Blafoverlast wegnemen. Dat is waar het om gaat in het ‘Antiblafproject’. Blafoverlast kan immers zeer storend zijn voor de omgeving. Slaap inhalen na een nachtdienst is er niet bij als de hond van de buren een constante wekker vormt. Tot rust komen in je eigen veilige omgeving lukt niet, als het blaffen van een hond je tot waanzin drijft. Iedereen kan zich daarbij iets voorstellen.
Helaas is het inlevingsvermogen richting de hond meestal minder aanwezig. Een hond die langdurig blaft, lijdt namelijk. Langdurig blaffen is een uiting van stress. Een hond die minutenlang of zelfs urenlang blaft, is daarbij zelf niet gebaat. Hij doet dat omdat er iets is dat hem stress geeft.
Wanneer je dat niet inziet, is het makkelijk om de hond een antiblafband om te doen. Een band die de hond een stroomschok geeft, als hij blaft. Veel honden (maar niet alle!) stoppen daardoor met blaffen. In de gevallen waar de hond stopt met blaffen, lijkt het probleem vervolgens opgelost. De omgeving is blij. De hond echter, lijdt nu nog meer, zij het in stilte.
Een antiblafband is dus geen oplossing. Het bestrijdt een symptoom. Het gaat ten koste van dierenwelzijn. Terwijl het anders kan.
Het Antiblafproject is een gezamenlijk project van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden, Alpha, en de Koninklijke Hondenbescherming. Deze organisaties onderzochten eerder diverse situaties van blafoverlast. Ze concludeerden dat de situatie zelden verbetert door inzet van een stroomband. Wat wél helpt en wat goed is voor mens én hond, is bekijken waarom de hond blaft. Wat is de oorzaak van zijn stress en hoe is die oorzaak weg te nemen? Resultaat: een echte oplossing, in plaats van symptoombestrijding. En een verbeterde situatie voor mens en dier.
Opvallend is dat er in situaties van gemelde blafoverlast, soms ook weinig sprake blijkt te zijn van blafoverlast. Het gaat dan om een burenruzie die over de rug van de hond wordt uitgevochten. Stress bij mens en dier dus! Situaties waarin naar een oplossing gezocht moet worden in het belang van alle betrokkenen. Zeker echter ook situaties waarin je hoopt dat er geen antiblafbanden worden ingezet. De hond is toch al de dupe van de ruzie, dit verergeren middels inzet van een dieronvriendelijk middel, is natuurlijk ronduit schandalig.
Het Antiblafproject is in het verleden succesvol gebleken. Momenteel loopt er een pilot om te bekijken of de aanpak ook goed kan werken voor woningbouwverenigingen. De resultaten van deze pilot worden dit voorjaar verwacht. Ik ben er echter zeker van dat ook hier echte oplossingen meer effect zullen bewerkstelligen dan symptoombestrijding.
Ineke van Herwijnen
Directeur Hondenbescherming
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
21 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wanneer een hond blaft, is dat omdat de hond angstig en gestresst is omdat hij verlatingsangst heeft. Met een blafband los je misschien dan wel het blafprobleem op, maar creëer je naast de verlatingsangst nog veel meer angst en stress, het is niet voor niets dat dit in verschillende Europese landen verboden is, in deze landen wordt dit als dierenmishandeling aangemerkt. Over verlatingsangst heb ik een artikel geschreven: http://www.hondenwijzer.com/verlatingsangst.html
nu ik heb ook zo band gehoud. voor me hond bowy. maar het heeft dus niets geholpen. hij houd in zijn nek de brand gaat staan .heb die band dus weg gedaan. en hem nu gewoon een trui gegeven van me. die ik dus aan doe een dag van te voor als ik lang weg ben . en ja de buren klagen dus wel. ik zeg zo. van jullie praatte ook en mijn dieren dus ook. mijn buren heb nu pas een kindje.en me burman vroeg toen of dat ik een blaf band voor me honden wau kopen. ik heb hem uit gelegd dat ik daar dus niet meer aan beging. het is dus dieren mishandeling. nee bij mijn komt zo band dus echt niet meer in huis. nu kun me honden dus door het heel huis. maar als er dus van die mens zijn die just bij me voor de deur blijven staan. ja dan gaan mijn honden dus te keer. en ik begrijp die mens niet. zo hoor toch ook dat de honden aan slaan. ga dan weg en blijver er niet staan.
Hondengeblaf dat door alle muren en etages heengaat is overlast en dat kan huisuitzetting van je honden of van jezelf tot gevolg hebben.
Beste,
Een intersant artikel! Ik ben het helemaal met george rutten eens,
Zelf heb ik onlangs ook een blafband aangeschaft via http://www.blafbanden.eu en ook ik was eerst huiverig.. Wat doe ik mijn hond aan, in ons geval bleek de hond het maar kort nodig te hebben en leerde hij snel!
Ook onze band ligt nu lekker in de kast en de hond zit lekker in zijn vel en wij ook!
Groeten Piet Vlamings
Na jaren! van proberen om onze hond te laten stoppen met blaffen als we weg zijn, hebben we een blafband gekocht. We hebben vele methodes geprobeerd en ze ons inziens allemaal een eerlijke kans gegeven, gedurende meerdere weken of maanden. Nul resultaat.
Toen we vervolgens een blafband hebben aangeschaft voelde ik me bijna schuldig tegenover de hond dat we dat niet eerder hebben gedaan!!
De hond heeft met de blafband geleerd dat blaffen helemaal niet nodig is. Hij is ontzettend veel rustiger en relaxter geworden. Door video-opnames voor de blafband weten we dat hij vond dat hij op alles moest reageren wat buiten langs kwam en daarna nog tien minuten zenuwachtig was. Met de blafband tilt hij z’n hoofd een keer op en pit vervolgens weer lekker verder. Het blaffen als er iets door de brievenbus valt doet hij nog steeds, maar dat is z’n goed recht. 2 a 3 keer, heel prima. Inmiddels ligt de band al een paar jaar te verstoffen in een la. Het heeft z’n werk gedaan en de hond (inmiddels 8.5 jaar oud) is zonder stress alleen thuis.
De blafband hoeft echt niet alleen symptoombestrijding te zijn! Te negatief over het apparaat zoals in dit artikel is overtrokken.
Er is inderdaad verschil in blaffen. En natuurlijk mag een hond blaffen, daar is op zich helemaal niets mis mee. Maar als het blaffen duidelijk een stress situatie bevat wat je dan ook wel kan horen en zien, moet de hond geholpen worden. Ik vind dit project een perfect initiatief dmv honden wordt hopenlijk de tolerantie bij de mensen weer bijgebracht en het samen oplossen van problemen schept weer een band. Mensen blij, hond blij. Wat wil je dan nog meer?
Een heel goed artikel!
Ik krijg vaak klanten die zelfs al een blafband hebben geprobeerd en de hond nog steeds blaft. Of nu begonnen is met slopen. En terwijl het vaak heel makkelijk is om het blaffen te stoppen. Simpele oefeningen die goed zijn voor mens en hond. Zoals de meeste problemen. Ja, soms duurt het even voor dat je effect hebt, maar meestal is het gedrag er al een hele tijd. Dat heeft even nodig om te slijten.
Maar wat wil je liever, een hond die niet meer blaft omdat hij bang is. Of een hond die niet meer blaft omdat hij gelukkig is?
Groetjes
Gerdine
Eigenaar Mijn baas en ik! Hondengedragscentrum
Hier sta ik voor 100% achter. Een stroomband lijkt de makkelijkste oplossing, maar het is zoals geschreven in dit artikel alleen maar symptoombestrijding, het probleem (voor de hond) wordt niet opgelost. Zelf heb ik een uitgebreide informatieve website over honden, met daarin ook een artikel over o.a. blafbanden. Dat er veel interesse voor blafbanden is, blijkt wel aan de aantal bezoekers die rechtstreeks naar het artikel stroombanden gaan. Op de homepage na is dit de pagina die het meest bezocht wordt. Zullen dit allemaal mensen zijn die zo denken de problemen snel op te lossen? Hopelijk zijn ze na het lezen van mijn artikel op een andere gedachten gebracht. Voor mensen die er in geïnteresseerd zijn, dit is de link van de pagina op mijn website die hierover informeert: http://www.hondenwijzer.com/stroombanden.html
Goed artikel Ineke. “Blafoverlast wegnemen. Dat is waar het om gaat in het ‘Antiblafproject’”. En zoals ik het lees wordt daarbij juist gekeken naar het welzijn van de hond. En ook of een klacht inderdaad wel reëel is. Lijkt mij een prima project. Ik ben het ook helemaal met Conny Ermen eens. Zoals ik het lees kijkt het Antiblafproject naar wat de oorzaak is, is dit stress, wat slecht is voor de hond dan wordt er iets aangedaan, is het normaal blafgedrag zoals; het uiten van blijheid, waakzaamheid, wil / is aan het spelen dan hoop ik dat er aan de mensen die klagen uitgelegd wordt dat dat normaal blafgedrag is en dat ze er samen uit kunnen komen, zonder dat de hond daarbij getraind wordt om niet meer te mogen blaffen.
Een interessant artikel wat ik hierover geschreven heb kun je lezen op: http://idealehondenbaas.nl/waarom-je-blaffen-niet-moet-corrigeren
Groet, Angelique van Kuijk
Inleven in de belevingswereld van honden vinden veel mensen nog best lastig is mijn ervaring. Herkenning van de juiste signalen (emoties) zelfs nog moeilijker. Blaffen is een uitingsvorm van onrust, een signaal dat de harmonische balans is verstoord. Een waarschuwing blaf wordt nog vaak geaccepteerd maar wordt de frequentie meer en langer wordt het een ander verhaal. Veel mensen zijn zich helemaal niet bewust wat wij van onze honden eigenlijk allemaal vragen. Onze evolutie is al heel snel gegaan. Onze honden hebben wij niet gevraagd maar gewoon meegenomen in dit proces. Onze agenda’s zitten overvol en alles moet liever gisteren gedaan zijn. Onze eigen keus! We plannen echter ook de agenda’s van onze kinderen en honden zo vol. Dieper in kaart brengen waar de overmatige reacties eigenlijk vandaan komen is dan eigenlijk een must. Een aanrader is het boek Stress bij Honden van Clarissa Reinhardt. Bewustwording van stress factoren en aanpassingen op andere vlakken maken dat blaf gedrag soms vanzelf verdwijnt zonder dat je hier überhaupt iets aan hoeft te doen. Het totale melkglas minder vullen kan vaak al voldoende helpen om weer ontspannen te kunnen zijn. Een interessante lezing hierover is op 18 en 19 mei in Driebergen van Sheila Harper.
Voor meer informatie mail: conny@ceasaron.nl
Rust en harmonie in zijn leefomgeving is wat een hond nodig heeft, om lekker in zijn vel te zitten. Ze hebben hier minimaal 17-20 uur rust voor nodig. Wie geeft dit tegenwoordig nog aan zijn kameraad.
Groet, Conny
Leuk Conny, ik kijk even op je site!
Groet, Angelique van Kuijk
Heel goed stuk Conny en ik voeg daar nog aan toe niet te lang alleen laten want een hond is een roedeldier en niet gemaakt om alleen te zijn. Mijn hond is zelden langer dan 4 uur per dag alleen. Merendeel minder dan 4 uur. Ik heb mijn levensstijl hier zelfs op aangepast. Voordat ik hem alleen laat heeft hij een fijne en interessante wandeling gehad van maximaal 40 min. Daar zit voornamelijk samen rustig lopen in en konijnenholletjes bekijken :-) zijn eten heeft hij dan in de tuin moeten zoeken. En voordat ik hem alleen laat krijgt hij nog wat zoekwerk in huis zodat “de deur uitgaan” voor hem een positieve associatie is.
Mijn hond (rottweiler) mag overal komen en maakt niets stuk, is wel waaks. Om prikkels te voorkomen doe ik de gordijnen aan de voorkant dicht en zet ook nog de radio aan.
Nee, mijn hond blaft alleen als hij vindt dat er onraad is en verder niet. Hij heeft ook geen reden om te blaffen want hij heeft een eigenaar die stress management toepast :-)
Nee, ik ben geen GT maar ben wel in contact gekomen met een hele goede GT en die heeft mij voornamelijk Inzicht in Gedrag van mijn hond geleerd.
Het boekje stress bij honden kan ook ik van harte aanbevelen en zpvanzelfsprekend de lezing van Sheila Harper
Met hartelijke groet,
Hester
Mijn honden blaffen alleen als er ongewenst bezoek komt
En kunnen rustig alleen zijn zonder teblaffen
Het is maar hoe je je hond traint of je er een beetje moeite voor wilt doen!
lees vooral het boek ‘de vrouw die naar honden luistert’ of überhaupt iets van Jan Fennel. (uw hond natuurlijk de baas etc.)
nooit geen blaffende hond meer :)
http://www.janfennellthedoglistener.com/
Kim,
bedankt voor de link, en zal deze door geven aan anderen.
m.v.g.
Angelique
Langdurig blaffen is een uiting van stress. Maar wat is langdurig, een paar minuten kan best.
En daarbij is dit antiblafproject koren op de molen voor de hondenhaters die vinden dat een hond geen geluid mag maken.
Daarom vind ik dit project, deze actie tenenkrommend ergerniswekkend.
Ik heb een Corgi, een ras wat veel en vaak blaft. Niet alleen buiten, maar ook binnen. Hij doet dat tijdens het spelen etc. En meerdere keren per dag en vaak minutenlang. En dat moet kunnen en dat moet mogen. Ik vind dat elke hondeneigenaar in zijn eigen huis zijn hond mag laten blaffen zo lang en zo vaak als hij of zij dat zelf wilt, zonder dat hij erna gezeik krijgt van een woningbouwstichting, buren etc. Het idee alleen al, tss.
Gillende “”spelende”” kinderen produceren meer geluid en honden moeten maar hun bek houden zeker.
Dus eigenaren; laat je honden maar lekker zo veel en zo vaak blaffen als ze zelf willen.
Ik vind dit heel erg zwart wit, jammer.
Want natuurlijk zitten er twee kanten aan een verhaal maar om maar te zeggen dat honden altijd mogen blaffen vind ik te ver gaan. Zeker als je kijkt naar waarom ze het doen.
Er zijn 6 verschillende soorten blaffen, en de meeste moeten opgelost worden. De hond vertelt je er iets mee.
Het kan zijn van enthousiasme, zoals bij jou Corgi, maar het kan ook van angst, of frustratie. Daarom is het heel mooi gezegd hier in het artikel, vind uit waarom je hond het doet. Dan kan je er wat aan doen. Want vaak is het heel makkelijk en simpel op te lossen, zodat niet alleen de mensen geen last meer hebben, maar vooral de hond gelukkiger is!
Dus niet zo zwart wit kijken, maar je verdiepen in de stof.
Als een hond blaft omdat hij te lang alleen is bijvoorbeeld kan dat lang aanhouden en kan dat naar zijn voor de omgeving. En er wordt niet voldaan aan de behoefte van de hond.
Maar verder vindt ik dit een tenenkrommend ergerlijk bericht! Honden blaffen namelijk ook als ze blij zijn, als ze opgewonden zijn, als ze spelen! En dat doe je niet 1 minuutje, dat doe je een tijdje. Dit artikel, deze actie is weer koren op de molen voor de hondenhaters die liever geen geluid horen van een hond. Ik heb zelf een Corgi, een ras wat veel en vaak blaft. Ik heb daar controle over natuurlijk en hij doet het waar ik bij ben, maar ik vind dat elke hondenbezitter de vrijheid mag hebben elke dag in zijn eigen huis een tijd lang luidruchtig (blaffend) met zijn hond om te gaan!!
Wanneer dit artikel, deze actie doorgang vindt, krijg je elke keer gezeik van een woningbouwvereniging, buren etc. als je hond diverse malen per dag een tijd blaft! Meer dan belachelijk. En zelfs asociaal. Een hond mag blaffen, dat is een uiting van een hond. Een hond die altijd stil moet zijn is ook niet blij.
Tegen gillende “spelende”” kinderen bijvoorbeeld wordt ook geen actie opgezet, terwijl dat vele malen ergerlijker is en geluidsoverschrijdend!
Dus eigenaren; laat lekker je hond blaffen.
Persoonlijk vind ik dat er wel grenzen moeten zijn als je samen met anderen op een kluitje leeft, dat geldt voor alle typen geluid overigens en niet alleen hondengeblaf. Indien je hond veel ergelijk blaft (ook al is dat omdat hij blij is) dan is dat voor anderen erg vervelend (net als kinderen die de hele dag een het stampen zijn boven je hoofd bijvoorbeeld). Ik vind dat je moet proberen anderen zo min mogelijk tot last te zijn. Een huisdier nemen is een keuze, die keuze moet m.i. afhankelijk zijn van de leefomgeving..dus geen blafferig ras in een appartement..vind ik.. Heb zelf 2 golden retrievers..die blaffen voor de leefomgeving (platteland) eigenlijk te weinig want doen dat nooit, ook niet als er indringers zijn, maar het zit nu eenmaal niet in hun aard. Stoor me wel regelmatig aan de honden van de buren die uit stress (als baasjes van huis zijn) continu blaffen. Zielig en irritant en zet andere hondenbezitters in een kwaad licht…
degene die een antiblafband heeft bedacht/uitgevonden mag die zelf wel eens dragen en ervaren hoe dat voelt.
en men kan eenvoudig weg niet een hond te lang alleen laten of een hond behandelen als deel van het meubilair.
het boekje De Hondenfluisteraar van Klaas Wijnberg
geeft uitstekend inzicht in de hond.
Ik ben het er helemaal mee eens dat een anti-blafband met stroomschok geen optie is.
Probeer het zelf maar eens en je zult ondervinden dat dat geen pretje is.
Natuurlijk zal de hond niet meer blaffen, omdat het pijn doet.
Maar de stress of het verdriet van de hond is daarmee niet weggenomen en nu kan hij
zich ook nog niet uiten door te blaffen.
En dat willen we als dierenvriend toch ook? Dat onze hond geen stress heeft of verdriet.
Onze hond is onze vriend en we willen dat ons huisdier zich goed voelt.
Groet,
Elizabeth