In het onderzoek naar de paardenmishandelingen die ons land nu al meer dan een jaar teisteren, heeft de politie internationale hulp ingeschakeld. Politiekorpsen uit België, Duitsland en Groot-Brittannië wisselen voortaan informatie uit over soortgelijke gevallen van paardenmishandeling met de Nederlandse recherche.

onderzoek naar paardenbeul
Internationale samenwerking tussen politiekorpsen in de jacht op paardenbeulen | Foto credit: JPC24M via Compfight cc

Dat heeft Maurice van der Borgh, onderzoeksleider, bekendgemaakt.

“Verdachten kennen geen grenzen, daarom is informatie-uitwisseling met omringende landen belangrijk. Dat gebeurt nu op het niveau van individuele zaken, maar ook op ‘fenomeenniveau’. Zo willen we weten hoe de buitenlandse politie deze mishandelingen aanpakt.”

Ons land wordt sinds 2013 geteisterd door een reeks ernstige paardenmishandelingen door het hele land. De dieren worden in veel gevallen met een scherp voorwerp bewerkt en vaak in hun geslachtsdelen gestoken. Er zijn meer dan 86 zware mishandelingen bekend. In een aantal gevallen is mogelijk dezelfde dader verantwoordelijk.

Twee jaar geleden werden de eerste mishandelingen gemeld in het Gelderse Malden en Groesbeek. De paarden hadden dezelfde soort verwondingen. Eind oktober 2013 werden dergelijke verwondingen ontdekt bij paarden in Noord-Holland. Vervolgens werden incidenten in Oost-Brabant, Midden-Nederland en Limburg gemeld.

Het is volgens de politie niet bekend of er een of meer paardenbeulen actief zijn. Van der Borgh:

“We houden overal rekening mee, dus ook met copycats.”

In Duitsland in de omgeving Hamburg en in Engeland zijn ook merries mishandeld en in Belgisch Limburg zijn dit jaar ook zeker vijf paarden ernstig verminkt.

Vorig jaar stelde de politie een landelijk projectcoördinator aan in het onderzoek naar de mishandelingen. Dit jaar vonden de meeste mishandelingen plaats in Midden- en Oost-Nederland terwijl vorig jaar de meeste meldingen kwamen uit Oost-Brabant en Noord-Nederland.

“Elke eenheid pakt nieuwe zaken zelf op. De plek waar het paard is mishandeld, wordt altijd aangemerkt als plaats delict. Dat betekent onder meer dat er forensisch onderzoek wordt gedaan. Ook komt er een dierenarts die volgens een specifieke checklist onderzoek doet. Deze informatie wordt opgeslagen in onze landelijke databank.”

Paardeneigenaren moeten hun ‘ogen en oren open houden’. Van der Borgh benadrukt:

“Bel direct 112 bij een verdachte situatie. Dan is de kans op een heterdaad het grootst.”

Informatie
Mensen die informatie hebben over de paardenmishandeling worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie:
Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999
Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Dierenpolitie: 144

Bron: AD ©PiepVandaag.nl