Het VN klimaatpanel IPCC heeft gisteren het AR6 Synthesis Report gepubliceerd. Het integreert de bevindingen van de 6 rapporten die het IPCC sinds 2018 heeft gepubliceerd. Daarnaast biedt het een helder overzicht van de huidige wetenschappelijke inzichten over de klimaatcrisis. De situatie is dramatisch, zelfs nog dramatischer dan eerder gedacht. Maar het rapport geeft ook hoop: oplossingen bestaan, al vereisen die dringend moed en doortastendheid van beleidsmakers.
“Nee, dit is geen goed nieuws,” zegt Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België.
“De risico’s en bedreigingen zijn enorm. Maar de mogelijkheden en het momentum voor verandering zijn dat ook. De uitdaging is nu om als samenleving op te staan, op te schalen en doortastend te zijn. We hebben alle oplossingen die nodig zijn om de uitstoot dit decennium te halveren. Maar dat zal enkel lukken als beleidsmakers buiten de gekende kaders durven denken. Ze moeten de natuur beschermen, fossiele brandstoffen een halt toeroepen en dringend meer inzetten op een eerlijke transitie naar hernieuwbare energie in wat een ongeziene transformatie van onze samenleving moet worden.”
Klimaatcrisis inherent onrechtvaardig
Het rapport wijst ook op hoe onrechtvaardig de klimaatcrisis vandaag al toeslaat: zij die er mondiaal het minst voor verantwoordelijk zijn voelen de impact het hardst. Greenpeace roept regeringen op om vervuilers te laten betalen voor schade aan landen en gemeenschappen die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis. Tot slot zou een overwinstbelasting op de megawinsten uit olie en gas om mensen te helpen herstellen van verlies en schade door de klimaatcrisis een goed begin zijn.
“Fossiele multinationals moeten stoppen met boren, en starten met betalen. Beleidsmakers en bedrijfsleiders over de hele wereld staan voor de keuze: worden ze klimaathelden voor de huidige en toekomstige generaties, of slechteriken die een deprimerende erfenis achterlaten voor onze kinderen of kleinkinderen.”
Bron:
©AnimalsToday.nl