De Britse Professor Clare Rusbridge roept op tot zorgvuldige kruisingen tussen hondenrassen om nieuw genetisch materiaal te introduceren in de bloedlijn. Dit herstarten van hondenrassen moet diepgewortelde gezondheidsproblemen tegengaan.
Door overmatig fokken hebben veel hondenrassen specifieke gezondheidsproblemen gekregen. Uit de Rashondenwijzer van Dier&Recht, die erfelijke aandoeningen van rashonden bijhoudt, blijken dalmatiërs een hoger risico te hebben op aangeboren doofheid. Omdat er weinig vraag is naar dove honden, worden de pups regelmatig afgemaakt. De grote leonberger heeft een grote kans op botkanker, ernstige oogaandoeningen en gewrichtsaandoeningen. En bordercollies lijden volgens de Rashondenwijzer steeds vaker aan epilepsie.
Herstarten van de genenpool
De meeste rashonden worden geboren met 1-0 achterstand. Volgens professor Clare Rusbridge van de Britse Universiteit van Surrey komen deze erfelijke gezondheidsproblemen doordat de genenpool van rassen te klein is geworden. Er zijn niet genoeg gezonde individuen om mee te fokken. Haar oplossing is om de rassen te herstarten door uit te kruisen. Hierbij wordt de soort gekruist met een andere bloedlijn of ras. Op die manier krijg je meer diversiteit in de genen.
Een voorbeeld die Rusbridge geeft: cavalier king charles spaniëls krijgen vaak een ziekte in de wervelkolom doordat de schedel te klein is voor de hersenen. Ook hebben veel van de dieren hartproblemen. In 2022 heeft Noorwegen het fokken van deze dieren daarom ook verboden. Rusbridge:
“Tegen de tijd dat ze tien jaar oud zijn, hebben ze allemaal hartruis en zijn de meeste gestorven aan mitralisklepaandoeningen.”
Het zijn uitzonderingen, maar wetenschappers hebben cavalier king charles spaniëls gevonden met genetische varianten die hen tegen de wervelkolomziekte beschermen. Daarom pleit Rusbridge ervoor om de dieren te kruisen met soorten die wel goed beschermd zijn tegen deze aandoeningen. De nakomelingen daarvan kunnen dan weer gekruist worden met het oorspronkelijke ras. “We herstarten het ras”, zei de professor daarover. Zo hoeven de rassen niet afgeschaft te worden.
#GNvdD: Noorwegen verbiedt fokken van Engelse buldogs en cavalier-kingcharlesspaniëls
Uitkruisen wordt al toegepast in verschillende Scandinavische landen. In Finland zijn momenteel meer dan tien kruisingsprojecten gaande. Ook in Zweden wordt de cavalier king charles spaniël op deze manier gefokt. Fokker Lena Gillstedt is hierbij betrokken. Zij ziet dat sommige fokkers sceptisch, en soms zelf ronduit negatief zijn, maar dat de consensus voor deze methode in het algemeen hoog is. Ook zij zien iets in het herstarten van de rassen.
Rashonden, doen of niet?
Hoewel uitkruisen een stap is die de kans op erfelijke, pijnlijke aandoeningen bij rashonden verkleint, blijven veel rashonden risico’s meedragen. Daarnaast is ook niet zeker hoeveel fokkers deze methode zullen overnemen. House of Animals gaat regelmatig achter fokkers aan die dieren uitbuiten om geld te verdienen, maar ook gecertificeerde fokkers kunnen de gezondheid van een dier niet garanderen. Denk je erover om een dier te nemen, kijk dan eerst in het asiel voor een geschikt dier dat een huisje zoekt.
Bron:
- The Guardian
- DogWellNet
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma