Voorkómen. Dat zou je op recept moeten kunnen verkrijgen. Ik zit met smart te wachten op een slimme genezer die voor het ‘voorkómen van leed’ een briefje kan schrijven. Met dat briefje ga je dan vervolgens naar de apotheek. Je haalt je medicijn op en voorkomt met het innemen ervan dat je een stommiteit begaat.
Een stommiteit als het kopen van een zielige pup bij een malafide hondenhandelaar. Omdat hij zo zielig is. Zonder je te beseffen dat je aankoop deze dieronvriendelijke industrie in stand houdt.
Een stommiteit als het aanschaffen van een hond zonder je te beseffen wat deze nodig heeft. Zonder te beseffen dat die hond een paar maanden later (en wat ongewenst gedrag rijker) naar het asiel wordt gebracht.
‘Voorkómen is beter dan genezen’, wie kent deze zin niet? Meestal wordt de wijsheid gebruikt als het om gezondheid gaat. Ze is echter ook zeer van toepassing op dierenleed.
Dierenasielen, stichtingen die noodhulp verlenen en veel andere dierenwelzijnsorganisaties weten het maar al te goed. Je kunt de aanschaf van een dier beter achterwege laten of goed doordacht doen, dan later met de gebakken peren te zitten. Voorlichtinggevende organisaties hameren er op tot ze een ons wegen:
‘Bezint eer ge begint’.
Recent onderzoek van de Hondenbescherming heeft dit ook weer aangetoond. De helft van de 12.000 honden die jaarlijks in het asiel belandt, komt er terecht door ondoordachte aanschaf. Men weet onvoldoende wat het vraagt een hond te houden. Men kiest de verkeerde aanschafwijze. Er wordt geen opvoedingscursus met de hond gevolgd. Vervelend voor de eigenaar die met een schuldgevoel blijft zitten en bijzonder triest voor de hond.
Voorkómen is beter dan genezen dus. Door te voorkómen bereik je ook veel meer dieren. Met noodhulp bereik je altijd slechts een klein percentage van de dieren. Terwijl geslaagde voorlichting het leven van duizenden dieren kan beïnvloeden. Wanneer niemand meer een pup uit de malafide hondenhandel betrekt, kan dit jaarlijks leed bij tienduizenden honden schelen.
Waarom wordt er dan niet veel meer voorkómen door ons als mens? Waarom worden er ondanks alle voorlichting nog 120.000 pups per jaar in Nederland buiten de registratie om verhandeld? Omdat ‘voorkómen’ zo lang duurt, omdat ‘voorkómen’ ons minder raakt dan ‘genezen’. Een dier in nood nu helpen geeft ons een beter gevoel dan ‘goede voorbereiding’. ‘Goede voorbereiding’ is saai. Inlezen, praten, op pad gaan om te kijken zonder kopen, het is allemaal lang zo leuk niet als ‘nu je emotie volgen’.
‘Genezen’ geeft ons meer voldoening en brengt meer emotie. Voorkómen ís dus misschien wel beter dan genezen, maar het vóelt niet beter.
Daarom is het hoog tijd voor voor ‘voorkómen op recept’. Voorkómen moet net zo leuk worden als genezen. Dat kan veel dierenleed schelen!
©PiepVandaag.nl Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Je ziet bij reclames vaak bordercollies en ook in films, met als gevolg dat veel mensen een bordercollie aanschaffen zonder te beseffen wat zo,n hond nodig.
Zie helaas ook al vaak in de stad mensen met een bordercollie, gewoon triest om te zien dat zo,n jonge hond graag wil rond rennen, maar het niet mag of kan.