Door het stijgende water in Limburg dreigt een ingesloten stier te verdrinken. Het dier is al dagen omringd door de Maas bij het Limburgse Itteren, dichtbij de grens tussen Nederland en België. Pascale Plusquin, statenlid van de Partij voor de Dieren Limburg, kijkt naar mogelijkheden om de stier te redden.
Op verschillende plekken in Nederland is er overlast door hoge waterstanden. De afgelopen weken heeft het hard geregend in Nederland en smeltwater uit de Alpen zorgt ook voor een stijging van het water. AnimalsToday heeft contact met Pascale Plusquin over de situatie waarin de stier zich bevindt. Zij is vanochtend met collega’s gaan kijken bij de ingesloten stier. Helaas meldt ze dat het niet mogelijk is om direct bij de stier te komen en het water in te gaan, door de koude watertemperatuur en de sterke stroming. Plusquin:
“Als ik enigszins het water in zou gaan, zou ik dat doen, maar het gaat gewoon niet. En onder water, daar is ook van alles. Want daar is normaal geen water. Er staan bomen, struiken, omheiningen, noem maar op. Het gaat gewoon niet.”
Plusquin heeft eerder een koe uit hoogwater gehaald en weet als geen ander wat de risico’s zijn, waar je tegenaan kan zwemmen of lopen. Niemand kan bij de stier komen, ook de brandweer niet. De beheerder van Free Nature – een particuliere natuurbegrazer die actief is in Nederland – heeft de kudde weggehaald uit het ondergelopen gebied waar de stier zich op bevindt. Helaas is deze stier twee keer teruggelopen en is ingesloten geraakt. Hij staat er al een paar dagen en heeft ruwvoer tot zijn beschikking.
Ingesloten stier
Plusquin heeft contact opgenomen met verschillende instanties met de vraag om ze kunnen helpen en of het leger ingeschakeld kan worden. Maar de situatie is complex: als hij verzwakt is en toch in het water terechtkomt, kan hij ook verdrinken van uitputting. Om dezelfde reden is het niet verstandig een helikopter in te schakelen.
In de laatste update van Plusquin vertelt ze ons dat er een dierenarts is ingeschakeld. Hij is betrokken bij twee veiligheidsregio’s in Nederland en denkt mee over evacuaties van dieren. Er gaat een drone ingezet worden om de situatie beter in te kunnen schatten. Daarnaast is de verwachting dat het hoge water wat gaat zakken maar het deel waar de ingesloten stier staat juist onder water gaat komen. Er is een eiland waar hij naartoe zou kunnen, het is er niet ver en de verwachting is dat het daar droog blijft. Het advies is om voer langs de kant te laten liggen.
Stier kopen
De ingesloten stier loopt al maanden los van de kudde, daarom heeft Plusquin aangeboden om de stier te kopen via een crowdfunding als hij aan land komt, zodat hij niet weer in zo’n situatie terecht kan komen.
Tot slot, de beheerder van het terrein is ook ter plekke. Plusquin blijft in contact met de beheerder en gaat verder met het zoeken naar een oplossing. Daarnaast blijft ze zich inzetten voor evacuatieplannen voor dieren in nood. Een motie van de Partij voor de Dieren voor evacuatieplannen voor dieren in nood werd eerder verworpen. Terwijl met het veranderende klimaat de noodzaak voor een evacuatieplan juist steeds dringender wordt.
Bronnen:
©Animalstoday.nl Estefania Pampin Zuidmeer