De Iberische lynx is bezig met een indrukwekkende terugkeer. Dankzij intensieve bescherming is het aantal roofdieren in Spanje en Portugal de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rode Lijst van bedreigde soorten die is uitgebracht door de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Door illegale jacht op konijnen, het belangrijkste prooidier van Iberische lynxen, daalde zijn aantal tot 52 volwassen dieren in 2002. Door de jacht tegen te gaan en door lynxen opnieuw uit te zetten, is dit aantal gestegen tot 156 in 2012. De katachtige is daarom niet langer ‘ernstig bedreigd’ volgens de Rode Lijst, maar gewoon ‘bedreigd’.
“Deze IUCN Rode Lijst update bevestigt dat effectieve natuurbescherming prachtige resultaten kan bereike”, zegt Inger Andersen, IUCN Directeur-Generaal. “Het redden van de Iberische lynx op het randje van uitsterven en daarmee tegelijkertijd het levensonderhoud van lokale gemeenschappen zeker stellen is daarvan een perfect voorbeeld.”
Vernietiging van leefgebieden
De IUCN Rode Lijst bevat nu in totaal 77.340 onderzochte soorten, waarvan er 22.784 met uitsterven worden bedreigd. De vernietiging of degradatie van leefgebieden is voor 85 procent van alle soorten op de Rode Lijst de belangrijkste bedreiging. Daarnaast zorgt de illegale handel in planten en dieren én de introductie van invasieve soorten voor een daling van de populaties.
De update van de Rode Lijst laat ook zien dat overexploitatie en vernietiging van leefgebied enorme druk leggen op voor de mens belangrijke medicinale planten. De 44 Indiase medicinale planten die met deze update aan de lijst zijn toegevoegd worden allen bedreigd met uitsterven. Zo wordt Aconitum chasmanthum, een zeer giftige monnikskap, ernstig bedreigd door het verzamelen van zijn knollen en wortels en door de aanleg van nieuwe wegen. De wortels en knollen bevatten medicinale alkaloïden.
Onderzoek aan de 84 verschillende soorten Aziatische slipper orchideeën wijst uit dat 99 procent van deze planten wordt bedreigd met uitsterven. De planten worden op grote schaal in het wild verzameld en verkocht als kamerplant. Ook al is dit internationaal verboden, toch floreert de illegale handel door een gebrek aan controle en vervolging van de daders.
Persbericht IUCN
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?