Uit recent onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming blijkt dat Jack Hussels veel vaker in het asiel belanden dan andere honden. En zij vormen waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Het aantal Jack Hussels dat geëuthanaseerd wordt vanwege ongewenst gedrag, zal wellicht nog veel hoger liggen.
Jack Hussel A is een snoezig hondje met een ondeugend koppie. Hij weegt tussen de vier en tien kilo en heeft dus een handzaam formaat. Zijn korte pootjes geven hem een schattig hupje. Als hij zijn hoofd scheef houdt, wanneer je iets zegt, toont hij hoe gericht hij op je is. Het is een gezelligerd, een ideale gezinshond omdat hij altijd in is voor een grapje. Gewoon een echte leuke sportieve hond voor de kinderen.
Jack Hussel B is een grote hond in een kleine verpakking. Hij weegt tussen de vier en tien kilo. Maar als je hem hoort blaffen, zou je denken dat hij minimaal twintig kilo weegt. Hij laat die blaf vaak horen. En hij is ook niet wars van het laten zien (of gebruiken) van zijn tanden als hij dat nodig acht. Zijn voorouders zijn dan ook energieke en meedogenloze ongedierteverdelgers. Hij houdt over het algemeen niet van knuffelen. Mede omdat zijn korte poten en kleine formaat hem pijn geven. Des te meer houdt hij van werken. Dat werken doet hij vooral voor zichzelf. Favoriete baantjes zijn het verdrijven van potentiële en denkbeeldige indringers, het slopen van huisraad en het bejagen van katten.
Jack Hussel C is een eigengereide hond die in de juiste handen een gouden hond wordt. Die juiste (zachte) handen zoeken een werker die uitdaagt. Jack Hussel C mag dan tussen de vier en tien kilo wegen, en niet het beste gestel hebben, hij kan het over het algemeen prima alleen rooien. Een goede socialisatie en opvoeding maken hem echter een vrolijk dier. Een dier dat eindeloos met zijn baas op pad wil en deze respecteert om zijn vooruitziende blik en inzicht in honden. Een maatje dat je opzoekt en steeds zal vragen om op positieve manier je grenzen te verleggen.
Wil de echte Jack Hussel opstaan?
Ja. De echte Jack Hussel zàl vroeg of laat opstaan. En daar ontstaan vaak de problemen. De meeste Jack Hussel aanschaffers denken namelijk dat Jack Hussel A de echte Jack Hussel is. Ze kopen hem onverantwoord. Ze beseffen onvoldoende hoe belangrijk socialisatie en opvoeding is. Of ze weten niet hoe ze dit goed aanpakken. En zo creëren ze onbedoeld Jack Hussel B.
Steeds weer hebben deze honden dezelfde pech. Al vele jaren lang staan ze bekend als leuke, handzame, clowneske honden. Terwijl ze al die jaren al de grote honden in klein formaat zijn. Met tomeloze energie, intelligentie en een enorme werklust. Daar lijden de Jack Hussels onder.
Je hebt ze in grote en kleine varianten. Meer Boerenfox-achtig, of meer lijkend op de echte Jack Russell. In zwart-bruin, bruin-wit, zwart-wit, of bruin-zwart-wit. Maar allen zijn veel te vaak slachtoffer van een verkeerd imago.
Het is tijd dat dat verandert. Het is tijd dat de Jack Hussel bekend wordt om wie hij echt is.
Een fantastische hond voor de echte hondenliefhebber, die weet waar hij aan begint. Zodat over een tijdje alleen nog Jack Hussel C opstaat.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
17 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De onwetendheid van veel eigenaren veroorzaakt zoveel onnodig leed.
Met veel tijd en geduld en liefdevolle opvoeding is de Jack een fantastische hond.
Maar hij blijft idd nieuwe uitdagingen zeer op prijs stellen.
Samen met mijn Jack van 5 jaar wandel ik veel en volg allerlei trainingen.
We zijn nu zelfs bezig voor het VEG examen. En het is geweldig om te zien hoe goed hij het doet tussen de herders en andere grote rassen! En reken maar dat hij dan heerlijk slaapt s,avonds.
Is dit de nieuwe naam: Jack HUSSEL?
