleden brachten we naar buiten dat twee grote Italiaanse bedrijven nog steeds honderdduizenden leghennen in illegale kooien houden1. Door het zetten van deze juridische stappen, boekt de Europese Commissie positieve vooruitgang. Wij blijven hopen op snellere handhaving van dierenwelzijnswetgeving in de toekomst”, zegt Gabriel Paun, campagneleider bij Vier Voeters Internationaal.

De dierenwelzijnsorganisatie voorzag problemen met de handhaving van de Richtlijn en bracht al in september 2011 naar buiten dat het verbod genegeerd werd in Griekenland. Sindsdien werden vergelijkbare gevallen onderzocht en ook in Frankrijk en Roemenië werd illegale eierproductie ontdekt. Deze landen herstelden zich echter een maand na de ontdekking:

“De vertraging van de handhaving van het verbod op batterijkooien is triest, maar hopelijk dient het als een geleerde les voor de Europese Commissie  bij komende dierenwelzijnsmaatregelen”, voegt Paun toe.

De lange vertraging in handhaving veroorzaakte op grote schaal marktverschuivingen, oneerlijke concurrentie en werkte nadelig voor bedrijven die investeerden om aan het verbod te voldoen. Nog steeds worden grote hoeveelheden kooi-eieren, veel ervan illegaal geproduceerd, verborgen in producten zoals pasta, koekjes en sauzen. Zonder informatie op de verpakking kan de consument kooi-eieren niet mijden.

“We willen consumenten helpen om een weloverwogen keuze te maken. Daarom lanceren we een smartphone app die consumenten de mogelijkheid biedt om barcodes van producten die eieren bevatten te scannen. Ze weten dan binnen een seconde of hun voedsel kooivrij is of niet. De app is al gelanceerd in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het blijkt erg goed te werken en daarom zullen we het binnenkort uitbreiden naar andere Europese landen, waaronder Nederland”, aldus Paun.

Voetnoten:

1 – Vier Voeters brengt beeldmateriaal naar buiten van illegale eierproductie in Italië

Persbericht Vier Voeters