Dat kraaiachtigen zeer intelligente dieren zijn is al langer bekend. Hoe ver hun begrip gaat en welke strategische beslissingen de dieren nemen, blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek door neurobiologen van de universiteit van Tübingen.
Probleemoplosser
De probleemoplossende vermogens van kraaiachtigen zijn zeer gunstig voor hun overlevingskansen. Omdat kraaiachtigen (kauwen, kraaien, raven, eksters, roeken) zelfs gereedschap gebruiken om hun doel te bereiken, een uitstekend geheugen hebben en hun gedrag afstemmen op de verwachte reacties van de rest van de groep, noemen gedragsbiologen ze ook wel ‘gevederde primaten’. De hersenen van vogels steken fundamenteel anders in elkaar dan die van zoogdieren, waaronder primaten, daarom is deze mate van intelligentie best verrassend.
Uit het onderzoek blijkt een hoge mate van concentratie en mentale flexibiliteit die maar weinig diersoorten beheersen en die zelfs voor mensen lastig kan zijn.
Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications en toont aan dat, hoewel kraaiachtigen en primaten verschillende breinen hebben, de cellen die betrekking hebben op het nemen van beslissingen vergelijkbaar werken.
‘Veel functies werken bij vogels heel anders, omdat een lang evolutieproces ons scheidt van deze directe afstammelingen van dinosauriërs. Dit betekent dat het vogelbrein ons kan laten zien hoe een slimme geest met een andere anatomie tot een oplossing komt’, aldus een van de onderzoekers, Lena Veit.
Kraai lost raadsel op
De vermogens van het kraaienbrein blijken onder meer uit een puzzel die kraai ‘007’ oplost in onderstaande video. Dr. Alex Taylor bestudeert wilde kraaien 3 maanden en laat ze daarna weer vrij. Hij heeft een opdracht bedacht die uit 8 stappen bestaat; deze wordt beschreven als ‘een van de meest complexe testen van het dierenbrein ooit’. De vogel analyseert snel het raadsel voor hij aan de slag gaat. Hoewel het een moeilijke opdracht is, voert hij deze stapsgewijs correct uit. Hoe hij uiteindelijk zijn beloning, een lekker hapje, te pakken krijgt, is wonderbaarlijk slim.
Bronnen: Huffington Post, Science Daily ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde