Twee vrouwelijke tijgers van ongeveer anderhalf jaar oud zijn afgelopen weekend ontsnapt uit de Sinka Zoo op Borneo, Indonesië. Dagenlange stortregens veroorzaakten een aardverschuiving waardoor de dieren konden ontsnappen uit hun verblijf.
De 47-jarige eigenaar van de dierentuin is dood gevonden vlakbij het verblijf van de tijgers. Op zijn lichaam zaten bijt- en krabwonden. Ook hebben de tijgers een aantal andere dieren gedood, waaronder een aap en een struisvogel.
De uitgebroken tijgers brachten een grootscheepse jacht op gang op het eiland Borneo. Nabijgelegen toeristische attracties moesten hun deuren sluiten en mensen werd verzocht binnen te blijven. Men hoopte beide dieren in levende lijve te kunnen vangen. De autoriteiten zijn erin geslaagd één van de twee tijgers te vangen met een verdoving. De andere tijger werd neergeschoten, omdat de verdoving bij haar niet hielp en ze agressief was. De autoriteiten waren bang dat de tijger richting een nabijgelegen wijk zou gaan. Ze zeggen dat ze hun best hebben gedaan om het dier levend te vangen, maar dat de veiligheid van mensen altijd prioriteit heeft.
Indonesia tigers: Zookeeper killed after endangered animals escape https://t.co/U4fpwWGUY7
— EJ News (@ejnews0) February 7, 2021
Voor de andere tijger werd een kooi met een dierlijke prooi klaargezet om de tijger zo te kunnen vangen. Ook werden er drones ingezet om het dier dat moeilijk te vinden was te lokaliseren. Na het verdoven is de tijger teruggebracht naar de dierentuin waar zij in de gaten wordt gehouden door dierenartsen.
Sumatraanse of witte tijgers?
De ene (digitale) krant (bijvoorbeeld BBC) spreekt van twee ontsnapte Sumatraanse tijgers, de ander (bijvoorbeeld The Borneo Post) van twee witte tijgers. Het is onduidelijk om welke soort het nu precies gaat. De Sumatraanse tijger is ernstig bedreigd. In het wild leven er minder dan 400 van deze dieren. Elke dag staan zij bloot aan de gevaren van stroperij en het verlies van leefgebied door de aanleg van palmolieplantages. De witte tijger is geen aparte soort, maar een kleurvariant van de Bengaalse tijger. In het wild komen er geen witte tijgers meer voor.
Dierentuinen
De manier waarop dieren in de meeste dierentuinen worden gehouden is niet meer van deze tijd. De dieren zitten vaak in kleine hokken. Helemaal in vergelijking met de vele vierkante kilometers leefgebied die zij in het wild hebben. Zo’n 80 procent van de carnivore dieren die in gevangenschap leven vertonen stereotype (gestoord) gedrag. Ook zorgen de fokprogramma’s waar de dierentuinen in Europa mee werken voor een ‘overschot’ aan dieren. Deze dieren worden gedood omdat er geen plek voor ze is of omdat ze niet in het fokprogramma passen. Jaarlijks worden er duizenden dieren uit Europese dierentuinen afgemaakt, ook in Nederland. Het zou dan ook beter zijn als de nu bestaande dierentuinen worden omgevormd tot dierenopvang, waarbij het belang van de dieren voorop staat. En niet dat van de mensen die aapjes komen kijken.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Lianne Raat