Na China is Indonesië de grootste plastic vervuiler van onze oceanen. Om deze reden heeft Indonesië aangekondigd actie te zullen ondernemen om dit oceaanafval tegen te gaan.
Geschat wordt dat wereldwijd zo’n acht miljoen ton aan plastic elk jaar in de oceanen wordt gedumpt. Acht van de landen die in de top tien staan van vervuilers zijn Aziatische landen. De grootste vervuilers zijn: China, Indonesia, de Filippijnen, Thailand en Vietnam. Samen zijn deze landen verantwoordelijk voor zes procent van het plastic afval dat in onze oceanen terechtkomt. China is met uitstek de grootste vervuiler van onze oceanen, maar Indonesië loopt niet ver achter.
Actieplan tegen afval
Tijdens de National Waste Awareness Day heeft de Indonesische overheid aangekondigd actie te gaan ondernemen om te zorgen dat er minder afval is in Indonesië en in de oceanen. Eind deze maand zal de Indonesische overheid ook een nationaal actieplan presenteren tijdens de World Ocean Summit die dit jaar in Indonesië wordt gehouden. Vorig jaar werden er ook al stappen ondernemen om afval tegen te gaan. Zo moet er tegenwoordig worden betaald voor plastic tasjes. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, wordt gestoken in de verwerking van afval.
In de oceaan
Veel van het afval dat Indonesische produceert eindigt in de oceanen. Hierdoor vinden jaarlijks honderdduizenden zeedieren de dood. Vanwege de snel groeiende economie in Indonesië groeit de hoeveelheid afval dat het land produceert snel. Omdat de infrastructuur in het land niet zo snel meegroeit, kan dit afval niet worden vervoerd, opgeslagen en verwerkt. Veel van dit afval komt daarom terecht in de oceaan.
Declaration of Indonesian Movement for Waste Care
In 2014 werd de Declaration of Indonesian Movement for Waste Care 2020 ondertekend op Java. Deze declaratie moedigt de overheid en samenleving aan om meer zorg te dragen voor afval door het te reduceren, hergebruiken en recyclen. Hiermee zal de hoeveelheid afval dat Indonesië jaarlijks produceert dalen en zal het welzijn van de samenleving toenemen. Meer dan 700 lokale gemeenschappen verklaarden hun steun voor deze ‘Indonesië vrij van afval’ beweging.
Bron ©Animals Today Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?