Inteelt vormt een grote bedreiging voor de olifantenpopulatie in Sabah, Maleisië. Dat stelt een nieuw onderzoek dat vorige maand is gepubliceerd in het Journal Biological Conservation.

Sabah
De Borneo dwergolifant | Foto: PLoS Biology/Wikipedia

Dit rapport is uitgebracht door Danau Girang Field Centre in Sabah (DGFC), Cardiff University, non-profitorganisatie Hutan, Instituto Gulbenkian de Ciência, the Institute for Systems Genomics, CNRS, en Sabah Wildlife Department. Het toont aan dat de olifantenpopulatie in Sabah ernstig in haar voortbestaan bedreigd wordt.

Conflicten door verlies leefgebied
Sabah is de op één na grootste staat van Maleisië, gelegen op het eiland Borneo. Op Borneo leven naar schatting zo’n 1500 olifanten. Dit is een speciale soort olifant, namelijk de dwergolifant. Dwergolifanten staan bekend om hun enorme Dumbo-achtige oren en mollige buik. Naast hun Disney-achtige uiterlijk, hebben ze een zacht en vriendelijk karakter.

Toch ontstaan er op Borneo steeds meer conflicten tussen mens en olifant. De aanleg van palmolieplantages is hier een belangrijke oorzaak van. Hierdoor raken de gebieden waar de olifanten leven niet alleen gescheiden, de gebieden worden daarnaast kleiner en kleiner, waardoor het leefgebied van deze kleine olifant ontzettend aan het krimpen is. Op zoek naar voedsel en ruimte om te leven trekken ze richting de bewoonde gebieden. Het gevolg: meer conflicten tussen mens en dier. Eerder schreef PiepVandaag een artikel over de bedreiging van palmolieplantages voor de Borneodwergolifant.

Inteelt
Het onderzoek dat vorige maand werd gepubliceerd toont echter aan dat er nog een belangrijke bedreiging is voor de olifantenpopulaties op Borneo: inteelt. Het onderzoeksteam verzamelde maandenlang olifantenpoep om vervolgens DNA-testen uit te voeren. Hierbij keek men naar de genetische diversiteit en de mate van fragmentatie en isolatie van de olifantengroepen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de olifanten op Borneo een lage mate van genetische diversiteit hebben. Onderzoeksleider Dr. Goosens vertelde hierover:

“Het was alarmerend om een vermindering van de genetische diversiteit tussen de olifantenpopulaties te constateren. Deze studie vertelt ons dat het ontzettend belangrijk is voor de olifanten in de verschillende gebieden om elkaar te ontmoeten en om te paren om hiermee een grotere genenpoel te creëren.”

Inteelt vormt een bedreiging voor het voortbestaan van een populatie omdat het leidt tot een verminderde biologische conditie van een populatie, met een verminderde kans om te overleven en te reproduceren.

Corridors
Dr. Goosens benadrukt het belang van het verbinden van de verschillende olifantenkuddes:

“Voor nu is het ontzetten belangrijk om zorg te dragen dat de regenwouden worden verbonden, om verdere fragmentatie binnen de populatie te voorkomen, als we de olifantensoort willen behouden.”

Hij stelt verder dat langetermijnoplossingen hard nodig zijn. Hierbij moeten we denken aan olifanten‘snelwegen’ of boscorridors die de dieren kunnen gebruiken om te bewegen tussen de bossen. Niet alleen kan inteelt hiermee worden voorkomen, ook biedt dit een goede oplossing voor de groeiende dreiging van mens-olifant conflicten.

Bronnen: asiaone, worldwildlife ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen