‘Welkom!’ Ik voel me dat niet. Niet in mijn wijk en niet binnen de gemeente.
Heb ik het daar naar gemaakt? Niet dat ik weet. Ik ben vriendelijk naar mijn wijk- en stadsgenoten. Ik probeer de lokale economie te stimuleren. Ik voorkom dat ik overlast veroorzaak. Ik betaal mijn belastingen en zorg goed voor mijzelf zodat ik geen onnodige kosten voor de samenleving maak. Ik meld het zelfs als ik gevaarlijke situaties in mijn omgeving signaleer. Ik doe mee aan het “burgerpanel” van de gemeente en ik geef geld aan de straatkrantverkopers. Ik ben geen heilige, maar ik doe wel mijn best een leuke inwoner te zijn.
“Wandel hier niet”-kaart
Mij bekroop echter een tijdje geleden een onwelkom gevoel. Een gevoel dat recentelijk van onbestemd, omsloeg naar overheersend. De aanleiding? In eerste instantie het ontvangen van een “wandelkaartje”. Een wandelkaartje voor een specifieke doelgroep waartoe ik behoor. Waar ik toen nog met verbazing naar heb gekeken. Op het kaartje staan namelijk vooral verbodsgebieden voor de doelgroep. Er is wel een wandelroute waar de doelgroep “een soort van” wordt gedoogd, maar deze leidt je voor een groot deel langs onveilige en drukke wegen. Plekken die écht voor de doelgroep zijn, zijn nauwelijks te vinden. Ik vond het gek: een wandelkaart die vooral aangeeft waar je níet mag komen.
Verbodsgebied
Het gevoel dat dit kaartje opriep, is daarna verveelvoudigd. En wel op het moment dat ik nietsvermoedend mijn auto uitstapte om naar huis te gaan. Er prijkte voor de straat richting mijn woning een prominent verbodsbord. Ik mocht niet langer de toegang tot mijn woning betreden.
Nu ja, ik wel, maar mijn hond niet.
Ja, ik ben een hondenbezitter.
Ik durf het eigenlijk bijna niet meer te zeggen. Het voelt haast crimineel. Alsof ik er geen goed aan heb gedaan mijn hond uit het asiel te halen. Alsof ik haar daar nu naartoe moet terug brengen. Nu ik niet meer met haar bij mijn woning kan komen.
Zij kan gelukkig geen borden lezen en heeft dus nergens last van. Ik echter, des te meer. Ik ben namelijk het type hondenbezitter dat altijd opruimt, dat de hond rechts laat lopen als mensen links passeren. Dat met de hond naar de hondenschool gaat en zorgt dat ze minimaal anderhalf uur op een dag beweegt. En ik ben niet alleen. Er zijn veel meer hondenbezitters zoals ik. Die hondenbezit een meerwaarde maken voor de samenleving. Die zorgen voor een gezonde populatie van burgers, die veel bewegen en wiens hond ze gelukkig houdt. Die zorgen voor een stukje economie in de gemeente, omdat ze geld uitgeven voor hun viervoeters. Die zorgen dat kinderen leren omgaan met dieren, iets dat voor elk kind belangrijk is. En die simpelweg zorgen voor een lach op het gezicht van andere mensen, een praatje maken met een ander. Over en vanwege die hond.
Hondenbezit is niet antisociaal, antisociaal gedrag uit zich ook m.b.t. hondenbezit
Wij zijn goede burgers en ook wij hebben last van hondenpoep die niet is opgeruimd. Van honden die onvoldoende zijn opgevoed. Net als dat wij last hebben van zwerfafval, van kapotte bushokjes en van brommers die ineens de hoek om scheuren over de stoep. Van mensen dus, die antisociaal gedrag tonen, ongeacht of dat met of zonder hond is.
Wij willen ons niet crimineel voelen zonder dat we iets hebben gedaan. Wij willen ons welkom voelen. Net als elke andere burger.
Je welkom voelen doe je met meer partijen dan alleen
Ik overweeg nu te gaan verhuizen. Naar een plaats waar ik me wél welkom voel. Het ding is namelijk dat ik me bij het zien van het bord erg boos en ook verdrietig voelde. Ik voelde me niet beloond voor mijn inzet om een goed burger te zijn. Dat is frustratie waarmee ik niets kan. Als ik daarmee te lang rondloop, word ik onverschillig. En onverschilligheid leidt tot minder goede zorg voor jezelf en je omgeving. Daar ga ik niet op wachten.
Ik wil me welkom voelen en je welkom voelen doe je met meer partijen dan alleen.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
12 Comments
Comments are closed.
Goedemorgen, Heb met ontzetting het bericht gelezen. Ik zal ook zeker mijn hond niet weg doen en ben het ook met de stelling eens wat steenbergen zei . Steeds moeten wij ons aanpassen , maar zij mogen het ook eens naar ons gaan doen. Krijgen wij hondenbezitters nu ook een stempel? en een speciaal loop gebied? Laat diegene die dit heeft opgezet zelf maar een verbod krijgen als hondenhater. Die houdt dus niet van de grootste trouwste viervoeter.Een verbod. Laat me niet lachen. Wie zit daar in dat bestuur die dit heeft verzonnen? Ik woon gelukkig in een stad waar deze (nog niet dan ) borden niet zijn. Hier zijn veel honden en allemaal welkom hoor.En als ik jou was-niet nadenken maar verhuizen indien mogelijk, want in zo een dorp of stad wil ik geeneens blijven wonen. Zal ik ook zeker nooit gaan bezoeken ook. Kan je trouwens nergens aankloppen of er werk van gaan maken via advocaat of zo? Wens je veel sterkte en kracht toe om elders wel een welkom te ontvangen. En nog wat toen je er ging wonen was dit reglement of stond het in de gemeente papieren? Ben supertrots dat je een dier uit een asiel een liefdevol thuis geeft.
