Waarom meppen katten spullen van de tafel? De meeste katteneigenaren kennen het wel: je Poekie of Simba zit op tafel en kijkt je recht aan, terwijl hij langzaam een glas of ander (liefst breekbaar) voorwerp over de rand schuift. Terwijl het object van tafel kiept volgt hij het enthousiast, met grote ogen en naar voren gerichte oren. Ze hebben er duidelijk veel lol in om spullen op de grond te gooien. Maar waarom doen ze dat nou? Om ons te pesten? Is jouw kat een hufter of juist heel normaal?
Onderzoekers denken dat er meerdere redenen voor zijn waarom katten spullen van tafel meppen. De eerste reden is: ze willen spelen. Ook al heeft jouw viervoeter niet de grootte, de strepen of de manen van zijn grotere neven en nichten, de jachtvaardigheid blijft. Maar zoals elke vaardigheid moet die worden verfijnd. En het gevolg van die oefensessies zijn de kleine prooien zoals muizen, die ze ons trots komen brengen. Maar omdat in veel huizen tegenwoordig geen muizen meer wonen, bedenken katten hun eigen kleine scharrelende objecten. En dat is precies waarom ze glazen, kostbare sieraden, zonnebrillen of je nieuwe smartphone op de grond meppen. Ze zijn gewoon aan het trainen!
De andere reden ligt voor de hand. Als je ziet dat jouw kostbare voorwerp op de grond valt, is dat moeilijk te negeren. Katten weten dat ze op die manier jouw aandacht kunnen krijgen. Let maar eens op: als je een lang telefoongesprek voert, series zit te kijken of hun verzoeken om eten negeert, ga er dan maar vanuit dat dit de reden is.
.
Waarom is een kat lief en zet dan plots zijn tanden in je hand?
Het is waarschijnlijk de meest verwarrende van alle eigenaardigheden van katten. Je overlaadt ze met aaitjes en uit het niets nemen ze je hand in de wurggreep, bijten en krabben ze erin en rennen ze weg. Nou, hier is het antwoord over waarom het gebeurt. En hoe je het kunt voorkomen. Hint: het ligt niet aan jou, het ligt aan hen! Maar je kat is echt geen hufter, het is normaal gedrag.
Ook al lijken katten te genieten van onze affectie, er zijn grenzen. Daar zijn katten anders in dan honden. Katten houden niet van onbeperkte genegenheid. Grotere katten, zoals leeuwen en tijgers, beperken hun liefdevolle handelingen zoals likken en kopstoten ook meestal slechts tot korte momenten. Het zijn zeker geen uitgebreide sit-in sessies.
Die afwijzing van je eindeloze kroelsessie komt door een fenomeen dat feline over-stimulatie agressie heet. Ze zijn het aaien zat en haken af. Natuurlijk zou het fijn zijn als ze dat op een liefdevollere wijze aan ons laten weten dan bijten of krabben, maar dat is vaak de enige manier die ze kennen om te zeggen ‘en nu ophouden graag’!
Daar zullen we ons dus meer moeten verplaatsen in ons huisdier. Want voor ons is een schouderklopje of aai over je bol meestal fijn en troostend. Totdat iemand je een paar minuten achtereen op je schouder klopt. Dan gaat het echt op je zenuwen werken! Zo voelt een kat dat dus ook.
Wat kun je doen om over-stimulatie te voorkomen? Door meer te variëren. Aai ze niet over hun hele lichaam. Dat irriteert een kat. Wissel het af, met bijvoorbeeld 10 seconden kin krabben, eventjes achter de oren krabben, over het hele lichaam aaien en geef dan een pauze. Je merkt vanzelf wanneer ze willen dat je meer van een bepaald aaitje geeft, door bijvoorbeeld een duwtje te geven tegen je hand. En let goed op de waarschuwingssignalen die ze geven als ze er echt genoeg van hebben:
- verwijde pupillen
- huid of staart begint te trillen
- stoppen met spinnen
- verstijving van het lichaam
- oren worden plat
- nagels worden zichtbaar
Belangrijk is dat je onthoudt dat het niet aan jou ligt, maar aan hen. Ze willen nog steeds genegenheid en aandacht, alleen korter en meer gevarieerd. Als je dat doet, is je kat je eeuwig dankbaar – en het voorkomt een rondje naar de verbandtrommel. Overigens: gedrag door aandoeningen zoals artritis of buikpijn kan ook op de bovengenoemde waarschuwingssignalen lijken. Als er sprake is van ongewoon gedrag, ga dan naar je dierenarts!
Hufter of normaal?
Hieronder nog een rondje katten die dingen van tafel meppen. Let maar eens op: als het anderen overkomt is het nog veel grappiger:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel