‘De knop moet om!’ zegt de man nors, terwijl hij met een schuin oog naar zijn hond kijkt. ‘En daarvoor heb ik u ingeschakeld. U bent de expert, dus ga uw gang.’ De gedragsdeskundige op wie de man zich richt, zucht diep. Weer een klant die een kant-en-klaar oplossing verwacht.
Wat is dat toch dat we bij honden verwachten dat er een knop op zit. Druk de knop in en ongewenst gedrag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is waar we op hopen. Dat is waar we op rekenen als een trainer of hondengedragsdeskundige ten tonele verschijnt. Hoe eerlijk is dat? Voor de trainer of gedragsdeskundige, voor onszelf, voor de hond?
Gedrag veranderen kost tijd. Iedereen die wel eens met iets nieuws is begonnen, weet hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen. Minder of gezonder eten. Meer of anders sporten. Vaker de badkamer schoonmaken. Anders reageren op iemand die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Die nieuwe studie of cursus starten én succesvol afronden. Wie weet er geen voorbeeld (of meerdere) bij zichzelf waaruit duidelijk blijkt dat gedrag veranderen niet kan met een druk op de knop?
Soms beginnen we vol goede moed. Dan zit het probleem in het volhouden. Afmaken. Succes bereiken en vasthouden. Het vraagt motivatie, planning, geleidelijk en stap voor stap veranderen, lange termijn doelen stellen en heel, heel veel energie. Toch, als de ‘deskundige’ binnenstapt, verwachten we bij de hond een wonder. Zonder dat we als hondenbaas moeten veranderen natuurlijk. Want wij zijn immers niet de expert!
Het is juist díe knop, die om moet. We moeten onze verwachtingen bijstellen en de schouders eronder zetten als hondenbezitter. Omdat de hondenbaas de expert is wat betreft zijn eigen situatie, en misschien ook wel wat betreft zijn eigen hond. Omdat hij daardoor dus de enige is die samen met zijn hond nieuwe gewoontes en routines kan creëren.
Energie ergens insteken kan vermoeiend zijn, maar na gedane arbeid is het goed rusten. En beter genieten van een prachtig en waardevol resultaat. ‘Hard voor gewerkt’ voelt aan het einde van de rit nu eenmaal beter dan ‘met één druk op de knop’ voor elkaar gekregen! De knop om dus en lekker aan de slag, stap voor stap en met een steeds groter wordende stip aan de horizon. Ga voor ‘zelfgemaakte kwaliteit’ in plaats van ‘kant-en-klaar’!
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Bekend wat ik lees. Trouwens een hond iets afleren is moeilijk, aan leren is veel gemakkelijker, dus probeer ik mijn Sheltie die ik pas met 8,5 maand bij de fokker vandaan haalde, dingen die ik fout vond, om te zetten naar dingen die ik goed vind. Zelfs nog zindelijk worden mocht hij van mij leren
We hebben als gastgezin voor buitenlandse honden, veel honden die een slecht leven hebben gehad, in huis gehad. Geen hond die vervelend gedrag vertoonde. Ook mijn eigen niet. Natuurlijk is er wel eens iets. Het is opvallend dat de meeste problemen bij honden zijn die in Nederlabd zijn opgegroeid. Honden alleen bij het baasje en niet goed gesocialiseerd. Wiens schuld is dat? De baas! De meeste problemen bij honden lomen door de baas. Als baasjes eens beter naar hun hond zou kijken en de omgeving aanpast, is het probleem in de meeste gevallen al opgelost. Hoe doen we het dan bij mensen met onaangepast gedrag? Ik accepteer veel van mijn honden en zie geen problemen. Ze zijn gewoon heel lief en sociaal en passen zich geweldig aan.
Triest inderdaad om zulke gevallen tegen te komen.
Hier is mijn hond , dit is het probleem , fix it!…en graag , zoals op TV , in 30 minuten.
Ik maak derhalve altijd melding , in de introductie email , dat ik van mening ben dat uw hond Flappie dringend hulp nodig heeft , en ik wijs u ervast op dat ,afhankelijk van de situatie , dat soms een lange tijd in beslag kan nemen.
Ik ga deze posting , met permissie uiteraard , ook even op mijn time-line zetten.
Als dat niet gewenst is hoor ik het dan even?
Met groet,
Hans
Beste Hans,
Dank voor je reactie! Slim om al vroeg aan te geven dat gedrag veranderen tijd kost! Natuurlijk mag je de column delen, heel graag zelfs! :-)
Ik krijg ook vaak commentaar als ik met een van mijn Duitse Herders loop. O die kunnen al alles of die is gevaarlijk. Is een van mijn honden, meestal de reu, uitgelaten, dan komt hij agressief over bij veel mensen. Maar dat ik elke dag veel energie in hun steek met veel plezierig, wordt vaak niet gezien. Mensen, honden opvoeden moet je met veel liefde plezier en heel veel geduld doen. Let op je eigen ongeduld, breng daar verandering in en uiteindelijk hebben jij en je hond een hele fijne band.
Beste Riny,
Goed te lezen dat je veel tijd in je honden steekt en daar zo veel plezier aan beleeft! Wij krijgen helaas veel verhalen mee van mensen die dat onvoldoende doen. Het is dan altijd weer fijn om te lezen van echte hondenliefhebbers!
Precies, een heel goed stukje, zie het zelf ook vaak, vervelend gedrag van een hond, maar de baas hoeft zijn gedrag niet te veranderen of ze zeggen, ik ben er al een paar keer mee naar een cursus geweest, maar de hond wil niet veranderen, hij moet maar weg.
Reclames maken vaak gebruik van Border Collies en dan gaan mensen denken, oh zo,n hond wil ik ook, altijd gehoorzaam, doet maar zo allerlei leuke trucjes, lekker gemakkelijk en zo zie je deze honden steeds meer in de stad verschijnen, waar ze hun energie niet kwijt kunnen en waar ze heel veel indrukken te verwerken krijgen, zeer triest.
Dank voor je compliment Jan en inderdaad…reclames kunnen erg gevaarlijk zijn :-( :-(