Jaarlijks trekken ongeveer 100.000 migrerende Amoervalken door Nagaland, een deelstaat van India. Zelfs nu de wereld – en dit land al helemaal – worstelt met COVID-19, houden twee dorpen in Nagaland vast aan hun belofte om de vogels en de natuur om hen heen te beschermen.

trekvogels
Indiase dorpen beschermen trekvogels | Foto: Pixabay

De bewoners van het dorp Pangti waren vroeger jagers die dagelijks duizenden migrerende Amoervalken Falco amurensis vingen. Tijdens hun trektocht (oktober en november) van China of Siberië naar zuidelijk Afrika onderbreken deze vogels hun reis om in Nagaland op krachten te komen.

 

Bij het Doyang Dam Reservoir – een belangrijk vogel- en biodiversiteitsgebied, gelegen bij Pangti – zwelt de jaarlijkse Amoervalk-bijeenkomst aan tot meer dan 100.000 vogels; het wordt beschouwd als ’s werelds grootste verzamelplaats van deze soort.

BirdLife in India (BNHS) werkt sinds 2013 in het gebied om het behoud van de valken door de gemeenschap te bevorderen. Er werden met de dorpelingen bijeenkomsten gehouden om oplossingen te bedenken die de bewoners in staat zouden stellen te profiteren van de valken, zonder op ze te jagen. Milieubewegingen hadden bewoners van het dorp als personeel en gaven honderden kinderen onderwijs. Tegelijkertijd werd met het ministerie van Staatsbosbeheer een plan bedacht om de bescherming van de valken onder de aandacht te brengen en ecotoerisme te helpen opzetten. Zo werden inkomsten gegenereerd om bezoekers in de huizen van de lokale families te laten logeren. Er werd hard aan gewerkt om de kwaliteit van de wegen, opslag voor visvangst en financiering voor ecotoerisme rond te krijgen.

https://twitter.com/ShaikhHos5/status/1397577558409945091

Hoewel het dorp nu internationaal bekend staat om het beschermen van Amoervalken, zijn de problemen van Pangti nog steeds verwikkeld in een verlies van levensonderhoud en gebrek aan infrastructuur. Dit jaar hebben de bewoners van het dorp het toerisme naar de rustplaatsen voor valken verboden om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Dit heeft geleid tot  inkomensverlies. Ook vorig jaar konden ze geen toeristen ontvangen, vanwege de nog steeds niet gerepareerde wegen naar hun dorp.

Door ongelukkige communicatiestoornissen met de lokale politiek, werden financiële bijdragen voor de “Amur Falcon-rustplaats” naar een ander dorp gestuurd, waar helemaal geen valken komen. Jenithung Shitiri, voorzitter van de dorpsraad van Pangti:

“We hebben de regering verzocht de bijdragen naar het juiste dorp te sturen, aangezien Pangti de rustplaats van de Amoervalk is. We hebben ook gevraagd om de wegen te repareren. Hoewel het moeilijk gaat en we dit jaar inkomsten uit toerisme hebben verloren, zullen we doorgaan met het in stand houden van Amoervalken.”

Het engagement van Shitiri en de dorpsraad is inspirerend en BNHS en BirdLife zullen hun inspanningen blijven steunen.

In de oostelijke staat Odisha redt een soortgelijke vastberadenheid van de gemeenschap duizenden wilde trekvogels. Het wetland van Mangalajodi ligt in een hoek van Chilika, de grootste lagune van India. In het gebied werd vroeger geregeld gestroopt door mensen uit de omliggende dorpen. Wild Orissa, een van de meest actieve leden van het door de BNHS geleide Indian Bird Conservation Network, heeft er jarenlang aan gewerkt om deze stropers te veranderen in vogelbeschermers. Met succes!

Monalisa Bhujabal, secretaris van Wild Orissa:

“In 1996 zijn we begonnen het gebied te onderzoeken. Tussen ’96 en ’99 voerden we uitgebreide gesprekken met de inwoners van Mangalajodi om patronen van stroperij in kaart te brengen. In 2000 slaagden we er samen met de bosafdeling in om de stropers ervan te overtuigen hun illegale activiteiten stop te zetten. Vanaf 2003 werden er prille stappen gezet in de richting van ecotoerisme.”

Tegenwoordig is Mangalajodi een van de meest gewilde vogelbestemmingen in India.

Dankzij hun bewonderenswaardige inzet zijn de bewoners van Mangalajodi en Pangti mede de reden waarom honderdduizenden trekvogels tegenwoordig vrij kunnen blijven vliegen.

Bronnen:

Van valkenjagers naar fanatieke vogelbeschermers

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg