De ‘designer dog’ is al een aantal jaren een fenomeen. Afhankelijk van de mode van het moment, kun je als toekomstig hondeneigenaar kiezen voor iets speciaals. Van boomers tot doodles. Voor coole krullen of kekke kleuren. De portemonnee van de fokker vaart er vaak wel bij. “Hip and happening” levert nu eenmaal veel geld op.
Opvallende verschijningen
Een van de grote problemen met designer dogs is dat ze vaak gefokt en gekozen worden op uiterlijk. Zo is de laatste tijd een speciale kleurslag Retriever in zwang. Een hond die op zijn bijzondere kleur wordt gekozen. Die kleur maakt hem “anders”. Daardoor valt de hond – en dus de hondenbaas – op. Dat voelt lekker voor de baas! Helaas blijkt na een tijdje dat hond en de hondenbaas ook opvallen vanwege het “andere” gedrag van de hond.
Hip and happening is té happening
Deze designer dog is namelijk een kruising van twee energieke (werk)rassen. Zijn hippe kleurtje ten spijt is het noch een hond voor beginners, noch een hond voor een gemiddeld gezin. Werken wil hij!
En dat stond nou net niet in de gebruiksaanwijzing toen de prachtige pup werd gekozen.
Dus zit deze na een tijdje regelmatig voor straf aan het tuinhek gebonden omdat hij van de huiskamer een slagveld heeft gemaakt: planten uitgegraven, bank versplinterd en kussens leeggehaald.
Dus hebben de goedbedoelende baasjes op de hondenschool de grootste moeite om het leertempo van de hond bij te houden. Pup leert sneller dan zij. Hij leert trekken aan de lijn. Hij leert over andere honden heen walsen. Hij leert hard blaffen om zijn zin te krijgen. Terwijl pup groeit en groeit, groeit ook het uitlaatprobleem. Zijn toenemende kracht is te voelen aan de lijn en behalve dat – nu puber- iedere passant bespringt, trekt hij het ‘vrouwtje’ een tennisarm. Een tennisarm die vol krassen zit van de tanden van puber. Puber moet immers ook zijn “speel”energie kwijtraken.
Kies verstandig met je hart en je hoofd
Het is zo menselijk om te kiezen met het hart. We smelten bij een bepaald uiterlijk. We voelen ons goed onder de complimenten over een bijzondere hond. Maar als we ons hoofd verliezen bij het maken van de juiste match zijn de gevolgen voor de hond vaak onmenselijk. De mooi gekleurde puber wordt in no time volwassen. Volwassen, maar te “problematisch” voor het gezin. Hij moet weg. Met al zijn ongewenste gedrag moet hij op zoek naar een nieuw thuis. Een thuis dat hem hopelijk kiest op hoe hij van binnen is. Op wat zijn behoeften zijn. Een thuis dat hopelijk de juiste match maakt op wat het hem kan bieden. Een keuze met het hart, zonder het verstand te verliezen.
Verstandig kiezen met hart én hoofd? Kies een herplaatser! Er zijn er zo veel op zoek naar de juiste match. Download het gratis “Handboek herplaatsingshonden” voor tablets in de App Store of Google play store om jezelf (of een ander!) en een hond op weg te helpen.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Toevallig van de week nog iemand “omgepraat “voor de keuze van een hond.
Ze wilde kiezen voor een pup, want die kon je helemaal naar je zelf vormen, ik zei toen : “hartstikke leuk maar daar zit het asiel al helemaal vol mee, honden die mensen als pup hebben willen vormen en waarbij het, als ze een vervelende ( speelse )puber worden, uit de hand loopt en het toch niet is zoals ze dachten, zie daar het vervolg “.
Zo had ze het nog niet bekeken en gaf me helemaal gelijk, ze is om !
Fantastisch Monique! Goed gedaan!
Zojuist de Ipad-versie gedownload. Erg blij mee!!!
Chantal Gabriël van Hondenwens besteed aandacht aan honden in het asiel en tevens herplaatsing vanuit thuis. Er wordt expliciet aandacht besteed aan langzitters, senior honden, honden met gedragsproblemen en honden met een ‘medische aantekening’. Al met al, honden die aan het kortste eind trekken in het asiel.
Steun dit initiatief en de honden! LIKE:
http://www.facebook.com/hondenwens
Leuk te lezen Chantal, dank voor je feedback!
De wereld wordt steeds meer beheerst door keiharde commercie die ten koste gaat van gezondheid en welzijn van mens en dier en van natuur en milieu. Kies een hond, of ander dier, omdat je je leven er samen mee wilt delen en het een goed leven wilt geven. Niet als accessoire omdat zijn kleur of vorm “zo mooi bij het tapijt of de meubels past”. Of omdat je denkt dat je er op straat interessanter door wordt omdat iedereen vraagt wat voor hond het is.
Beste Jeroen,
Wij zijn het daarmee uiteraard helemaal eens: kies je hond op gedrag en gezondheid en omdat je een dier een goed leven wilt en kunt bieden; niet op uiterlijk.