De man haalt flink uit naar zijn hond. Er klinkt een doffe klap en een jankend geluid. De tanden van de hond blikkeren in verweer. Hij springt naar voren om zichzelf te verdedigen, maar klapt in zijn lijn en wordt daardoor achterover gekatapulteerd. De man lacht gemeen en laat de bezem nogmaals neerdalen op de vastgelegde hond die nu piept en achteruit wegkruipt.
Met deze reactie lijkt de man tevreden. Hij laat zijn bezem vallen en loopt weg.
Zou de man dezelfde actie hebben uitgevoerd als deze hond had losgelopen? Ik denk het niet. Mensen die laaghartig zijn, zijn vaak ook laf. Je grammen halen bij een dier is laag. Je grammen halen bij een dier dat zich niet kan verdedigen, is daarnaast laf. In de wereld van vandaag de dag kan de mens te vaak zijn machtspositie ten opzichte van een dier misbruiken.
Het voorbeeld hierboven, doet ieder weldenkend mens, de maag keren. Een hond met een bezem slaan. Dat doe je niet. Gelukkig maar, dat de meesten van ons er zo over denken. Maar hoe veel mensen die bij dit voorbeeld denken ‘dat doe je niet’, geven hun hond wel zonder nadenken een ruk aan de riem, of slepen het dier op een warme dag mee naast een fiets over asfalt, aan diezelfde riem. De riem die verbinding tussen mens en dier zou moeten betekenen, wordt vaker dan we denken (en zonder nadenken!) ingezet als middel om macht uit te oefenen. Op een op dat moment onmachtige partij. Een hond die aan de lijn wordt meegesleept naast een snel voortbewegende fiets kan maar moeilijk aangeven dat het hem te veel is, dat hij te warm is, dat hij deze situatie niet wil.
En wat te denken van de hond die hele dagen in een bench – nauwelijks groter dan zijn eigen lichaam – zit te wachten op zijn baas. Omdat hij buiten die bench de kamer sloopt. Zonder die bench zou de baas moeten kijken naar het ‘waarom’ van het slopen. Is de hond (nog) niet in staat om zonder zijn baas ontspannen alleen te kunnen zijn? Heeft de hond te weinig zijn energie kunnen inzetten in bewegen, in bezig zijn met de baas – de baas waarvan hij zo afhankelijk is?
Zonder de hulpmiddelen van riem en bench, zonder de machtspositie die de mens inneemt ten opzichte van het dier, zouden we dan hetzelfde doen met het dier? Zouden we het dier hetzelfde aandoen? Of zouden we dan veel meer moeten kijken naar het dier, zijn wensen en de rol die wij moeten vervullen voor hem? De hond heeft er niet om gevraagd bij ons te komen wonen. Wij hebben voor hem gekozen. En daarmee is het onze plicht hem niet onmachtig te maken.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
10 Comments
Comments are closed.
Prachtig artikel.
Ik heb de laatste tijd ook steeds meer moeite met de mede hondenbezitter dan met (mijn) honden.
Regelmatig zakt mijn broek af van frustratie om het gebrek aan kennis. Of het gebrek aan kennis te willen bezitten. Wat zal het zijn?
Ik woon in een dorp waar geen hondenschool is, of honden educatie op elk vlak. Dat zie je ook echt terug in de ouderwetse benaderingen en denkwijze. En dat notabene in een dorp waar 2 op de 3 huishoudens een hond heeft.
Zelfs de twee dichstbijzijnde KC’s houden er erg ouderwetse opvoedingsstrategieën op na… jammer, jammer, jammer…
Soms zou ik hier wel eens een educatief honden centrum op willen richten. (Zonder les daadwerkelijke les). Maar puur gericht op (niet online) informatie. Ik heb alleen de kennis en de middelen niet om zoiets te starten.
Wij hadden onze Bordercollies los naast de fiets en hebben ook wel ruim 30 kilometer gefiets, maar als je een goede band met je hond hebt, dan zie je gauw genoeg of het voor de hond nog leuk is, na een paar jaar zagen we dat de jongste het niet meer leuk vond, want hij kreeg problemen met zijn gewrichten, nou dan stop je er gelijk mee, je gaat hem behandelen daarvoor, maar laat hem niet meer lange afstanden rennen en zo zijn wij volledig overgestapt op wandelen en dat ging goed.
Leer je hond te lezen, ze geven het echt wel aan, ondanks dat onze honden alles voor ons deden.
In een fietskar hebben we geprobeerd, maar dat hadden we van jongst af aan moeten doen, want dat wilde hij beslist niet, de oudste los naast de fiets en hij in een karretje, dat was de hele tijd janken en piepen.
Perfect beschreven en dit stukje mag vaker ergens op de voorgrond verschijnen want ik denk dat een groot deel van de mensen wel ergens weten dat ze het niet goed doen maar weten niet hoe beter en doen ze het maar zoals het ‘blijkbaar’werkt. Hondje lijkt weer tevreden (die legt zich er gedwongen bij neer) en baasje is blij omdat het dier ‘luisterd’.
Ook wat meneer ‘Çesar” met die honden op tv laat zien dat je honden moet laten rennen op de loopband of naast de fiets oid dan raakt hij zn energie kwijt..
Ik denk dat veel mensen denken.. oh zo moet ik dat dus doen en vervolgens niet naar hun eigen hond kijken wat goed voor hem of haar persoonlijk is maar dus de hond mee laten rennen weer of geen weer voor het diertje met het idee dat dit dus goed is want hij is lekker rustig erna en is volgens hun blij ermee…
Mensen moeten zoveel leren betreft honden(en andere dieren) en ze denken al te vaak ik weet het toch het beste (hun hond (dier) kan niets terug zeggen nml en blijft ondanks alles toch trouw aan hun baasje)
Dank voor het compliment Jacqueline!
Helaas zijn er altijd mensen die denken dat dieren op de wereld gezet zijn om hun te vermaken, op te eten, te mishandelen, onderdanig te zijn en vooral om er géén lol aan te beleven, zo jammer !!
Smeerlap.
Gisteren zag ik ook nog zo,n staaltje van onkunde, een man met een jonge stabij aan de lijn komt een andere man met hond tegen en aangezien de stabij jong is wil hij spelen, maar zijn baas wil dat hij netjes aan de voet gaat zitten en dus blijft zijn baas hem aan de riem omhoog trekken, bijna van de grond en naar beneden duwen, maar daar begrijpt dat jonge dier niets van en blijft proberen om bij de andere hond te komen en zo word het arme dier steeds harder omhoog getrokken en neer geduwd, want de man schaamt zich voor zijn hond.
En je hebt er niks van gezegd, Jan??
Als de hond zwaar mishandeld was geworden had ik ingegrepen, maar in dit geval niet, omdat de hond dan misschien nog meer de klos zou worden, dit was onbegrip en onkunde en ik hoop dat deze man leert van zijn fouten en er mee op cursus gaat, ik heb in het begin ook grote fouten gemaakt bij mijn honden, ook uit onmacht, daarom moet je niet alleen de honden trainen, maar ook jezelf.
Wat sneu voor de hond Jan! We hebben nog veel te doen en veel mensen te bereiken.