Ik heb ook zo’n verboden voor honden bord op de weg naar mijn woning gehad. Ik ben drie kwart jaar met de gemeente in overleg geweest wat nu. Na drie kwart jaar besloten ze dat ik een “ontheffing” moest kopen. Dus ja in Gouda moet je de gemeente betalen om je eigen huis in te kunnen. En het commentaar aan te horen van iedereen die de behoefte heeft om mij al dan niet vriendelijk erop aan te spreken als ik daar met mijn hond loop.
Jij hebt makkelijk praten. Waarvan moet de staat dat betalen? En jij wilt zeker niet nog meer belasting, c.q. hondenbelasting betalen, of wel? Dus laat ze het gerust daar vandaan halen, waar het thuis hoort. Namelijk bij die, die zich niet aan de wet willen houden. Met boetes. Die mensen kunnen heus wel rekenen hoor. Het is niet zo, dat zij een minder goede schoolopleiding hebben ontvangen dan de rest van ons. Als ze niet willen horen en normaal meedraaien in de sameleving, dan moeten zij het voelen (in hun portemonnaie). Niet wij allemaal. Zij mogen heus wel voor het vele extra werk dat zij de overheid en de maatschappij bezorgen opdraaien. Want daarvoor vind ik het spreekwoord “gelijke monniken, gelijke kappen” misplaatst. Wij, die het goed doen moeten niet ook gestraft worden voor hun asociaal gedrag. Dat is de boodschap die dit stuk eigenlijk wil uitdragen. Als iedereen gewoon zijn of haar best doet, dan hebben we deze problemen niet.
Gelukkig zijn er inderdaad veel meer hondenbezitters zoals jij. Helaas zijn jullie wel in de minderheid, en daar gaat het precies mis. En eerlijk gezegd heb ik van die andere hondenbezitters (en hun honden) best vaak last.
Een verbodsbord is natuurlijk belachelijk. Handhaven is de enige juiste oplossing. Maar dat kost natuurlijk veel meer geld dan een paar bordjes plaatsen. Helaas schijnbaar manier waarop we in NL veel problemen denken op te lossen. Dikke fail natuurlijk!
Na het lezen van dit artikel.
denk ik nog sterker dan ooit waarom zouden we als honden bezitters de belasting nog betalen.
Voor andere dieren hoeft dit ook niet die toch in je tuin schijten en pissen.
en van de hond ruimen we alles zelf op ze moeten gelijnd zijn terwijl de rest gewoon lis en rond mag rennen.
voor honde bezitters word nederland ook steeds minder leuk helaas.
want de viervoeter brengt zoveel meer dan schijt en pis.
zelfs niet hondebezitters kunnen genieten van de hond van een ander. Er zijn er hier genoeg in de buurt die dat van onze hondjes doen.
jammer
Ik woon in Hellevoetsluis. Hier staan regelmatig BOA’s in een busje te posten om te kijken of iemand het in zijn hoofd haalt zijn goed-opgevoede hond los te laten lopen. Als ze zo iemand in het vizier krijgen delen ze een bekeuring van € 90 uit en als je dan geen legitimatiebewijs bij je hebt (vaak is dat zo, want je gaat een rondje met de hond…), dan krijg je er nog een bekering van € 40 bij. Ondertussen loopt er allerlei opgeschoten tuig door datzelfde park, dat er veel plezier aan beleeft om met flesjes bier dat park in te trekken. Dat is nog tot daar aan toe, maar het grootste plezier moet nog beginnen. Als het flesje leeg is, dan breng je het niet terug naar de winkel, nee: je gooit het kapot op het pad in het park. Leuk voor die asociale mensen met die honden!
Ja die miljoenen die gemeentes weggooien moeten ergens vandaan worden gehaald!!
Wat mooi geschreven!
Onder mensen, zijn er die zich niet aan de wet houden, door rood rijden, te hard rijden, wildplassen, zakkenrollen, dronken over straat gaan, vrouwen lastig vallen, wildpoepen, fietsen stelen, mede mensen oplichten. Moeten we dan maar, om dit tegen te gaan een algeheel mensen verbod opstellen in gebieden waar dit veelvuldig voorkomt?
Ik geloof niet dat dat de oplossing is. Denk dat er een taak is van controleurs om mensen individueel aan te spreken op hun gedrag, de boetes verhogen op de hondenpoep niet op te ruimen en goede voorlichting gaan geven aan zowel honden eigenaren als die zonder hond: wat moet je doen, als je een hond ontmoet.
Lijkt me een veel „humanere” oplossing.
Heb je al een klacht bij jouw gemeente neergelegd, dit kan toch niet.
Gelukkig woon ik in een gemeente waar ik dit bord nog nooit tegen ben gekomen, we hebben mooie ruime beboste uitlaatplaatsen en zelfs een hondenstrandje………
Wat wordt het volgende bord…….verboden voor kinderen ?
Belachelijk voor woorden hoe ver gaan ze ik doe mijn honden ech niet weg hoor wij Nederlands moeten zich maar aanpassen omdat anders landen honden niks vinden dit is ons land en zij moeten zich aanpassen niet wij aan hun als het ze niet behaald moeten ze n maar terug gaan naar hun eigen land waar is de regering in God naam mee bezig dat wij ons aan n moeten passen in ons eigen land
Wat heeft dit nou met andere landen of buitenlanders te maken dan??
Pannekoek
Ik snapte dat ook niet helemaal, dus wat is hierop uw antwoord ?