‘Hij weet dat hij fout zit!’ bijt de hondenbaas me fel toe. Ik zucht. Ik zucht diep. Te vaak worden honden ‘schuldig bevonden’. Veroordeeld over iets. Iets waaraan ze niet schuldig kunnen zijn.
Het gaat om het bezitten van schuldbesef. Schuldbesef vraagt dat je normen en waarden kent. En dat je kunt nadenken over je gedrag in verhouding tot deze ‘morele code’.
Honden zijn fantastisch. Ze kunnen heel veel. Maar hun eigen gedrag vergelijken met een moreel concept. Dat kunnen ze niet. Foutief denken wij mensen van wel. Getuige ook de filmpjes die mensen met de grootste lol maken en op YouTube zetten. Van honden die zich zogenaamd schuldig tonen. De honden die in beeld komen, doen op zo’n moment hun uiterste best hun baasjes wat vriendelijker te stemmen. Terwijl die baasjes daar absoluut niet op reageren. Dat is gemeen.
Een hond heeft namelijk geen recht op straf. Hij heeft niets misdaan. Hij doet wat een hond doet. En wat wij hem (onbewust) wel of niet hebben geleerd. Een hond die schuldig lijkt in onze ogen, reageert enkel op onze boosheid. Niet op wat hij daarvoor al dan niet gedaan zou hebben. Zoals wij mensen een boos mens ook proberen te vermijden of gunstig stemmen. Ongeacht of we weten waarom iemand boos is.
Neem de hond die te lang alleen was en zijn plas niet meer kon ophouden. Op zich al ellendig genoeg. Maar nu komt de baas thuis. Deze ziet de plas op zijn vloerkleed. Trekt een boos gezicht. Verstart en scheldt vervolgens zijn hond de huid vol. Misschien pakt hij de hond zelfs in zijn nekvel en trekt hij hem door de plas heen. Een bijzonder onprettige ervaring voor de hond.
Een week later wordt dezelfde hond weer te lang alleen gelaten. Weer kan hij zijn plas niet ophouden. Ook nu komt de baas binnen en verschijnt een boos gezicht. De hond heeft van de vorige keer onthouden dat een boos gezicht ellende betekent. Hij duikt in elkaar en kruipt weg naar een andere kamer. De baas denkt ‘Hij weet dat hij fout zit!’ en pakt de hond opnieuw flink aan. Terwijl de hond enkel reageert op de boze blik waarvan hij geleerd heeft dat deze voor hem ellende betekent.
Honden kennen wel degelijk emoties. Angst is een voorbeeld van een emotie die de hond kent. En die voor ons meestal goed herkenbaar is.
Maar schuldbesef. Nee, dat bezitten ze niet. En dat wij nog steeds niet weten dat we fout zitten als we dat wel denken, daarover zouden we ons heel erg schuldig moeten voelen!
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
13 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het gaat er in dit artikel m.i. niet zo zeer om dat straf (of beter correctie, foei!) bij ongewenst gedrag op het moment dat zich dat manifesteert niet acceptabel is maar om het idee dat (lang) nadat een hond ongewenst gedrag heeft vertoond (gedrag dat wellicht voor honden normaal kan zijn, maar voor ons ongewenst) daar geen enkel besef meer van heeft en een straf op dat moment door de hond niet gerelateerd kan worden aan het ongewenste gedrag.
Het statement “Een hond heeft namelijk geen recht op straf. Hij heeft niets misdaan. Hij doet wat een hond doet” slaat echter nergens op. Niemand (en dus ook een hond niet) heeft “een recht op straf”! Wat een onzin. En die hond heeft wel iets “misdaan”. Niet strafrechtelijk maar hij heeft ongewenst gedrag vertoond. “Hij doet wat een hond doet” is ook geen vrijkaart. dan kunnen we het trainen/opvoeden van honden wel meteen afschaffen.
Het is een goedbedoeld artikel maar het probleem zit hem in deze paragraaf: “Een hond heeft namelijk geen recht op straf. Hij heeft niets misdaan. Hij doet wat een hond doet. En wat wij hem (onbewust) wel of niet hebben geleerd. Een hond die schuldig lijkt in onze ogen, reageert enkel op onze boosheid. Niet op wat hij daarvoor al dan niet gedaan zou hebben. Zoals wij mensen een boos mens ook proberen te vermijden of gunstig stemmen. Ongeacht of we weten waarom iemand boos is.”
Het gaat in dit artikel namelijk alleen maar om het reageren op gedrag van de hond dat eerder heeft plaatsgevonden dan een eventuele correctie. De correctie kan door de hond niet meer worden gerelateerd aan het gedrag en heeft dus geen (of zelfs een negatief) effect. De reactie van de hond (schuld) is dan inderdaad gerelateerd aan het gedrag van de baas. Maar dit komt in het artikel niet voldoende aan bod. Een correctie hoeft ook geen boos zijn te betekenen. Het gaat om het aanleren van gewenst gedrag.
Nou zo te horen heb jij de hond tot de vijand benoemt,wat een trieste beredenering naar de hond toe.
