Gedurende de eerste twee weken van april vond een eerste sterilisatieproject plaats in Ponta do Sol, een prachtig plaatsje op het eiland Santo Antão in Kaapverdië. Met een enthousiast team lukte het om 115 dieren te steriliseren en castreren.
Nadat initiatiefnemers Iris en Caspar het eiland eerder bezochten voor een vakantie, voelden zij de noodzaak iets voor de honden op straat en de bewoners te ondernemen. Er was overlast, hongerige honden doodden het vee en de oplossing werd al snel gevonden in het afmaken van de honden. Het afmaken van de dieren leidt tot frustratie en verdriet van betrokken dierenliefhebbers op het eiland; dit kon en moest anders! Zij zijn terug gegaan om hierover gesprekken te voeren met de lokale dierenartsen van het ministerie, de gemeenten en de bewoners.
Huisdiereigenaren zeer blij met hulp
In april was het dan zover. Twee proefweken, om te zien en te ervaren of het team echt welkom was. Of er daadwerkelijk voldoende lokale vrijwilligers zijn en steun van de overheid is, voor sterilisatiecampagnes met een medisch team, voor het organiseren van lokale structurele veterinaire zorg voor honden en voor het inzetten op educatie en bewustwording. In de eerste week vonden de voorbereidingen, presentaties en gesprekken plaats. In de tweede week is er door een medisch team 5 dagen lang geopereerd.
Na deze weken is het overduidelijk dat de aanpak en medische teams voor castraties ontzettend welkom zijn. Eigenaren stonden letterlijk in de rij om hun hond te laten helpen. Ze waren dolblij dat de hulp er was. De samenwerking met de overheid was prima en de lokale dierenartsen hebben, net als de lokale vrijwilligers, meegedraaid. Het is tot de gemeenten doorgedrongen dat het doden van de overlast gevende honden geen oplossing is en een meer humane aanpak veel meer resultaat, voldoening, en een positief gevoel oplevert bij alle partijen.
Tijdens deze korte week zijn er maar liefst 115 dieren geholpen, een ongelooflijke prestatie, alleen mogelijk wanneer er een goed gecoördineerd en gemotiveerd team staat. En dat stond er!
Dit is het begin.
Nieuwe projecten in de planning
In juni staat als alles lukt een kleine campagne gepland, om te laten zien dat het niet stopt bij één keer. En voor november staat een groter project in de planning, waarbij het medische team een andere plaats aan zal doen om een nog groter aantal dieren te helpen.
Na deze weken is het duidelijk wat er allemaal nodig is om het project te laten slagen. Nu kunnen we actief kijken naar al het materiaal dat per zeecontainer verscheept moet worden. Hulpmiddelen om bange honden te vangen, maar ook benches zijn onmisbaar. Daarnaast halsbanden en riemen, anti-parasitaire medicatie en medische instrumenten en hulpmiddelen moeten ingezameld worden. En als klap op de vuurpijl hebben we enthousiaste teamleden nodig, waaronder ervaren dierenartsen en paraveterinairs. Kortom, een enorme klus maar met het volle vertrouwen dat we hier het verschil kunnen maken. Daarbij is alle hulp nodig en welkom!
De avonturen van dit prachtige project kun je volgen op de Facebookpagina van Project een hond een vriend.
Suze Steenbergen, Stichting een Hond een Vriend
@Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?