Op Nova Zembla, Rusland, riepen afgelopen zaterdag de autoriteiten de noodtoestand uit. Zeker tweeënvijftig ijsberen liepen rond in het grootste dorp op het eiland. De conflicten tussen mens en ijsbeer zullen blijven toenemen door smeltend poolijs, ten gevolge van klimaatverandering. Dit is echter niet de enige reden voor de toename van mens-dierconflicten op Nova Zembla.

ijsberen
Invasie’ hongerige ijsberen op Nova Zembla, Rusland | Foto: Pixabay

Het zal je maar gebeuren: je doet je voordeur open en ineens sta je oog in oog met een hongerige ijsbeer! Dit is de realiteit voor de bewoners van Nova Zembla. De autoriteiten riepen afgelopen zaterdag de noodtoestand uit, nadat tientallen ijsberen dorpen binnendrongen op zoek naar voedsel. Militairen zijn die kant op gekomen om de dieren op afstand te houden. Op de dieren schieten is verboden, vanwege het IJsbeerverdrag dat in 1973 is gesloten. Zhigansha Musin, hoofd van het lokale bestuur:

“Er is nog nooit zo’n massa-invasie van ijsberen geweest. Ze lopen de mensen letterlijk achterna.”

Op glad ijs

Volgens pool-expert van het World Wildlife Fund (WWF) Rod Downie, smelt door de opwarming van de aarde het ijs in het noordpoolgebied nu eerder in het jaar en het bevriest juist weer later in het jaar. De ijsberen kunnen hierdoor niet meer de bevroren zee op om te zoeken naar zeehonden. Het gebied met zee-ijs wordt alleen nog maar kleiner. Hierdoor trekken de beren steeds vaker richting het noorden, in de hoop beter ijs te vinden. Maar Nova Zembla ligt boven de poolcirkel, dus veel verder naar het noorden verhuizen gaat helaas niet.

Makkelijke maaltijd

Omdat de ijsbeer steeds minder opties heeft qua zee-ijs en daarmee dus ook op jachtgebieden, is de lokale dorpen binnendringen nu erg aantrekkelijk geworden voor de beren. De geur van voedsel en afval lokt ze die kant op. Dit is de tweede reden voor de problemen op Nova Zembla. Beren die rondzwerven weten uit ervaring dat er in nederzettingen voedsel te vinden is. Ze hangen rond bij vuilnisbakken en plekken waar afval wordt gedumpt.

Oplossingen

Om er voor te zorgen dat het conflicten tussen ijsbeer en de lokale bevolking in de toekomst niet zal uitlopen tot de jacht op dit prachtige dier, zet het World Wildlife Fund zich in om de lokale gemeenschappen te onderwijzen in het wegjagen van de dieren. Dit kan door het gebruiken van o.a. vuurwerk, sirenes en het inzetten van een alarm. Een andere manier om ijsberen weg te houden, volgens Gert Polet van het Wereldnatuurfonds (WNF), is ‘bearproof afvalverwerking’. Zo wordt er gekeken naar containers waar ijsberen niet in zouden kunnen komen en wordt er aandacht geschonken aan het goed afsluiten van afval.

Waar kan je het grootste roofdier op aarde vinden?

Nova Zembla is een eilandengroep bestaande uit het Severny- en Joezjny eiland en is onderdeel van Rusland. Naast Nova Zembla komen ijsberen nog in vier andere landen rond het noordpoolgebied voor: de Verenigde Staten (Alaska), Canada, Groenland en Noorwegen (Svalbard).

Wat kan jij doen?

Om de ijsbeer te helpen, kan je proberen je eigen impact op de opwarming van de aarde te verkleinen, bijvoorbeeld door:

– Duurzamer koken, bijvoorbeeld eens een gerecht als chili non carne te maken. Dit neefje van de beroemde chili con carne is een duurzamere versie van een heerlijke maaltijd.
– Op de fiets of lopend richting de supermarkt om boodschappen te doen.
– Met het openbaar vervoer te reizen.
– Lokale producten te kopen die in het seizoen zijn.

Bronnen: Landenkompas, NU.nl, NOS, BBCThe Guardian, Polar Bears International ©AnimalsToday.nl Joy de Vos