Zie wikipedia over de naamgever: http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Russell_%28kynoloog%29
Hoewel de persoonlijkheid bij elk dier weer anders is, zijn er inderdaad bepaalde eigenschappen die veel voorkomen bij Jack Russels. Het zijn inderdaad nou eenmaal energieke honden. Ik heb die van mij uit het asiel gehaald, hij zat er al 8 maanden, zo triest! Met zijn 12 jaar is het nog steeds een druk en macho mannetje, maar ik kan geen dag zonder hem. We hebben het ge-wel-dig samen, een echte type C. Hij kent zijn grenzen in huis en omgeving, hoewel dit inderdaad met regelmaat door mij moet worden aangegeven. Dan heb je er geen hond aan!
Ik heb 2 verschillende jackie s !!Het zyn zulke lieve trouwe pittige vrolyke honden ! Je moet er veel tyd en doorzetting vermogen in steken als ze jong zyn ! Veel leren wat wel en niet mag ! Maar zyn ze ongeveer 3 jaar dan valt het kwartje . Ik kan ze los hebben gaan niet achter katten aan ja hoort vreemd maar tis de baas die de hond maakt ! Geweldige hondjes maar zyn wel teefjes heb ik bewust gedaan by terriers !!
Je moet mensen die een een hond willen hebben verplichten om een certificaat te halen.
Om dit certificaat te halen moet er dus een cursusje gevolgd worden waar iedereen voorgelicht word ,in de brede zin van het woord, over het welzijn van een hond.
Geen certificaat geen hond.
Beste Hans,
Eens! Een ‘hondenbewijs’ halen voor je een hond mag aanschaffen, zou veel leed schelen.
Hetzelfde kun je ook doen voor het nemen van kinderen.
Mensen denken te vaak van oh wat een schattig hondje, die zal wel gemakkelijk zijn, niet dus.
Het is een keffer, bijter en een slimme eigenwijs hondje, die vrij veel discipline nodig heeft en dat hebben mensen vaak zelf niet, ik ook niet, daarom hebben wij 2 Bordercollies, lekker gemakkelijk alles te leren, want ze houden altijd contact.
Inderdaad Jan, een goede match tussen baas en hond is zo belangrijk!!
Sterk ras, weinig erfelijke aandoeningen bekend.
Bron:
http://www.rashondenwijzer.nl/rashond/Jack_Russel_Terrier/47
Barend, helaas worden veel Jack Hussels geplaagd door het feit dat ze relatief korte poten hebben. Er is daardoor te weinig ruimte voor botten en gewrichten wat tot (relatieve) vergroeiing en/of pijn kan leiden.
Voor diegenen die al weten dat type C en type B de normale praktijk kunnen zijn en zo’n mannetje willen helpen:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=258047037684035&set=a.244241605731245.1073741830.243601205795285&type=1&theater
Beste Joop,
We hopen met jou mee dat Stippie snel een gouden mand vindt, bij een baas die hem de begeleiding kan geven waar hij recht op heeft!
Ik wordt zo naar van al die mensen, die honden als gebruiksvoorwerp gebruiken: hét is en blíjft een dier, dat je moet opvoeden én uitlaten en als je dat doet, heb je geen kind aan je hond! Zelf heb ik een schat van een gek Russelltje gehad en mis haar nog steeds…
Je moet de eigenschappen van het hond respecteren.
En Jack Russel heeft bijzondere eigenschappen daar moet je mee omgaan.
En niet je geduld verliezen. Ik heb er een al 13 jaar en veel plezier van en nog.
Inderdaad Johan! En het liefste ook een beetje weten of goed kunnen inschatten welke eigenschappen een hond heeft, voordat je hem aanschaft. Super te lezen dat jij al 13 jaar een goede baas bent voor jouw hond!
Beste Madam Butterfly,
Het is inderdaad jammer dat zo veel mensen nog onvoldoende beseffen dat een dier een levend wezen is met eigen behoeften en noden. Wij hopen dat onze voorlichting helpt om steeds meer mensen dat te laten inzien.
Erg leuk te lezen dat jij en je hond een goede match zijn geweest en dat jouw Russelltje bij jou heeft mogen genieten van het leven!