De Indiase Northeast Frontier Railway (NFR) heeft een machinist en zijn assistent beloond voor stoppen van een passagierstrein om een kudde olifanten over te laten steken. Hierdoor werd een fatale aanrijding voorkomen.
Machinist Amar Nath Bhagat werd tijdens zijn dienst op 24 augustus gewaarschuwd door zijn assistent Pawan Kumar:
“Mijn assistent zag de olifanten rond 17.35 uur. De olifanten waren niet zichtbaar van mijn kant van de trein, vanwege een bocht in het spoor. Ik remde zodra hij schreeuwde.”
De machinist stopte de trein en liet de kudde van zeven olifanten passeren. Onder de zeven olifanten waren drie kalveren. Na 10 minuten verdwenen de dieren in de bosjes.
Beloond
Door de trein te stoppen en zo een mogelijk fatale aanrijding te voorkomen, werden de machinist en zijn assistent beloond met een certificaat en een geldprijs. De NFR geeft aan dat het belangrijk is de mannen hiervoor te belonen, omdat de Indiase spoorwegen steeds vaker negatief in het nieuws komen door de toenemende aanrijdingen met olifanten.
De spoorlijnen van NFR doorkruisen 29 olifantenroutes, zogenoemde corridors. Velen van deze olifantenroutes bevinden zich in het noorden van Bengalen. In deze regio overleden er tenminste 30 olifanten door aanrijdingen met treinen in vijf jaar tot december 2017.
Stijging in aanrijdingen
Afgelopen jaren is het aantal treinaanrijdingen met olifanten enorm gestegen. Steeds vaker verschijnen er in de internationale media verhalen over groepen olifanten die het spoor probeerden over te steken en werden geraakt. Begin augustus werden er nog drie olifanten aangereden door een trein op de grens tussen Jharkhand en West-Bengalen. De dieren waren op slag dood.
Duidelijke cijfers zijn er niet, maar volgens The Indian Express zou het gaan om gemiddeld 17 olifanten per jaar. Dit aantal zal alleen maar toenemen door een toename in spoorwegen en het snel kleiner wordende habitat van de olifanten.
Maatregelen
Gelukkig worden er steeds meer maatregelen getroffen om aanrijdingen met olifanten tegen te gaan. Met de hoge snelheid van de treinen, kunnen machinisten niet op tijd remmen. Daarom hebben de Indiase spoorwegen snelheidsbeperkingen van 30 km/u tot 50 km/u opgelegd in gebieden waar veel olifanten leven.
Ook wordt er gewerkt aan de inzet van bruggen en tunnels om te zorgen dat de dieren veilig kunnen oversteken. Maar ook de angst van olifanten voor bijen wordt ingezet om botsingen te voorkomen, zoals eerder te lezen was op Animals Today. Door het afspelen van het geluid van zoemende bijen bij spoorlijnen waar veel ongelukken gebeuren, worden olifanten op afstand gehouden van de gevaarlijke treinsporen.
Bronnen:
©Animals Today Nadine van Wissen