Dieren en kinderen zijn kwetsbaar. Hun positie in onze samenleving en het gezin maakt dat ze kwetsbaar zijn. Hun mogelijkheden zich te verdedigen zijn beperkt. Juist daarom is het zeer kwalijk dat dieren en kinderen nog regelmatig slachtoffer zijn van geweld. Ook in Nederland.
Eind vorig jaar is er in Utrecht een symposium geweest over de link tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Aan het symposium lag een onderzoek ten grondslag over hetzelfde onderwerp.
Voor het eerst is in Nederland een duidelijke link aangetoond tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Het is schokkend als je je realiseert hoeveel kwetsbare en soms hulpeloze dieren en kinderen regelmatig worden blootgesteld aan geweld. Het is iets waar je eigenlijk liever niet van weet, waarvan je niet wilt weten dat het bestaat. Je wilt niet bedenken dat er mensen zijn die andere wezens zulke nare dingen aandoen.
En juist omdat we ons dit eigenlijk niet kunnen indenken én omdat we er liever niet mee geconfronteerd worden, missen we vaak signalen van dierenmishandeling of huiselijk geweld. Dat gaat voornamelijk onbewust. Wanneer de geweldpleger een verklaring geeft voor verwondingen bij dier of mens, nemen we deze voor waar aan. Ook als de verklaring eigenlijk geen hout snijdt. Wanneer er signalen zijn, missen we die, omdat ons brein de waarheid maar moeilijk aankan.
Zonder dat we het ons beseffen, ontnemen we zo het mishandelde mens en dier de kans op een veilige haven. Want juist achter de gesloten deuren van het ‘thuis’ vinden mishandelingen plaats. Voor sommigen van ons is een veilig thuis niet vanzelfsprekend. Op het betreffende symposium wordt een signalenkaart gelanceerd. Een fantastisch initiatief, omdat het ons, of we nu hulpverlener aan menskant, hulpverlener aan de dierkant of gewoon medemens zijn, oplettend maakt. Alert maakt op de signalen die kunnen duiden op huiselijk geweld en dierenmishandeling. Het opent onze ogen voor iets dat we eigenlijk niet willen waarnemen. Maar wat we wel moeten waarnemen, omdat iedereen recht heeft op een veilig thuis.
Bent u werkzaam als maatschappelijk werker, als verpleegkundige, als arts, als dierenarts, als trimmer of bent u gewoon een medemens? Maak uw ogen dan ook alert. Download de signalenkaart van kadera.nl of hondenbescherming.nl.
Ineke van Herwijnen
Directeur Hondenbescherming
©PiepVandaag.nl