Honden zijn ontzettende intelligente dieren.Als wij een hond te lang alleen thuis laten(lees; iets wat de hond nog niet goed kan of dat wij niet goed hebben aangeleerd) en hij plast dan of sloopt iets..dan is dat niet de schuld van de hond!!!
Deze hond heeft zeer grote paniek gehad,heeft zich angstig en zeer rot gevoeld…en dat verdiend dan idd geen straf zeg! Toch te zot voor woorden als er nog mensen bestaan die denken dat je een hond hiervoor zou moeten straffen! Weet je wat een hond verdiend?
Een mens die zich inleest in hondentaal en gedrag,en op het moment dat WIJ mensen daarin falen-wat iedereen weleens gebeurd- dan je goed te beseffen én aanvaarden dat JIJ iets verkeerd doet of hebt gedaan.
Gewoon naar Cesar Millan (Dog whisperer) kijken! Je kan je hond niet als een Mens behandelen! Fight,flight,avoidance, submissive. Dat is wat een hond weet.
Een hond weet wel een poepie meer als wat CM altijd beweerd…. het is geen koelkast,ze hebben dezelfde emoties als ons,als ze laat schrikken dan lichten dezelfde delen in de hersenen op als dat wanneer je een mens zou laten schrikken.
Verder zitten ze op het denkniveau van een 3 jarig kind.
Waarom is mijn reactie hier niet meer bij?
Beste Betty,
Kan het zijn dat je eerdere bericht niet aan de huisregels voldeed?
Deze lees je hier: https://www.animalstoday.nl/huisregels/
Hartelijke groet,
Redactie PiepVandaag.nl
Ik ben het helemaal met Angelique eens.
We hebben nu 7 jaar een bordercollie reu , in de jaren dat we de hond hebben is het misschien 4 x voorgekomen dat hij zijn boodschap in huis heeft gedaan, gelukkig hebben we tegels dus het schoonmaken is geen probleem. Boos zijn is geen optie , wel op je zelf omdat je dan te weinig met de jongen buiten bent geweest. Als hij iets doet wat wij denken dat niet hoort ( zoals ontlasting van andere eten of besnuffelen ) zeg ik altijd ” Seammy geen flauwekul ” maar je moet beseffen dat dit gedrag in het wild instingtief in de genen zit van honden , geursporen uitzetten en opnemen. Je kan dit niet afleren . Je kan wel sturen en zorgen dat zijn gedrag in ons ogen verbetert. Zorg voor een gezonde voeding en fris water. En beloon goed gedrag met een lekkertje dan heb je een goede vriend en kammeraad voor zo lang als hij/zij leeft. Als bezitter van een huisdier moet je , proberen te denken en inleven in zijn natuurlijke gedrag.
Dit soort gedrag moet je vooral bij een Bordercollie doen, dan krijg je echt een hond die vol stress zit en in de diaree.
Wij hebben zelf 2 bordercollies en die zijn zeer gevoelig voor de sfeer in huis, hebben wij eens woorden dan blijft de ene stijf in zijn mand liggen en de andere sluipt naar de achterdeur om daar zielig te gaan liggen wachten tot hij naar buiten mag, weg bij de stress.
De jongste kun je nog wel eens een tikje geven en zeggen dat hij moet ophouden met vervelend doen, maar de oudste zou dan erg schrikken en in de stress schieten, dus totaal andere karakters waar je ook anders mee om moet gaan.
Helaas hoor ik ook vaak verhalen over stoer doenerij, van hoe je een hond even keihard moet aanpakken en dan doen ze het nooit weer, is het advies.
De interactie tussen een hond die volgens jou niks verkeerd heeft gedaan en een baas die het toch niet prettig vindt wat er op deze of gene moment gebeurd is, is dan op zijn minst opmerkelijk te vinden als je daarna merkt dat de hond het niet of minder doet en de baas tevreden is met het resultaat.
Misschien moet je het woord “schuldig” dan wel in een ander perspectief zien bij honden.
Ik denk dat je als mens het perspectief van de hond moet kiezen, en niet van de mens. Als mijn vorige hond een “foutje” maakte door in huis te plassen, wist ik dat ik haar te lang niet uitgelaten had. Kwam niet vaak voor hoor. Mijn hond heeft zich nooit rot gevoeld over plassen in huis omdat ik er nooit boos om werd, ik voelde me schuldig omdat ik haar in de problemen had gebracht. Ze was tenslotte zindelijk en zou alleen in nood in huis plassen. Je hond bang maken door “straffen” is gemeen. Ik straf mijn honden nooit, als ze iets doen wat ik ongewenst vind dan kijk ik hoe ik dat gedrag kan voorkomen of hoe ik ander wel gewenst gedrag kan stimuleren. Dat vind ik eerlijk naar de hond toe.
men moet es ophouden om menselijke emotie’s te projecteren op een beest, maakt niet uit wat het is hond,kat of paarden.
ik pleit voor een verplichte cursus wil men men dieren houden, net zoiets als het rijbewijs.
sommige hondenrassen en speciaal die onder de oer rassen vallen daar moet speciaal opgelet worden dat men op karakter fokt i.p.v. schoonheid .
Honden kennen dezelfde emoties als ons,is gewoon wetenschappelijk bekend en bewezen.